Goran Mehkek/Cropix
MITING JE IZA UGLA

FOTO: INSPEKCIJA UOČI VELIKOG ATLETSKOG MITINGA Tjedan dana prije Hanžekovićeva memorijala radovi na stadionu Mladosti još traju

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 17:12

Kada je sredinom lipnja bio u prvoj inspekciji radova na atletskom stadionu Mladosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svom je stilu ispalio:

"Vidjet ćemo se ovdje 20. kolovoza na otvorenju. Ne želim da se sve dovršava dan, dva prije Hanžekovićeva memorijala, po starom balkanskom običaju."

Jučer je bio 27. kolovoza, tjedan dana nakon zacrtanog datuma otvorenja i točno tjedan dana do mitinga. Na stadionu bager, strojevi bruje na sve strane, na zaletištu za dalj još nema tartana, a linije na stazi nisu iscrtane. Očito će sve biti dovršeno dan, dva prije Hanžekovićeva memorijala. Po starom balkanskom običaju.

Ali, bit će dovršeno, jer druge opcije nema. Miting je iza ugla, ponovno dolazi gomila svjetskih faca i radnici će morati ozbiljno zasukati rukave.

Tijekom jučerašnje inspekcije nije Bandić odavao ni zabrinutost ni ljutnju zbog kašnjenja. Barem ne pred novinarima.

"Zadnjih smo 20 godina krpali ovu stazu i sad je napokon došlo vrijeme za kompletnu obnovu", rekao je gradonačelnik.

S kašnjenjem ili bez njega, dobra je vijest da će zagrebački atletičari napokon dobiti jedan primjereni stadion.

"Kad smo pokretali inicijativu za obnovu, primarno smo gledali klubove korisnike kojima ova staza ostaje na uporabu. Radili smo sve da staza bude vrhunska za treninge. Sretni smo što je Hanžekovićev memorijal svojim djelovanjem i prepoznatljivošću okosnica zagrebačke i hrvatske atletike", naglasila je direktorica mitinga Ivana Brkljačić.

"Od iduće godine kreće novi sustav natjecanja, IAAF World Challenge u ovakvom obliku više neće postojati. Međunarodna atletska federacija (IAAF) priprema nešto zanimljivo, najboljih pet europskih mitinga imat će novi naziv. Nama je u interesu da budemo među tih pet i ove ćemo godine učiniti sve da nas ocjene IAAF-a svrstaju u takav status", dodala je direktorica.

Dok se Mladost obnavlja, na drugoj strani grada, na Sveticama, situacija je i dalje kaotična. Tamošnji je atletski stadion u raspadnutom stanju, a djeca i stariji atletičari treniraju u zastrašujućim uvjetima. Od gradonačelnika jučer novo obećanje da će cijeli kompleks blistati. Kada - ne zna se.

"Dobili smo neki dan pismo od GNK Dinamo vezano uz stadion i mogu reći da će ploha omeđena Maksimirskom cestom na sjeveru, Sveticama na zapadu, parkiralištem Borongaj na jugu i Hondlovom na istoku, postati najbolji sportsko-rekreacijski kompleks u Zagrebu. Inzistirat ću da tamo ne budu zakinuti ni plivači, ni atletičari, ni nogometaši. Projekt uređenja Svetica s podzemnim tunelom do maksimirske šume mora sadržavati bazen koji je već tamo, stadion po želji Dinama i atletsku stazu po želji atletičara. Nećemo zakinuti atletiku, plivačima smo već napravili najljepši bazen, a Dinamo će dobiti najljepši stadion u Hrvatskoj", rekao je Bandić i prisjetio se da je na tom prostoru Hrvatski nogometni savez (HNS) trebao graditi svoj centar.

"Hvala Bogu da HNS nije imao para i da je odustao od kampa, pa da možemo Svetice urediti po mjeri građana i napraviti najljepši stadion u Hrvatskoj. Sada slijede razgovori i dogovori, a Zagreb će na istom mjestu dobiti stadion primjeren 21. stoljeću. I najbolju atletsku stazu u Hrvatskoj. Sve će biti u funkciju sporta."

Linker
02. svibanj 2024 02:52