Emmanuel Macron

 LUDOVIC MARIN Afp
JASNA PORUKA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron: ‘Rusiji kao zemlji nije mjesto na Olimpijskim igrama‘

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije suočeni su sa sankcijama u mnogim sportovima
Piše: HinaObjavljeno: 07. rujan 2023. 11:41

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u intervjuu za sportske novine "L‘Equipe" izjavio da "ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama u Parizu u vrijeme kada Rusija čini ratne zločine".

"Očito, ne može biti ruske zastave na Igrama u Parizu, vjerujem da postoji konsenzus jer Rusiji kao zemlji nije mjesto na OI u vrijeme kada je počinila ratne zločine, kada je deportirala djecu,” izjavio je Macron za "L‘Equipe".

Upitan o mogućem prisustvu pojedinih ruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u statusu neutralnih sportaša, šef države je odgovorio: "Nadam se da je ovo savjesna odluka u olimpijskom svijetu. Ne treba država domaćin odlučivati što bi trebao učiniti Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Imam potpuno povjerenje u Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora"..

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije suočeni su sa sankcijama u mnogim sportovima od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Unatoč ratu, MOO je preporučio da se ruski i bjeloruski sportaši mogu natjecati pod neutralnom zastavom na međunarodnim natjecanjima.

Predsjednik Macron također je izrazio želju da "Ukrajinci pokušaju shvatiti ovakvo razmišljanje".

"Pravo pitanje koje će Olimpijsko vijeće morati riješiti je koje mjesto posvetiti ovim ruskim sportašima, koji ponekad provode cijeli život pripremajući se za natjecanje, ali također mogu biti žrtve ovog režima. MOO mora donijeti odluku koja će biti poštena i razumljiva Ukrajincima. To je ravnoteža koju ćemo morati postići", rekao je francuski predsjednik.

Linker
30. studeni 2023 01:38