Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
'PONOSAN NA SPORTAŠE'

FOTO: MINISTAR OBRANE PRIMIO 16 VRHUNSKIH SPORTAŠA PRIČUVNIKA HRVATSKE VOJSKE, MEĐU NJIMA I BRAĆU SINKOVIĆ 'Vidim veliki napredak na svim razinama'

Piše: HinaObjavljeno: 17. rujan 2018. 17:12

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević primio je u ponedjeljak u Ministarstvu obrane RH 16 vrhunskih sportaša ugovornih pričuvnika Hrvatske vojske koje su predvodili peterostuki svjetski veslački prvaci braća Martin i Valent Sinković.

Trenutno status ugovornog pričuvnika Hrvatske vojske ima 31 vrhunski hrvatski sportaš, a očekuje se da će ta brojka do kraja godine mogla popeti na 40.

"Drago mi je da mogu čestitati našim tenisačima koji su jučer u Zadru dokazali kako se treba do zadnjeg trenutka boriti i vjerovati u pobjedu. Posebno mi je zadovoljstvo što su danas među na 16 vrhunskih sportaša koji su nas toliko puta obradovali, a još nam je u svježoj uspomeni subotnja regata braće Sinković. Valent i Martin Sinković ušli su u veslačku povijest kao prva posada koja je u istom sastavu osvojila svjetska zlata u skul i rimen veslanju, jer nakon što su dvaput bili svjetski prvaci u dvojcu na pariće, u subotu su u Plovdivu osvojili zlato i u dvojcu bez kormilara", rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožer Hrvatske vojske Mirko Šundov naglasio je kako HV kontinuirano stvara uvjere za tjelesnu aktivnost svojih pripadnika.

"Ovo je godina spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika, a posebno nam je drago što među njih možemo ubrojiti i 31 pripadnika našeg pričuvnog sastava koji su vrhunski sportaši i koji na svoj način doprinose promociji ugleda Hrvatske vojske u svijetu. Mogu reći da će se do kraja godine njihov broj povećati za još devet vrhunskih sportaša i da će ih biti 40", kazao je Šundov.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izrazio je zahvalnost MORH-u što u svoj pričuvni sastav prima vrhunske hrvatske sportaše te im tako osigurava uvjete za sportske rezultate.

"Koliko je suradnja vojske i sportaša uspješna najbolje dokazuje podatak da su u posljednja tri olimpijska ciklusa od 18 osvojenih medalja njih 13 osvojili sportaši koji su bili članovi Hrvatske vojske", izjavio je Mateša.

U ime svih sportaša na prijemu se zahvalio Martin Sinković koji je naglasio da je sportašima izuzetno važna sigurnost koju im osigurava status ugovornog pričuvnika HV-a.

"Ja u ovih sedam godina koliko se nalazim u ovom programu vidim veliki napredak na svim razinama. Uvjeren sam da će se suradnja vrhunskog sporta i hrvatske vojske nastaviti na dobrobit cijele naše zajednice", naglasio je Martin Sinković.

Sportaši koji su nazočili prijemu u MORH-u dobili su prigodne poklone i majice HV-a.

Sporazum o suradnji MORH i HOO su potpisali u rujnu 2010. godine slijedom pozitivnih iskustava europskih zemalja u zapošljavanju vrhunskih sportaša i sportašica u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova, financija itd.

Linker
19. travanj 2024 05:40