VLADO KOS/Cropix
TUŽNO SJEĆANJE

Bolni trenutak hrvatske uzdanice: ‘Bio je to moj najtužniji nastup, majka me tada zadnji put gledala‘

Aurel Benović jedno je od zaštitnih lica DOBRO Svjetskog kupa koji se održava u Gradskom vrtu
Piše: SNObjavljeno: 28. veljača 2024. 22:41

Nestašno dijete u vrtiću nije baš uvijek nužno problem. Primjerice ako vam u vrtić na vrijeme dođe kineziolog i prepozna da se “nestašluk” itekako može iskoristiti za neku sjajnu priču, poput one jednog od najboljih hrvatskih gimnastičara, Osječanina Aurela Benovića.

- Stvarno sam bio zvrkast. Poprilično hiperaktivno dijete. Ali jedan dan je u moj vrtić došla trenerica Maja Pavić, održavala nam je sate gimnastike i kroz igru prepoznala da se u tom mom nestašluku krije ipak nešto više. Predložila je mojoj mami da me odvede u osječki Sokol, meni se svidjelo i evo od svoje četvrte godine i dalje sam tu. Tko zna, da nisam bio tako nestašan, možda danas ne bih bio kandidat za Olimpijske igre.

Ostao u igri za Pariz

Danas, 19 godina kasnije, ovaj 23-godišnjak jedan je od najboljih svjetskih vježbača na parteru, europski doprvak 2020. i osvajač osam medalja na turnirima Svjetskog kupa (po tri zlata i srebra, te dvije bronce) koji je trenutno s otvorenim vratima prema Olimpijskim igrama u Parizu.

image
VLADO KOS/Cropix

U ponedjeljak se Benović s trenerom Vladimirom Mađarevićem vratio u njihov stalni “dnevni boravak”, osječki Sokol centar, nakon što su odradili dva kvalifikacijska Svjetska kupa za OI. Aurel je u Kairu i Cottbusu skupio 19 bodova, trenutno je osmi na kvalifikacijskoj listi, a sljedećeg tjedna slijedi mu odlazak u Baku.

- Malo sam razočaran, mogao sam više, ali srećom, u igri sam i dalje. Kairo je bio posebno izazovan jer mi je ipak bio prvi turnir nakon ozljede, ali uspio sam uzeti neke bodove. Cottbus je bio puno bolji. Ušao sam u finale nakon odlično odrađenih kvalifikacija. Da tu nisam izborio finale, ispao bih iz igre za Pariz. Žao mi je nastupa u finalu. Pregorio sam. Noge su mi bile teške. Iscrpila me ta atmosfera. Priznajem, imam problem i pokušavam ga riješiti. Znam da je to proces, ali spreman sam raditi. Fizički sam sto posto spreman, ali moram poraditi na psihi. Dobro će mi doći ovaj tjedan u Osijeku. Moram se puno bolje posložiti, dati na treninzima sve i onda mirnije otići u Baku. Tamo moram rasturiti! A onda ubrzo nakon Bakua čeka nas i naš najdraži turnir, u mom gradu.

image
VLADO KOS/Cropix

DOBRO World Cup Osijek će se od 4. do 7. travnja u osječkoj dvorani Gradski vrt održati čak 15. put.

- Za mene je DOBRO World Cup prije svega ogromna motivacija i ponos. On je doživljaj, nevjerojatna atmosfera u publici, puna dvorana, moji ljudi, predstavljam svoju reprezentaciju, svoju zemlju, svoj grad… Koliko na nekim drugim turnirima imam tremu, u Osijeku sam gotovo svaki put uspio kontrolirati je. Čudno, jer možda bi se netko baš u svom gradu više prestrašio, brinuo da ne razočara domaću publiku, ali meni je ona uvijek bila dodatni motiv.

Osvojio je u Osijeku zlato 2022. i srebro 2021. godine.

- Uh, to zlato 2022. je za mene najtužniji SK u Osijeku. Tada me majka posljednji put gledala uživo. Tada sam ispunio njenu želju i stajao na vrhu postolja dok me ona gledala - reći će Aurel s knedlom u grlu, prisjećajući se majke koju je izgubio prošle godine.

- Moj veliki uzor bio je naš parteraš Tomislav Marković. On je uvijek u Osijeku bio najbolji, uvijek je rasturio u svom gradu, pred svojom publikom. Žao mi je što se njemu dogodila ta nesreća sa zdravljem, jer da nije, mogli smo zajedno nastupati, boriti se jedan protiv drugoga, a sigurno bih i ja više napredovao s njim kao sparing partnerom u dvorani.

image
IVAN PERIĆ/Cropix

Spariranje s Kovtunom

Umjesto Markovića, sada u dvorani sparira s jednim od najboljih svjetskih gimnastičara, Ukrajincem Iljom Kovtunom, aktualnim višebojskim viceprvakom svijeta i prvakom Europe na ručama.

- On je prije svega jako dobar prijatelj, dobra osoba, motiviramo jedan drugoga, a i njegova trenerica Irina mi puno pomaže. Mogu reći da smo mi svi jedan odličan tim, uz koji sam i ja napredovao i ojačao. Još kad posložim glavu... Ako ne uspijem sada osigurati Igre, nije smak svijeta. Imam tek 23. Ali želim pokušati. A za onaj drugi ciklus nadam se da će se ostvariti plan mog trenera i da će naš turnir postati kvalifikacijski za OI i SP. Ne samo za mene, to bi bila ogromna prednost i motivacija za sve hrvatske gimnastičare. Osječki turnir je jedan od najboljih na svijetu. Zaslužili smo otići korak više. I samo da nas i vrijeme posluži ove godine da možemo oduševiti svijet gimnastike i s nizom dodatnih evenata kojima želimo dodatno popularizirati naš Osijek i našu zemlju.

Linker
21. travanj 2024 05:51