CROPIX
SRETNO, NAŠI!

FOTO: PREDSTAVLJENA HRVATSKA PARAOLIMPIJSKA REPREZENTACIJA ZA PJONGČANG Na popisu i dva debitanta: 'Moj cilj su igre u Pekingu gdje idem po medalju!'

Piše: HinaObjavljeno: 01. ožujak 2018. 16:48

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je u četvrtak na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje će se od 9. do 18. ožujka održati u korejskom Pjongčangu.

Hrvatske boje u Južnoj Koreji branit će rekordnih sedam sportaša u tri sporta, alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu. Na ZPOI će nastupiti alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak.

Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju nosit će 17-godišnja slabovidna alpska skijašica Eva Goluža.

"U Pjongčangu ćemo peti put nastupiti na zimskim paraolimpijskiom igrama. Debitirali smo u Salt Lake Cityju 2002. godine i do sada smo na zimskim igrama imali ukupno sedam sportaša i svih sedam su bili skijaši. Međutim, reprezentacija koja putuje u Koreju ima sedam članova u tri sporta, što je veliko korak naprijed," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Kovačić, koji je proteklog vikenda izabran za novog/starog predsjednika HPO-a, naglasio je kako će ovu reprezentaciju predvoditi skijaš Dino Sokolović kojem će ovo biti treći nastup na ZPOI. Mizdraku će ovo biti druge zimske paraolimpijske igre, a svi ostali će debitirati na najvećem natjecanju za sportaše s invaliditetom.

"Želim da naši sportaši budu odlučni i hrabri, jer sreća prati hrabre," dodao je predsjednik HPO.-a.

Najviše se očekuje od Dine Sokolovića koji je prije četiri godine u Sočiju bio korak do medalje u konkurenciji sjedećih skijaša. Sokolović je nakon prve vožnje slaloma uvjerljivo vodio, no u drugoj vožnji je pogriješio i izletio sa staze.

"Nadam se da se neće ponoviti Soči. Idem u Koreju bez pritiska i nadam se dobrom plasmanu. Daj bože da se vratim s kojom medaljom," kazao je Sokolović dodavši: "U Koreji nas očekuju bolji vremenski uvjeti nego što je to bilo u Sočiju. I staza će biti daleko bolja što je odlična vijest."

Za Damira Mizdraka će Pjongčang biti druge paraolimpijske igre. U Sočiju je u konkurenciji slijepih i slabovidnih sportaša osvojio 12. mjesto u slalomu.

"Velika je čast što ću imati priliku branit boje svoje zemlje. U Sočiju sam bio autsajder i tamo sam stjecao iskustvo. Sada se nadam da ću odvoziti svoje najbolje vožnje," kazao je Mizdrak koji će nastupiti s vodičem Lukom Debeljakom.

Po prvi put na zimskim POI Hrvatska će imati predstavnike u skijaškom trčanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country - 15 km te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

"Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igram, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo, no sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama," kazao je Bošnjak koji je bio i korak do plasmana na olimpijske igre u Torinu. Međutim, na jednoj od kvalifikacijskih utrka se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. No, Bošnjak se još jednom teško ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

Premijeru na ZPOI imat će i Antun Bošnjaković i Josip Zima.

"U reprezentaciji je sjajna atmosfera i svi jedva čekamo polazak. Ne očekujem previše od nastupa u Koreji jer će to biti moje prvo veliko natjecanje i idem po iskustvo. Moj cilj su iduće zimske paraolimpijsjke igre u Pekingu gdje želim osvojiti medalju," najavio je samouvjereni Toni.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem je bilo otvaranje i zatvaranje zimskih OI.

HRVATSKI PARAOLIMPIJCI

SKIJANJE (4)

Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić, Eva Goluža

SKIJAŠKO TRČANJE (2)

Josip Zima, Antun Bošnjaković

SNOWBOARD (1)

Bruno Bošnjak

Linker
19. travanj 2024 07:23