Tin Srbić

 SLOBODAN KADIC/HGS Slobodan Kadic/hgs
TKO PRIJETI TINU SRBIĆU?

Biftek iz Italije, klinac koji medalje kuje u Hrvatskoj i stari poznanik koji mu je ‘ukrao‘ zlato

Najbolji hrvatski gimnastičar u finalu Europskog prvenstva lovi svoje treće kontinentalno odličje
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. travanj 2023. 09:06

Tin Srbić je ponovno u velikom naletu, ponovno je onaj stari, maksimalno motiviran, spreman, samouvjeren. I ponovno je kandidat za veliko odličje. Nije ga prošla godina mazila, morao se prilagoditi novim pravilima, pripremiti novu vježbu i u svemu tome je pomalo izgubio sigurnost i ostao bez finala na oba lanjska velika natjecanja.

image

Tin Srbić

SLOBODAN KADIC/HGS Slobodan Kadic/hgs

No, to je iza njega, opet je onaj pravi, a to je pokazao i u utorak kada je rutinski odradio kvalifikacije na Europskom prvenstvu u Antalyji i s lakšom vježbom zauzeo treće mjesto i izborio nedjeljnu borbu za medalje. Treći je put u finalu na kontinentalnoj smotri, a u prethodna dva je završavao na postolju - bio je srebrni u Szczecinu 2019. i u Mersinu godinu dana kasnije.

image

Carlo Macchini

Afp

Zanimljivo je da do finala nisu došla dvojica od trojice gimnastičara koje je sam Srbić istaknuo kao najveće konkurente u Antalyji, Cipranin Ilias Georgiou i Izraelac Aleksander Mjakinin, ali konkurencija za postolje će svejedno biti iznimno jaka...

Carlo Macchini (26)

Tin nam je još uoči lanjskog EP-a u Münchenu pričao kako se upravo Talijan Carlo Macchini najbolje od Europljana prilagodio novim pravilima, ali tada nije upao u reprezentaciju jer radi samo preču, a Talijanima za ekipu to nije odgovaralo. Kako nije išao ni na Olimpijske igre u Tokiju, iskoristio je to vrijeme za usavršavanje vježbe i nova je pravila dočekao spreman tako da ima najjaču početnu ocjenu na ovom EP-u (6,1). U kvalifikacijama je doista briljirao, dobio je ocjenu 14,233 i svakako djeluje kao najopasniji suparnik Srbiću za zlato. Tin, doduše, namjerava pojačati vježbu u odnosu na kvalifikacije, a vidjet ćemo ima li Macchini još prostora za to.

Macchini je, inače, prilično zanimljiv lik. Nosi nadimak Biftek (Bistecca), kako ga je prozvao trener kad je jednom prilikom izgorio na plaži. Obožava brzinu i motore, pa i ne čudi da mu je jedan od uzora legendarni talijanski motociklist Valentino Rossi, a gimnastička inspiracija su mu četvorica velikih prečaša - Igor Cassina, Nile Wilson, Epke Zonderland i Fabian Hambüchen.

Sebe opisuje kao onog koji nikad ne odustaje, a to potvrđuje i u praksi. Nisu ga pokolebala tri četvrta mjesta na velikim natjecanjima (dva na EP-u, jedno na SP-u), nastavio je marljivo raditi i čini se da je sazrio za prvu veliku medalju u karijeri. Dodajmo i da je od 2020. član sportske sekcije talijanske državne policije, što mu je donijelo redoviti izvor prihoda.

Ilja Kovtun (19)

Jedan od najboljih višebojaca svijeta briljirao je tijekom kvalifikacija u Antalyji. Izborio je finala na parteru, konju s hvataljkama, ručama i preči, dakako i u višeboju u kojem je favorit za zlato. U japanskom Kitakyushuu je 2021. sa samo 18 godina osvojio višebojsku broncu koju, doduše, zbog ozljede ramena nije uspio obraniti lani u Liverpoolu.

Kovtun je dio ukrajinske ekipe koja od ljeta prošle godine živi i trenira kod nas, u Osijeku. Razlog je jasan, zbog ruske su agresije Ukrajinci morali potražiti novi privremeni dom, a mladi Ilja ga je pronašao u Slavoniji gdje ima vrhunske uvjete za treninge. Pod nadzorom stroge trenerice Irine Nadjuk, koja pomaže i našem Aurelu Benoviću, u osječkom se Sokol Centru pripremao za napad na više odličja u Antalyji, vidjet ćemo do kraja tjedna je li mu plan uspio.

Kovtun je, inače, svega nekoliko tjedana nakon početka ruske invazije osvojio zlato na Svjetskom kupu u Dohi. Rusija tada još nije bila suspendirana, pa se njezin gimnastičar Ivan Kuljak na postolju pojavio s iscrtanim slovom “Z” na prednjoj strani dresa, inače simbolom ruske invazije na Ukrajinu. Kovtun je sačuvao mirnoću, nije se dao isprovocirati, a Kuljak i Rusi su odmah nakon toga završili pod sankcijama.

Robert Tvorogal (28)

Litavskog gimnastičara je Tin Srbić jako dobro zapamtio. Na pandemijskom EP-u u Mersinu 2020. naš je vježbač bio veliki favorit za zlato i dobro je odradio svoju vježbu, ali onda se “niotkud” pojavio Tvorogal, izveo vježbu koja mu nikad ranije nije uspjela ni na treningu, te uzeo zlato Tinu ispred nosa. Nije Srbić bio nimalo sretan, mislio je i da su ga suci malo zakinuli, ali povratka nije bilo.

Rekao je kasnije Tin da ga je taj slučaj motivirao da trenira još jače kako mu se to više nikad ne bi ponovilo, ali treba naglasiti i da Tvorogal ipak nije ostao priča za jedan dan. Lani je na EP-u u Münchenu osvojio još jednu medalju, tada srebrnu, a u dobroj je formi i na početku ove sezone. Bio je u finalu Svjetskog kupa u Dohi, a njegova kvalifikacijska ocjena s tog natjecanja (14,366) sugerira da u idealnim okolnostima opet može biti konkurentan za postolje.

Krisztian Balazs (21) i Krisztofer Meszaros (21)

Mladi mađarski lavovi velikim koracima grabe prema vrhu. Balazs se je na Olimpijskim igrama mladih 2018. u Buenos Airesu zadobio ozljedu gležnja, ali je unatoč tome osvojio tri medalje, najavivši veliki potencijal. Meszaros je, pak, svoj potencijal već počeo potvrđivati u seniorskim vodama, lani je na EP-u u Münchenu osvojio srebro na parteru. Ne čudi da je obojici uzor veliki mađarski gimnastičar Krisztian Berki, štoviše Meszaros tvrdi da se i odlučio baviti ovim sportom gledajući kako Berki u Londonu 2012. osvaja olimpijsko zlato na konju s hvataljkama.

Nestor Abad (29)

Lani je u Münchenu broncu na preči Španjolskoj donio Joel Plata, a i u Antalyji će Španjolci imati aduta u finalu, ovaj put je to Nestor Abad koji zasad nema velikih odličja u karijeri. Španjolci su prije mjesec dana proživjeli strašno iskustvo. Putujući na natjecanje u Portugalu njihov se kombi nakon puknuća gume počeo prevrtati po cesti, a u nesreći je najteže stradao spomenuti Plata koji je zadobio prijelom bedrene kosti. Abad je prošao samo s lakšim ozljedama, pa je odlučio putovati na EP, a finale mu je lijepa nagrada.

Sofus Heggemsnes (23)

Norvežanin je u punom smislu građanin svijeta. Otac mu je Šveđanin porijeklom s Jamajke i Trinidada i Tobaga, a majka mu je rođena u Kaliforniji. Sofus je kao klinac igrao nogomet, a golove je slavio radeći zvijezde. Roditelj drugog igrača predložio je njegovoj majci da ga odvede u gimnastički klub i tako je njegov sportski put krenuo u drugom smjeru. Heggemsnes zasad nema velikih rezultata na najvećim natjecanjima i u nedjelju nije među favoritima za medalju, ali nikad se ne zna.

Linker
26. travanj 2024 20:18