DAMIR KRAJAC Cropix
TRADICIONALNI IZBOR SN-A

FOTO/VIDEO: Proglašeni najbolji sportaši Hrvatske, javio se i Luka Modrić, ovo su svi laureati!

Na svečanoj ceremoniji u studiju HRT-a prisustvovali su brojni sportaši i uglednici
Piše: Hina, Sportske novostiObjavljeno: 15. siječanj 2023. 16:46

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske u tradicionalnom 71. izboru Sportskih novosti.

Hrvatska nogometna reprezentacija je slavila u momčadskoj konkurenciji, dok je u ekipnoj konkurenciji najboljim proglašen Kuglački klub Mlaka iz Rijeke.

image

Sportašica godine Sandra Perković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

DAMIR KRAJAC Cropix

U ovogodišnjoj anketi, 71. po redu, sudjelovala su 264 novinara iz 55 redakcija, a svečanost dodjele nagrada održana je u nedjelju u studiju HRT-a Anton Marti u Zagrebu, u nazočnosti brojnih sportskih djelatnika i uzvanika.

Sportašica godine Sandra Perković:

Hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković je rekordni deveti put u karijeri proglašena najboljom hrvatskom sportašicom. Perković, koja je prošle godine osvojila europsko zlato i svjetsko srebro, pobijedila je sa 87 bodova. Druga je bila tekvondašica Lena Stojković, zlata na SP-a u Guadalajari, sa 73 boda, dok je treće mjesto sa 53 boda osvojila svjetska džudo prvakinja u kategoriji do 70 kg Barbara Matić.

image

Martina Zubčić

DAMIR KRAJAC Cropix

"Za mene ova nagrada ima izuzetnu vrijednost iako ih ima mnogo u svojoj vitrini. Za mene je 2022. bila posebna, naročito nakon Olimpijskih igara u Tokiju gdje sam bila četvrta. Bilo se teško vratiti, ponekad je teže pasti pa se vratiti je puno teže nego nastaviti pobjeđivati. Uspjeli smo, sabrali smo se i izliječili," kazala je Perković koju ove godine očekuje SP u kolovozu u Budimpešti.

U muškoj konkurenciji uvjerljivo je slavio kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić sa 208 glasova. Veznjaku Real Madrida to je druga nagrada SN-a. Drugi je bio osvajač europskog zlata u bacanju kugle Filip Mihaljević sa 37 glasova, dok je europski prvak u kategoriji +84 u karateu, te zlatni s Mediteranskih igara Anđelo Kvesić treći sa 12 glasova.

image

Stipe i Radojka Modrić, roditelji Luke Modrića

DAMIR KRAJAC Cropix

"Puno mi znači ova nagrada, velika je čast i zadovoljstvo primiti je. Jedini sam nogometaš koji je prima drugi put, što je velika stvar za mene, a i pokazatelj je da je hrvatska nogometna reprezentacija napravila veliki podvig prošle godine. Htio bih zahvaliti svim novinarima koji su glasali za mene, a želim zahvaliti i svim svojim suigračima bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Zaista su nevjerojatni uspjesi koje ova reprezentacije postiže i vjerujem da ćemo biti uspješni i ubuduće," poručio je Modrić video vezom iz Rijada gdje ga večeras čeka ogled španjolskog Superkupa protiv Barcelone.

image

Ekipa godine Kuglački klub Mlaka iz Rijeke

DAMIR KRAJAC Cropix

Jednako uvjerljivo u momčadskoj konkurenciji slavila je hrvatska nogometna reprezentacija koja je na SP-u u Katru osvojila broncu, a tijekom 2022. je izborila i Final Four Lige nacija. "Vatreni" su slavili sa 235 bodova ispred europskih prvaka hrvatske vaterpolske reprezentacije sa 19 bodova. Treće mjesto s devet glasova osvojili su veslači Martin i Valent Sinković.

Nagradu za najbolju ekipu dobile su kuglačice Kuglačkoga kluba Mlaka. Riječanke su osvojile Ligu prvaka te su hrvatske prvakinje i pobjednice Svjetskog kupa, a slavile su sa 106 glasova ispred karate (75) i odbojkaške reprezentacije (70).

Posebno priznanje dobili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

image

Zajednička fotografija svih nagrađenih

DAMIR KRAJAC Cropix

"Posebno mi je drago što ovo priznanje dijelim sa svojim kolegom i velikim prijateljem Zlatkom Dalićem, prošli smo zajedno nešto što je iznimno zahtjevno, ostali smo na vrhu. Uspjeli smo ostvariti ono najteže, a to je osvajati medalju do medalje. I Zlatko i ja smo se složili da se ponekad pitaš možeš li to uopće, ali to te tjera da budeš još bolji. Imamo zalog za budućnost, vjerujem da su pred hrvatskim vaterpolom lijepi dani, mnogo je toga ispred nas, recimo Olimpijske igre, a mi ćemo učiniti sve da dođemo do nove medalje. Dečki su u Kataru uzeli broncu, i ja sam već rekao - osvojiti medalju na tako velikom natjecanju je iznimna, veličanstvena stvar," poručio je Tucak, dok Dalić zbog drugih obaveza nije prisustvovao svečanosti.

image

Ivica Tucak, Radojka i Stipe Modrić

DAMIR KRAJAC Cropix


UŽIVO:

15.50: A nagrada za najbolju sportašicu dobila je kraljica atletike, čudesna Sandra Perković!

image

Sportašica godine Sandra Perković

DAMIR KRAJAC Cropix

15.45: U Lukino ime nagradu je preuzeo njegov otac Stipe Modrić:

"Uime Luke želim zahvaliti na ovome priznanje, a uime svoje obitelji želim čestitati svim nagrađenima."

Ima li ikad umora kod Luke?

"Istina, kod njega nikad nema umora, on uvijek igra svim srcem i veliki je fajter."

15.40: Nagradu za najboljeg sportaša osvojio je Luka Modrić! Luka večeras igra El Clasico u Rijadu, glavnome gradu Saudijske Arabije, ali se obratio videopozivom:

"Puno mi znači ova nagrada, velika je čast i zadovoljstvo primiti je. Jedini sam nogometaš koji je prima drugi put, što je velika stvar za mene, a i pokazatelj je da je hrvatska nogometna reprezentacija napravila veliki podvig prošle godine. Htio bih zahvaliti svim novinarima koji su glasali za mene, a želim zahvaliti i svim svojim suigračima bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Zaista su nevjerojatni uspjesi koje ova reprezentacije postiže i vjerujem da ćemo biti uspješni i ubuduće. Ova je godina zaista bila fenomenalna, počevši od naslova prvaka Španjolske s Real Madridom, zatim Liga prvaka koju smo osvojili na jedan nevjerojatan način, a šlag na torti bio je nevjerojatan doseg koji smo ostvarili u Kataru. To je velika stvar da i nas drugi sportaši respektiraju. Ne govorim samo o 2018. godini. Ovo treće mjesto je pokazatelj jednog kontinuiteta i na to moramo biti ponosni. Slijede kvalifikacije za Euro, slijedi Liga nacija za koju se također moramo pripremiti, a budemo li svi zdravi, s razlogom možemo očekivati osvajanje i te titule."

image

Zajednička fotografija svih nagrađenih

DAMIR KRAJAC Cropix

15.30: Posebno je priznanje preuzeo izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak:

"Posebno mi je drago što ovo priznanje dijelim sa svojim kolegom i velikim prijateljem Zlatkom Dalićem, prošli smo zajedno nešto što je iznimno zahtjevno - ostali smo na vrhu! Uspjeli smo ostvariti ono najteže, a to je osvajati medalju do medalje. I Zlatko i ja smo se složili da se ponekad pitaš možeš li to uopće, ali to te tjera da budeš još bolji. Imamo zalog za budućnost, vjerujem da su pred hrvatskim vaterpolom lijepi dani, mnogo je toga ispred nas, recimo Olimpijske igre, a mi ćemo učiniti sve da dođemo do nove medalje. Dečki su u Kataru uzeli broncu, i ja sam već rekao - osvojiti medalju na tako velikom natjecanju je iznimna, veličanstvena stvar!"

image

Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti

DAMIR KRAJAC Cropix

15.28: Još je jednom riječ pripala glavnome uredniku SN-a Robertu Šoli:

"Dva su događaja koja su posebno prirasla srcima hrvatskih navijača. Prvi je nevjerojatan put do bronce hrvatskih nogometaša, a drugi se zbio koji mjesec ranije - u Splitu - gdje su naše Barakude otišle do zlata. Stoga smo namijenili jednu nagradu ljudima koji su ostavili poseban trag..."

15.25: Publici se obratio Bruno Petković:

"Ne znam je li moguće da ikad izjednačim takav pogodak kakav sam postigao, to je odličan osjećaj, još jednom se zahvaljujem Orši na asistenciji i Marquinhosu što je skrenuo loptu. Dao sam svoj obol u toj utakmici kao što je svaki dio ove ekipe dao u svim utakmicama, zato smo prava momčad i ekipa i zato smo napravili to što jesmo. Sve više i više smo svjesni toga što smo napravili u Kataru. Kako srećem ljude, podsjećaju nas stalno na ono što se dogodilo prije mjesec dana i to je nešto što će nas i našu generaciju pratiti cijeli život. Svaki dan sam sve ponosniji i ponosniji", izjavio je Bruno i dodao koju riječ o obitelji koja mu je pružala ogromnu podršku:

"Sigurno da su ponosni, jedna podrška za cijeli život, sve one predispozicije koje su mi trebale da budem uspješan u bilo kojem pogledu u životu su stečene na temelju toga što mi je obitelj pružila.. Ni jedan sportaš ne bi mogao bez svoje obitelji."

Nakon njega na nagradi se zahvalio predsjednik HNS-a Marijan Kustić:

"Prije svega zahvaljujem se ispred HNS-a na ovoj nagradi. Bitan su i Bruno i Dominik, kao i svi igrači predvođeni kapetanom Modrićem. Ovo je kontinuitet, nije slučajno i drago mi je zbog zajedništva koje vlada u našoj nogometnoj obitelji. Nadam se da će tako biti i u budućnosti, vjerujem da možemo puno toga napraviti. I Tucak je zaslužio priznanje i cijeloj reprezentaciji vaterpolskoj čestitam na uspjesima tijekom godine. Mi nismo mali, mi smo najveća nogometna sportska zemlja."

image

Dominik Livaković i Sandra Perković

DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix
image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Kao i uspjeh u Rusiji, tako je i ovaj u Kataru poticaj da se još više radi na nogometu u infrastrukturi i ostalim segmentima?

"Naravno, zahvaljujem se i gospođi Brnac i cijeloj vladi na čelu s Andrejom Plenkovićem koja je dala jedan veliki support novom infrastrukturom i redizajnom postojećih stadiona. Ja se nadam da će tako biti i i u ostalim sportovima, najbitnije je da se držimo zajedno i guramo naprijed, onda će sve biti dobro."

image

Iva Olivari, Dominik Livaković, predsjednik HNS-a Marijan Kustić i Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

Ovacije je pobrala i Iva Olivari:

"Meni je s dečkima jako lijepo, ništa se ne bunim. Bilo nam je u Dohi zanimljivo i uzbudljivo, ali već smo naučili da kod nas nema ništa jednostavno, zato je na kraju još slađe."

15.20: Nakon kraćeg dijela zabavnog programa slijedi nagrada za najbolju momčad... Ove godine najbolja je hrvatska nogometna reprezentacija! Nagradu će primiti Bruno Petković, Dominik Livaković, Iva Olivari i predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

15.10: Počela su proglašenja nagrada! A nagradu za najbolju ekipu dobile su kuglačice Kuglačkoga kluba Mlaka iz Rijeke! Aktualne su prvakinje Hrvatske, a osvojile su i Svjetski kup te Ligu prvaka... Čestitamo!!! Kuglašicama je nagradu dodijelila Marija Anzulović, bivša odbojkašica

image

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predsjednica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić

DAMIR KRAJAC Cropix

15.05: Glavni urednik Robert Šola obratio se uzvanicima:

"2022. bila je spektakularna godina za hrvatski sport. Cijeli se svijet čudi kako je hrvatski sport to uspio. Imamo sportaše od kojih radimo pobjednike, imamo i tisuće entuzijasta. Nažalost, nemamo adekvatne uvjete, no njih to ne sprečava da postižu sjajne rezultate. U ovoj godini očekujemo naciolani stadion koji bi bio veliki projekt za Hrvatsku. Uvjeren sam da će nas hrvatski sportaši i dalje uveseljavati u godinama koje dolaze!"

image

Voditelji Martina Validžić i Ivan Dorian Molnar

DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image

Glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola

DAMIR KRAJAC Cropix
image

71. Izbor sportaša godine u izboru Sportskih novosti.

DAMIR KRAJAC Cropix
image

71. Izbor sportaša godine u izboru Sportskih novosti.

DAMIR KRAJAC Cropix

Prijenos tradicionalnog 71. izbora najboljih sportaša godine počinje od 15 sati uz izravni prijenos na HTV-u.

Među sportašima koji će uveličati današnje proglašenje najboljih su i naši proslavljeni rukometaši, među njima i Drago Vuković. Kako je on doživio sportsku 2022. godinu...

image

Dolazak uzvanika, Ante Čačić

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Marija Anzulović

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Vladimir Šola, Dragan Primorac

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Željko Kopić, Bruno Marić

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Generalna proba, glazbenik Ante Gelo

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Martin Sinković sa suprugom Manuelom

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Martin Sinković sa suprugom Manuelom

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Martina Validžić, Ivan Dorian Molnar

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Krunoslav Bešvir

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Martin Sinković

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Goran Šprem.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

DAMIR KRAJAC Cropix
image

Martin Sinković

DAMIR KRAJAC Cropix

"Super je na kraju ispalo s brončanom medaljom naših nogometaša. a ja kažem uvijek, mi smo fenomen za sport i ja svima skidam kape za sve uspjehe uz ovakva mala ulaganja u naš sport", rekao je Drago Vuković i prokomentirao loš start hrvatskih rukometaša na Svjetskom prvenstvu:

"Ja mislim da će se momci izvući nakon prvog poraza i da će odigrati dobro do kraja, svim drugim našim sportašima želim sreću i da osvoje što više medalja u ovoj godini", rekao je Drago.

Pogledajte i kako su sportsku godinu na izmaku prokomentirali ostali brojni hrvatski sportaši i sportski djelatnici koji su stigli na SN-ov tradicionalni izbor najboljih.

Damjan Rudež, bivši hrvatski košarkaški reprezentativac:

Sergej Jakirović, aktualni trener HNK Rijeke:

Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije:

Goran Šprem, bivši rukometni reprezentativac:

Martin Sinković, proslavljeni hrvatski veslač:

Samir Toplak, nogometni trener:

Nikola Jurčević, legendarni Vatreni i nogometni trener:

Kruno Simon, bivši hrvatski reprezentativac:

Ratko Rudić, najtrofejniji hrvatski vaterpolski trener:

Martina Zubčić, hrvatska taekwondoistica:

Božo Starčević, profesionalni hrvač:

Jerko Leko, bivši dinamovac i hrvatski reprezentativac te aktualni nogometni trener:



Ovo su nominirani:

SPORTAŠICA

CARROLINA BAJRIĆ, boćanje

- Zlato (pojedinačno) i dvije bronce (precizno i štafetno izbijanje) na EP

ANAMARIA GOVORČINOVIĆ, kajakašica

- Srebro (500 m) i bronca (1000 m) na SP

MIRELA KARDAŠEVIĆ, ronjenje

- Dva zlata i jedno srebro na SP, dvostruka svjetska rekorderka (u dubini i bazenu)

BARBARA MATIĆ, judo

- Zlato na SP

ANĐELA MUŽINIĆ VINCETIĆ, para stolni tenis

- Srebro na SP

MATEA PARLOV KOŠTRO, atletika (maraton)

- Srebro na EP

SANDRA PERKOVIĆ, atletika (disk)

- Zlato na EP i srebro na SP

LENA STOJKOVIĆ, taekwondo

- Zlato na EP

- Zlato na SP

LAURA ŠTEFANAC, atletika (koplje)

- Zlato na Olimpijskim igrama gluhih

VANESA TOT, kanuistica

- Dvije bronce na EP (200 i 500 m)

- Zlato na SP do 23 godine (500 m)

- Srebro (200 m) i bronca (500 m) na EP do 23 godine



SPORTAŠ

PERO ĆUBELA, boćanje

- Zlato na SP (krugovi)

FILIP JURIŠIĆ, jedrenje

- Bronca na SP klase ILCA 7

KARLO KODRIĆ, hrvanje

- Srebro na SP

ANĐELO KVESIĆ, karate

- Zlato na EP

- Zlato na MI

- Srebro na Svjetskim igrama

FILIP MIHALJEVIĆ, atletika (kugla)

- Zlato na EP

IVAN MIKULIĆ, para taekwondo

- Zlato na EP

LUKA MODRIĆ, nogomet

- Osvajač Lige prvaka, španjolske La Lige i Superkupa te UEFA Superkupa s Realom iz Madrida

- Izabran u najbolju momčad Lige prvaka

- Bronca na SP s Hrvatskom

- Brončana lopta SP u Kataru

PAVEL PUKLAVEC, hrvanje

- Srebro na SP

MARIN RANTEŠ, BMX

- Bronca na EP

DINO SINOVČIĆ, para plivanje

- Zlato na SP

IVAN ŠAPINA, taekwondo

- Zlato na EP



MOMČAD

MARIN ĆUBELA I KARLO ŠABAN, boćanje

- Zlato na SP (parovi)

MARTIN I VALENT SINKOVIĆ, veslanje (dvojac na pariće)

- Zlato na EP

- Ukupni pobjednici Svjetskog kupa

- 4. mjesto na SP

NIKOLA MEKTIĆ I MATE PAVIĆ, tenis (parovi)

- Pet ATP titula u devet finala

- Finale Wimbledona

- Finale ATP Finalsa

NOGOMETNA REPREZENTACIJA

- Bronca na SP

- Izboren Final Four Lige nacija

- 6 pobjeda (plus dvije na jedanaesterce), 5 remija i 2 poraza u službenim utakmicama (prijateljske 2-1-0)

ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA

- Zlato na Mediteranskim igrama

- Bronca u Europskoj ligi

- Izboren plasman na EP

ŠIME I MIHOVIL FANTELA, jedrenje

- Bronca na SP klase 49er

TENISKA REPREZENTACIJA

- Polufinale Davis Cupa

- Prvo mjesto na svjetskoj rang listi DC

TONČI STIPANOVIĆ I TUDOR BILIĆ, jedrenje

- Srebro na SP klase Zvijezda

- Zlato na EP klase Zvijezda

VATERPOLSKA REPREZENTACIJA

- Zlato na EP

- 4. mjesto na SP



EKIPA

KUGLAČKI KLUB MLAKA

- Osvojen Svjetski kup

- Osvojena Liga prvaka

- Prvakinje Hrvatske

NIVES JELOVICA I NIKOL BELASIĆ, boćanje

- Bronca na EP (parovi)

ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA

- Bronca u Europskoj ligi

- Osvojen Challenger Cup/promocija u elitnu FIVB Ligu nacija

- Izboren plasman na EP

RIA VOJKOVIĆ I CARROLINA BAJRIĆ, boćanje

- Bronca na EP (štafetno izbijanje)

RUKOMETNA REPREZENTACIJA

- Srebro na Mediteranskim igrama

HRVATSKA ŽENSKA KARATE REPREZENTACIJA

- naslov ekipnih prvakinja Europe na EP

Linker
23. travanj 2024 09:15