CARL DE SOUZA Afp
OI PARIZ 2024.

Francuski ragbijaši do olimpijskog zlata pobjedom nad braniteljem naslova

Brončanu medalju osvojila je reprezentacija JAR-a koja je u dramatičnoj završnici svladala Australiju
Piše: HinaObjavljeno: 27. srpanj 2024. 20:51

Francuska muška reprezentacija u ragbiju 7 osvojila je naslov olimpijskog pobjednika na OI u Parizu, svjetski prvaci i domaćini OI u finalu su na Stade de Franceu svladali branitelja naslova Fidži sa 28-7 (7-7).

Fidži, koji je do ove utakmice imao stopstotni učinak na olimpijskim igrama, osvojio je zlato u Rio de Janeiru 2016. i u Tokiju prije tri godine i to sa svim pobjedama, a i u Parizu je u prvih et nastupa imao sve pobjede, poveo je u finalu sa 7-0 polaganjem i pretvaranjem nakon samo minutu i pol igre. Francuska je do odlaska na odmor poravnala na 7-7, da bi u nastavku na teren stupio jedan od najboljih ragbijaša današnjice Antoine Dupont i praktički sam osigurao pobjedu Francuskoj.

Naime, Dupont je nakon odlične finte osvojio više od pola terena te potom na metar od zadnjeg polja dodao Grandidieru Nkanangu za polaganje nakon samo 20 sekundi igre u drugom poluvremenu. Do kraja susreta upravo je Dupont postigao još dva polaganja za konačnih uvjerljivih 28-7 za Francusku.

Brončanu medalju osvojila je reprezentacija JAR-a koja je u dramatičnoj završnici svladala Australiju sa 26-19. JAR je sredinom drugog poluvremena bio u dobitnoj poziciji, vodio je sa 19-7 i imao igrača više no Australija je s dva polaganja stigla do 19-19 i imala priliku pretvaranjem povesti sa 21-19. No, Dietrich Roache je 18 sekundi prije isteka vremena promašio, da bi JAR u svom posljednjem napadu preko Shauna Williamsa stigla po polaganja vrijednog olimpijske medalje.

Linker
14. rujan 2024 14:21