Ranko Suvar / CROPIX
TEŠKA CIJENA ODRASTANJA

FOTO: HRVATSKA IZGUBILA U FINALU ZLATNE EUROPSKE LIGE Izbornik u nevjerici vrtio glavom: 'Znam da smo mlada ekipa, ali opet, to nije istina....'

Hrvatske odbojkašice u subotu su u finalu završnog turnira Zlatne Europske lige u Varaždinu izgubile od Češke 1:3 (25:18, 15:25, 22:25, 22:25).
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 22. lipanj 2019. 23:57

Poraz u finalu Zlatne Europske lige otvorio je sve probleme koje ova mlade reprezentacija ima, napose dvije mlade i niskusne tehičarke koje daju pečat igri naše selekcije. Jer, uz samo dvije raspoložene igračice koje se strahovito puno troše cijelo vrijeme, Fabris i Mlinar, ne može se protiv jačih suparnica. Dobro je sada sve analizirati i na EP za dva mjeseca doći spreman.

Utakmica je bila prepuna amplituda, tako da se i izbornik Daniele Santarelli nije mogao načuditi tome:

- Ne, to nije istina, kakve i oscilacije imamo, nevjerojatno. Znam da smo mlada ekipa, ali opet, to nije istina.... - samo je vrtio glavom nakon susreta.

A susret je krenuo u grču, od prvog poena. Naše reprezentativke u prvih nekoliko poena pokazale su veliku nesigurnost, a ona se možda ponajviše vidjela kod organizatorice igre Lee Deak čije su pogreške možda i najskuplje. Do 5:5 nekako su se vukli poeni, a onda je baš Deak došla na servis, što znači da smo u prednjoj liniji imali tri napadačice, i dobro odservirala sedam puta, za naše vodstvo12:6.

Neugodna rotacija za Čehinje koje su u tim trenucima bile nemoćne. Uzgred, izbornik Daniele Santerelli je Deak na dijagonalu stavio korektoricu Samantu Fabris, srednje blokerice su Ema Strunjak i Beta Dumančić, primačice-pucačice Lucija Mlinar i Karla Klarić, te libero Nikolina Božičević koja već drugu utakmicu nema zamjene jer je Rene Sain ozlijedila trbušni zid.

Općenito su naše odbojkašice pokušavale servisima odgurati što dalje od mreže suparnice anuliravši im tako brzu igru u napadu. Tu prednost više nisu ispuštale, dobile su na samopouzdanju, nestalo je grča, vratila se boja u lica... Šteta jedino što su ponovno bile milostive prema suparnicama, pa umjesto da su taj prvi set dobile većom razlikom, obzirom da su vodile 17:8, 19:12 i 21:13, dozvolile su častan poraz Čehinjama od 25:18.

Kako to obično biva, taj osjećaj koji su suparnice dobile krajem prvog seta, da mogu igrati ravnopravno s našim reprezentativkama, dao im je vjetra u leđa. Drugi set je stoga proticao većim dijelom u rezultatskoj prednosti Čehinja, ne velikoj, dva poena, ali stalnoj i što se set bližio kraju, opterećujućoj. Santarelli kod 9:13 izvlači iz igre Fabris i stavlja iskusnu Sanju Popović-Gamma, a na 10:16 umjesto Deak ulazi Lara Štimac, uz time-out. Nakon kojeg pada as na Božičević, za 17:10 sada već razgoropađenih Čehinja. Santrelli traži raspoložene igračice, umjesto Klarić na 10:18 ulazi Nika Stanović. A nama sve ulazi, pa i as za 10:20. Ni minuta odmora ne pomaže, razbile su naše igračice Čehinje onako kako su one propustile njih u prvom setu...

Srećom pa je Santarelli na vrijeme vidio da mu je drugi set otišao u nepovrat, pa je izvadio glavne poluge na klupu. Vidjelo se to na prvom poenu u trećem setu, kada je Samanta Fabris sa 'sto na sat' poslala projektil na drugu stranu. Sva ljutnja zbog drugog seta je bila u tom udarcu. Mlinar as za 3:0, Fabris as za 6:3, smeč Mlinar za 11:7, blok 1-1 Strunjak za 12:8, idu poeni, imamo ponovno igru, pa Česi uzimaju time out na 10:14. Nakon kojega Hrvatska osvaja jedan a Češka tri poena, pa na 15:13 sada Santarelli traži predah. Ono na čemu inzistira muški izbornik Zanini, na koncentraciji pri svakom poenu, dobro bi došlo i djevojkama, jer olako propuštaju poene u serijama. Naravno da se nakon 15:10 uvukla nervoza kada su se Čehinje primaknule a onda i odmaknule na 21:18. Probao je ponovno sa zamjenom tehničarki, ali tu smo ionako najtanji... Čehinje su okrenule set u svoju korist i povele sa 2-1.

Ovo je ozbiljna situacija u kojoj se vidi karakter ekipe, hoće li potonuti ili isplivati. Hrvatska je Češku prisilila na minute odmora kod 9:6 i 17:13. No, i on i Hrvatsku kod 22:21, nakon što su naše imale 21:17. Na 22:22 kockanje s izmjenom Fabris - Popović, i Deak - Štimac nije donijelo ploda. Karakter? Nisu ga pokazale u ovom susretu.

I za kraj, riječ najiskusnije, i možda najmanje krive za poraz, Sanje Popović-Gamma:

- Odlično smo kenule u meč, izgledalo je da će to biti lakši posao. A onda, ne znam niti sama... Ma to je cijena mladosti, cijena neiskustva. Dogodi se da imamo tri dobra prijema za redom, ali ne prođemo prvi napad i odmah krene panika, nervoza. Pa vežemo loš prijem, pa nam padne as... Onda se krene ili u pojednostavljivanje situacija, ili pak kompliciranje. Žao mi je, baš mi je žao što nismo osvojile na kraju to zlato, šteta, doma smo igrale...

Linker
25. travanj 2024 22:55