Aurel Benović

 SLOBODAN KADIC/HGS Slobodan Kadic/hgs
‘ON JE VANZEMALJAC‘

Blistao u svojoj disciplini pa poručio: ‘Ma, neka mi i odrežu uho, idem po dvije medalje‘

Najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić čupao se u Osijeku, ali uspio izboriti nedjeljno finale preče
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. travanj 2024. 19:37

Svašta se događalo tijekom drugog kvalifikacijskog dana na Svjetskom challenge kupu u Osijeku. Od male drame Aurela Benovića koji nije bio siguran hoće li nastupiti na preskoku, preko neočekivano nesigurnog Tina Srbića na preči, do pada Tine Zelčić na samom kraju vježbe na gredi. Ali, na kraju priče - svi troje su uhvatili nedjeljnu borbu za medalje i tako učinili 15. izdanje DOBRO World Cupa iznimno uspješnim za hrvatsku gimnastiku jer dan ranije su se, podsjetimo, naši predstavnici plasirali u još pet finala.

Aurel Benović je u četvrtak briljirao na parteru, a dan kasnije je podjednako blistao i u svojoj sekundarnoj disciplini - preskoku. Dobio je najbolju prosječnu ocjenu u karijeri (14,775) i s prvog mjesta prošao u finale. Njegov nastup, međutim, dobiva još nevjerojatniju dimenziju kad spomenemo da je 23-godišnji Osječanin jutro prije nastupa proveo u bolnici.

image

Aurel Benović

SLOBODAN KADIĆ/HGS Slobodan KadiĆ/hgs

- Prije nekoliko dana pojavio mi se iza uha nekakav apsces, nakupina gnoja i tekućine, i to je postalo vrlo bolno i stvara mi probleme s cijelim vratom. Odlučili smo da u petak navečer odem obaviti inciziju, kirurški rez, da mi to riješe prije finala. Dogovorio sam se s trenerom da je najbolje odmah to odraditi, da ne čekam dugo jer bi se moglo zakomplicirati. Liječnici su rekli da ću moći normalno nastupiti u finalima, dobit ću samo neki flaster preko uha i to je to - prepričao je Aurel koji se tako nakon nastupa vratio u bolnicu.

Srbić nisko za svoje standarde

No, nimalo to ne utječe na njegove ambicije ovaj vikend. Na parteru je u rodnom gradu dosad osvojio po jedno zlato i srebro, sada mu se otvara prilika za nove dvije medalje.

- Neće ovaj zahvat utjecati na visinu ocjena. Ma, mogu mi i odrezati uho, ruku, nogu, ja ću se potruditi odraditi što bolje oba finala! U posljednjih nekoliko mjeseci stvarno sam s emocijama na li-la, svašta mi se događalo i s privatne i sa sportske strane, sve mi se to miješa, ali pokušat ću izvući najbolje iz sebe pred domaćom publikom. Na parteru se nadam borbi za medalju, a na preskoku ću povećati start i na drugom skoku i idem iznenaditi gledatelje još većom ocjenom, sad ganjam 15,000 - uz osmijeh je zaključio Aurel.

image

Tin Srbić

SLOBODAN KADIć/HGS Slobodan Kadić/hgs

Tin Srbić imao je dosta problema sa svojom vježbom i dobio je za svoje standarde prilično niskih 13,450 (početna ocjena samo 5,2), ali bilo mu je to dovoljno da s petog mjesta prođe u nedjeljno finale u kojem će loviti peto osječko zlato.

- Nisam napravio ono što inače pokazujem, bilo je malo čupavo. Imam još od turnira u Bakuu problema s posljednjim elementom prije saskoka, “adlerom 360”. To se događa kod nas gimnastičara, jednostavno u jednom trenutku izgubiš osjećaj za neki element i više ga ne znaš napraviti kako treba. To me jako muči u zadnja dva tjedna i glava mi je u tome. Zato sam i krenuo čupavo, ali nekako sam došao do kraja i još je ispalo da je taj element, uz saskok, bio i najbolji - rekao je aktualni olimpijski i svjetski doprvak.

Ne muči ga, kaže, fizička forma, samo glava.

- Odmah poslije nastupa sam u trening-dvorani bez ikakvih problema odradio pola vježbe početne ocjene 6,3. Fizički sam jako dobro, ali treba mentalne stvari posložiti i bit će sve dobro. Moram se skockati i u pokušati napasti Tajvanca koji je u formi života, odrađuje teške vježbe kao od šale.

Zelčić se progurala i s padom

Spomenuti Tajvanac, 27-godišnji Chia-Hung Tang, odradio je u petak senzacionalnu vježbu i dobio ocjenu 15,100! Nema sumnje da ga takva forma čini vrlo ozbiljnim kandidatom za medalju i na Olimpijskim igrama u Parizu.

- On je kandidat za medalje već šest godina, uvijek je imao kvalitetu, ali nikad konstantu. Jedini na svijetu radi taj nevjerojatni element “walstrom”, koji ja nikad ne bih mogao napraviti, ne mogu se ni zamisliti da to radim. Ne vidiš uopće pritku, a kad je uhvatiš, trga ti ramena. Svaka mu čast - dodao je Tin, pa se još jednom okrenuo sebi:

- Malo se vraćam u mlade dane kad sam strepio hoću li ući u finale, ali nije ni to loše da se malo probudim. U nedjelju idem dati maksimum, da ljudi kažu “vau”, a hoću li uspjeti pobijediti ovog vanzemaljca, ne znam.

image

Tina Zelčić

SLOBODAN KADIć/HGS Slobodan Kadić/hgs

Tina Zelčić u petak nije strepila iz jednostavnog razloga što je nastupala posljednja, pa je odmah znala da je u finalu s osmim mjestom (11,500).

- Dogodio mi se pad na samom kraju vježbe, ali očito je bila dovoljno čista da se uspijem progurati u finale. Bilo je dosta padova i kod drugih cura, tako da su kvalifikacije bile dosta turbulentne, ali to je greda. Široka je samo 10 centimetara i sve je moguće. Mogu puno bolje od ovoga u kvalifikacijama. Lani sam osvojila broncu, sad je nova prilika za medalju - rekla ja Tina.

Linker
27. travanj 2024 08:27