Aurel Benović

 Slobodan Kadić/hgs
PRVI DAN U BAKUU

Benović ušao u finale Svjetskog kupa, mogao bi dobiti snažan vjetar u leđa za plasman na OI

Hrvatski gimnastičar za svoju je izvedbu na parteru dobio ocjenu 14,166, što mu je donijelo šesto mjesto
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 17:56

Aurel Benović plasirao se u finale vježbe na parteru na trećem turniru Svjetskog kupa koji je u četvrtak počeo u Bakuu. Hrvatski gimnastičar za svoju je izvedbu u kvalifikacijama dobio ocjenu 14,166 što mu je donijelo šesto mjesto i priliku za borbu za medalje u subotu. Najuspješniji u kvalifikacijama bio je Japanac Kazuki Minami s ocjenom 14,466.

Aurelov nastup prije svega treba promatrati u kontekstu lova na Olimpijske igre u Parizu. Korejac Sunghyun Ryu je gotovo sigurno uhvatio jednu ulaznicu, a za jedinu preostalu bori se nekoliko parteraša, među kojima je i 23-godišnji Osječanin. Uz Benovića, od olimpijskih su kandidata do finala Bakua došla još trojica, što znači da će naš predstavnik u najgorem slučaju uzeti novih 18 bodova. No u finalu si svakako može popraviti poziciju, što bi mu dalo snažan vjetar u leđa u pokušaju da izbori OI.

Sara Šulekić (18) zauzela je deveto mjesto u kvalifikacijama dvovisinskih ruča (ocjena 13,366), što joj je donijelo status prve rezerve za subotnje finale. Mlada Zagrepčanka je nakon dva turnira bila na visokom četvrtom mjestu u poretku za Pariz, a u Bakuu je bila peta među olimpijskim kandidatkinjama što će joj donijeti novih 16 bodova.

Ostavit će je to do posljednjeg turnira (u travnju u Dohi) u utrci za olimpijsku ulaznicu, a koja će biti nakon Bakua, doznat ćemo poslije finala. Naravno, treba uzeti u obzir i da se najlošiji od četiri rezultata briše, što će također imati značajan utjecaj na konačni redoslijed. Dodajmo da se s prvog mjesta u finale dvovisinskih ruča plasirala svjetska doprvakinja, Alžirka Kaylia Nemour (15,433).

Linker
25. travanj 2024 02:52