SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
ČEKA SE ODLUKA

‘Ako je Grad ne otkupi, mogli bismo ostati bez jako važne dvorane za Zagreb i Hrvatsku‘

Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza upozorava na potencijalni problem
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. studeni 2023. 09:35

Kad se prije nešto više od dvije godine vratio iz Tokija s olimpijskim srebrom oko vrata, Tin Srbić nam je rekao:

- Da nema Lučkog, sad bih praktički mogao završiti karijeru.

Aludirao je time najbolji hrvatski gimnastičar na promjenu pravila koja je u tim trenucima stupala na snagu i na činjenicu da će morati učiti posve nove elemente. Elemente koji su toliko opasni da ih u staroj dvorani, Sokolskom domu u centru Zagreba, nikad nije mogao uvježbavati jer tamo ne postoji gimnastička jama sa spužvama koja ublažava padove. Upravo je zato dvorana u Lučkom, koja je 2018. preuređena i stavljena u funkciju gimnastike, toliko važna. Bez nje je praktički nezamislivo da bi Tin ove godine osvojio europsko zlato i svjetsko srebro.

Povećavanje sufinanciranja

Trenutno je, međutim, upitno hoće li Lučko dugoročno ostati zagrebačka gimnastička oaza. Još bi pet godina svakako trebalo biti tako, ali što nakon toga? Naime, Grad je 2018. potpisao desetogodišnji ugovor o najmu, s time da vlasnik nakon pet godina ima pravo prodati dvoranu. Pet godina je prošlo, vlasnik je spreman na prodaju, Grad ima pravo prvokupa, ali konkretne odluke zasad nema. Uputili smo upit Gradu kakva je situacija s dvoranom i dobili sljedeći odgovor:

“Grad Zagreb je za potrebe unapređenja uvjeta zagrebačke gimnastike 2018. godine zakupio dvoranu u sklopu SRC Lučko na razdoblje od deset godina te ju opremio najmodernijom gimnastičkom opremom vrijednosti 350 tisuća eura. Dakle, sljedećih 5 godina - do 2028. - zagrebačka gimnastika ima osiguranu i vrhunski opremljenu dvoranu. Proteklih nekoliko godina redovito povećavamo sredstva za sufinanciranje gimnastike te ćemo nastaviti ulagati u unapređenje uvjeta, kako u zagrebačkoj gimnastici, tako i sportu općenito. Iako je spomenuta dvorana osigurana za sljedećih 5 godina, razmatramo različite opcije trajne lokacije za zagrebačku gimnastiku, odnosno objekta koji će biti u vlasništvu Grada Zagreba. Otkup postojeće dvorane jedna je od tih opcija, a konačna odluka bit će donesena po završetku analize svih relevantnih čimbenika.”

Marijo Možnik, danas predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, a nekad i sam sjajan gimnastičar koji je svojim uspjesima stvarao temelje da Zagreb dobije dvoranu, kaže:

- Čekamo i vjerujem da ćemo u idućih nekoliko tjedana dobiti neke informacije.

Nova lokacija - niz komplikacija

U travnju, nakon što je Tin Srbić osvojio naslov europskog prvaka, predstavnici HGS-a bili su na prijemu kod zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i otvorili su temu dvorane.

- Gradonačelnik nam je tom prilikom rekao da se slaže da bi bilo dobro da Grad bude vlasnik objekta, umjesto da plaća najam, te da je dugoročno to bolje i sigurnije rješenje. Najavio je da će se krenuti u tom smjeru, da će se napraviti analiza i odraditi cijela procedura kako bi se znalo može li Grad kupiti dvoranu. Prošlo je otada više od pola godine, vjerujem da je proces pri kraju i sad je odluka na Gradu. Ako se ne odluče na kupnju, ako se ne dogovore oko cijene s vlasnikom, ulazimo u rizik da taj objekt kupi netko drugi i da izgubimo dvoranu koja je jako bitna i za zagrebačku i za hrvatsku gimnastiku.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Eventualna nova lokacija može biti rješenje, ali to bi povuklo niz komplikacija.

- Znamo kako sve to ide polako i teško što se tiče infrastrukture, a bilo koja druga opcija opet bi zahtijevala velika ulaganja. Zato mislim da je ova najsigurnija i najbolja i za Grad, i za zagrebačke klubove, i općenito za hrvatsku gimnastiku. Nadamo se da će Grad uspjeti postići dogovor i realizirati kupnju, pa smo onda mirni i ne moramo strepiti. A osim toga, rekli smo i na tom sastanku kod gradonačelnika da zapravo moramo početi razmišljati i o drugoj dvorani takvog tipa na istoku grada.

Lučko je u posljednjih pet godina donijelo gomilu pozitivnih stvari zagrebačkoj gimnastici.

- Kao što je i Tin potvrdio, ta dvorana je došla u zadnji čas, taman kad je on stasao i počeo ostvarivati rezultate. Gimnastika je takav sport da se u svakom olimpijskom ciklusu mijenjaju pravila, samim time se moraju mijenjati i vježbe i učiti novi elementi, a svako to učenje zahtijeva sigurne uvjete, pogotovo u smislu jame sa spužvama, što u Hrvatskoj imaju još samo dvorane u Nedelišću i Osijeku. Dakle, bez te dvorane u Lučkom, ograničavali bi se potencijalni dometi talentiranih sportaša. A osim toga, s tom dvoranom u kojoj treniraju oni najbolji, selekcionirani gimnastičari rasteretili smo dvorane njihovih matičnih klubova i upisali još više djece. Danas smo u situaciji da u gotovo svim klubovima imamo liste čekanja i nemogućnost upisa sve djece. Ljudi su prepoznali gimnastiku kao zdrav sport, kao sport koji nije važan samo za razvoj djeteta, nego i kao baza za druge sportove. Ima tu puno izravnih i neizravnih benefita te dvorane i takav centar je za Zagreb definitivno neprocjenjiv.

Sastanci i u Splitu i u Rijeci

Možnik i njegova ekipa intenzivno rade na lobiranju za gimnastičku infrastrukturu diljem zemlje, a u fokusu su trenutno dvije sredine.

- Želimo zatvoriti priču s regionalnim centrima u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Prošli smo tjedan predsjednica Gimnastičkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Tina Erceg i ja imali sastanak sa županom, cilj je pronaći objekt u Splitu ili okolici za objekt koji bi bio u rangu Zagreba, Osijeka i Nedelišća. Vjerujem da ćemo pronaći rješenje u skoroj budućnosti, isto kao i u Primorsko-goranskoj županiji gdje također osnivamo savez kako bismo osnažili inicijativu. Bili smo nedavno na sastanku s gradonačelnikom Rijeke, ovih dana ćemo se sastati i sa županom. Već smo dobili neke pozitivne povratne informacije i tražimo odgovarajuću lokaciju. Postoje različiti modeli financiranja i sufinanciranja takvih projekata, što također prezentiramo gradonačelnicima i županima kako bismo pronašli što povoljnije rješenje.

Cilj je, naglašava Možnik, realizirati ta dva centra u idućem olimpijskom ciklusu čime bi bila pokrivena četiri najveća hrvatska grada i njihova okolica.

- Paralelno s tim se vrti priča i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tamo tražimo lokaciju za jednu manju dvoranu, a slične ciljeve imamo i u drugim županijama. Specifično je to što su gimnastičke dvorane poput bazena, to je tip objekta koji ne može biti polivalentan, odnosno mora biti namjenski jer mora imati iskopanu gimnastičku jamu. Kad se napravi polivalentna dvorana, riješili smo puno sportova, ali ne gimnastiku, i upravo to prezentiramo na sastancima. Sad je dobra prilika jer, kažem, postoje različite mogućnosti financiranja i sufinanciranja, uključujući i europske fondove, i nadamo se da ćemo to iskoristiti. Ali to je, prije svega, na županijama i gradovima koji moraju biti nositelji takvih projekata, a mi smo kao Savez netko tko to stavlja pod nacionalni interes.

Linker
28. travanj 2024 01:56