Clive Mason/Getty Images / Getty Images
ČUDESNI VIKEND NA OTOKU

FORMULA JE BILA RASPRODANA, ĐOKOVIĆA I FEDERERA GLEDALI SU MILIJUNI, ALI DOGAĐAJ DANA BILO JE NEŠTO SASVIM TREĆE 'Takva atmosfera nikad nije viđena'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 17. srpanj 2019. 18:40

Bio je to najveći vikend koji ste u Londonu i oko Londona mogli zamisliti, apsolutni raj za one koji vole sport, ali i za one koji to mogu platiti. Silverstone je bio rasprodan, 140 tisuća gledatelja. Rasprodan je bio i Wimbledon, ali daleko najveća navala i provala emocija dogodila se u jednom kriket klubu, Lord’su. Toliko je bilo zanimanje za finale Svjetskog kupa u kriketu u kojem su igrali Englezi i Novozelanđani da je po prvi puta u povijesti televizija koja je imala ekskluzivna prava slike dopustila Kanalu 4 prijenos. Neka se narod veseli, ne događa se svaki dan da se kriket vraća kući.

Ovoga puta je doista bilo tako, Englezi su nakon 27 godina napokon došli do naslova prvaka svijeta, Novozelanđani su drugi put ostali kratki, izgubili su finale i prije 4 godine u Australiji, a jedan od najpoznatijih novinara je zaključio:

- Siguran sam da bi svi bili sretni da se taj trofej mogao podijeliti.

Sa svih strana svijeta

No, kako je netko morao uzeti trofej utakmica je završila u produžetku, u dodatku koji je bio dramatičan baš kao i ostalo što je prethodilo produžetku. Naime, Novozelanđani su ostvarili skor od 241, Englezima je za pobjedu u posljednje 4 lopte ili 4 posljednja bacanja trebalo 15 bodova. A to je bila gotovo nemoguća misija.

Čovjek koji je dobio nagradu za igrača finala, Ben Stokes, upisao je prvu šesticu na kontu Engleza, a onda su spletom nevjerojatnih okolnosti i odbitka od palice zaradili dodatna 4+2 boda pa su im trebala 2 iz dva bacanja. No, uspjeli su uzeti samo jedan u svakom od ta dva pokušaja pa su i domaći završili s 241.

LONDON, ENGLAND - JULY 14: England Captain Eoin Morgan lifts the World Cup with the England team after victory for England during the Final of the ICC Cricket World Cup 2019 between New Zealand and England at Lord's Cricket Ground on July 14, 2019 in London, England. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images / Getty Images

U dodatku su također bili poravnati po broju poena, 15 su osvojili Novozelanđani, a 15 Englezi i onda je pobjednik bio poznat po osnovi više uspješnih udaraca koji su završili po 4 boda. To su bili Englezi i na prepunom Lordsu, u atmosferi kakva kažu na kriketu nije nikada viđena, mogli su napokon zapjevati ono što su dugo i godinama neuspješno pjevali kad je nogomet bio u pitanju. Da, kriket se vraća doma.

Reprezentacija Engleske je bila sastavljena od momaka iz raznih zemalja, kapetan je rođen u Irskoj, najbolji bacač u Barbadosu, jedan od reprezentativaca se rodio u Južnoj Africi, a pogledajte apsurda, čovjek koji je dobio nagradu za igrača susreta i koji je za Engleze postigao sve presudne poene, Ben Stokes, rodio se na Novom Zelandu, a s 12 godina je došao i ostao na Otoku kad mu je otac dobio posao ragbi trenera u Worthingtonu.

Raj za ovisnike o sportu

Tako je to kad si puno putovao po svijetu i upisao tolike kolonije. Uostalom, mnogi veliki pobjednici su rođeni negdje drugdje. A možda i najpoznatiji čovjek koji je napokon i Wimbledon osvojio, Andy Murray, rodio se u Škotskoj.

Tako je okončan ovaj čudesan vikend, na Lordsu se natiskalo 30 tisuća gledatelja, tražila se karta više i nitko nije pitao koliko košta, mnogi su taj veliki dan kriketa platili i 2000 funti (oko 16.500 kuna) i nije im bilo žao.

Kriket je još jednom pokazao i dokazao koliki je sport. Prije četiri godine finale Australije i Novog Zelanda u Melbourneu gledalo je 93.000 zaluđenih navijača i fanatika sporta i kriketa. I bit će toga još, jer dolazi dvoboj Engleza i Australaca, čuvena Ashes serija, dolazi British Open u golfu, pravi raj za ovisnike o sportu. Njima, naime, nogomet nikad nije bio sve.

Linker
23. travanj 2024 03:23