Stepančić
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
PREVIŠE POGREŠAKA

FRANCUSKA JE JEDNOSTAVNO BILA PREJAKA, ALI ZA PUNO STVARI SMO I SAMI KRIVI Ovo su tri ključne stvari zbog kojih Hrvatska neće vidjeti polufinale

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 25. siječanj 2018. 11:23

Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će utakmicu za peto mjesto na Europskom prvenstvu, nakon što je u srijedu pred 15.000 navijača u zagrebačkoj Areni poražena od Francuske sa (13-19) u posljednjem dvoboju skupine I drugog kruga natjecanja, a uz Francuze su mjesto u polufinalu osigurali i Šveđani unatoč današnjem porazu od Norveške 25-28.

Nakon utakmice tražilo se gdje su bili najveći problemi u igri, ali to i nije bilo preteško za zaključiti

TRI KLJUČNE STVARI U PORAZU HRVATSKE

Vanjska linija

Križanjima i blokovima Francuzi su s vanjskih pozicija ubijali (većinom) 6-0 obranu Hrvatske. Nedim Remili imao je 6/8, Dika Mem 3/8, Dipanda 2/3, a Luka Karabtić 3/3 učinak šuta. Puno igrača je prijetilo Hrvatskoj, Francuzi su miksali i - pogodili.

Otvarali su si pozicije, znajući da će zbog guste obrane teško neka lopta proći prema Sorhaindu na crti. Francuska je u napadu imala raznovrsnija rješenja, što joj je i bilo potrebno za probijanje guste obrane. Upozoravalo se na njihove vanjske pucače, no ipak se nije pronašlo rješenje kako ih usporiti.

Kriva dodavanja

Iako je Luka Cindrić bio naš ponajbolji igrač turnira, u utakmici protiv Francuske je previše griješio. Imao je nekoliko izgubljenih lopti u situacijama kada se moglo do lakog pogotka. Logično je da će igrač kod kojeg je lopta najviše i griješiti, ali i njegovi suigrač u vanjskoj liniji nisu mu pomogli, već su se nadovezali krivim odlukama i dijelili poklone Francuskoj.

Čak 11 izgubljenih lopti, u odnosu na osam suparničkih ne čini se previše, ali one su se događale kada je Francuska radila prednost. Znalo se prije utakmice da će Francuzi iskoristiti svaki krivi korak, ali brzanjem u napadu, Hrvatska je Karabatića i društvo pretvorila u kaznenu ekspediciju.

Francuska tranzicija

Hrvatska se mučila u napadu, a kada bi i ubola neki gol, za njega bi igrači iskrvarili. Onda bi Francuska brzom tranzicijom ohladila hrvatske ambicije. Istom formule pridržavali bi se "les bluesi" i kod izgubljene lopte Hrvatske, kada bi svaku krivu loptu kažnjavali laganim golom. Na taj način bi sebi dizali samopouzdanje, a izabranicima Line Červara srozavali moral. Kao i u košarci, kada se igrač sam zaleti i zakuca u koš, tako su Francuzi zakucavali Hrvatsku sve dublje i dublje, sve dok konačno nisu i slomili otpor domaćina. Šteta, pričalo se da Francuzi nisu toliko brzi kao Norvežani, ali su nas ipak uspjeli iskontrirati.

Linker
08. svibanj 2024 23:04