Jessica Gadirova

 OZAN KOSE Afp
ODJECI IZ TURSKE

Britanska klinka postaje velika priča, Europa ima adute u borbi protiv svijeta, a najteže će biti Srbiću

Tko su ljudi koji su obilježili netom završeno Europsko gimnastičko prvenstvo u Antalyji?
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. travanj 2023. 14:12

Jessica Gadirova, britanska tinejdžerica azerbajdžanskog porijekla, prometnula se u prvu zvijezdu netom završenog Europskog prvenstva u gimnastici održanog u Antalyji. Djevojka iz Aylesburyja na jugoistoku Engleske s tri je zlatne medalje još jednom pokazala klasu i potvrdila da se polako pretvara u veliku priču ne samo europske, nego i svjetske gimnastike.

Nije 18-godišnja Gadirova, naravno, novo lice jer još je 2021. počela skupljati seniorska odličja na najvećim natjecanjima. Na EP-u u Baselu osvojila je prvo zlato na parteru, svojoj najjačoj spravi, dodala je tome i srebro na preskoku i broncu u višeboju. Nekoliko mjeseci kasnije, uz sestru blizanku Jennifer, bila je dio britanske ekipe koja je osvojila broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

I sve nakon toga za Jessicu je bila priča iz snova. Lani je na EP-u u Münchenu još jednom bila najbolja na parteru, a britanskoj je ekipi pomogla da dođe do srebra. No, bila je to samo uvertira u veliki nastup pred domaćom publikom na SP-u u Liverpoolu gdje je na “svom” parteru osvojila najveći naslov u dosadašnjoj karijeri, u višeboju je završila na trećem mjestu, a s ekipom je osvojila srebro, ostavši tek iza nedodirljivih Amerikanki.

image

Jessica Gadirova

OZAN KOSE Afp

Kad se sve to zbroji, nije nikakvo iznenađenje da je u Antalyji okrunjena za europsku gimnastičku kraljicu. Prvo je zlato osvojila u ekipnoj konkurenciji, potom je u spektakularnoj završnici pojedinačnog višeboja briljirala na parteru i prestigla Mađaricu Zsofiju Kovacs, da bi za kraj, dakako, još jednom bila nedodirljiva u vježbi na tlu. Sa samo 18 godina ima već “hat trick” europskih zlata u ovoj disciplini.

- Teško je ovo opisati riječima, moj cilj je oduvijek bio postati prvakinja u višeboju i sada mi se to ostvarilo - u euforiji je pričala djevojka s tri državljanstva.

Roditelji su joj se, naime, 2001. doselili iz Azerbajdžana u London, ali su 2004. nakratko otišli raditi u Dublin, pa su Jessica i Jennifer rođene u Irskoj. Nisu se tamo dugo zadržale jer su se roditelji ubrzo vratili u Englesku, ali bilo je to dovoljno da danas imaju državljanstva Velike Britanije, Irske i Azerbajdžana.

Već sada je svjetska klasa

U gimnastici su od šeste godine, bio je to zapravo dobar izlaz za mamu i tatu.

- Bile smo lude klinke koje su skakale na sve. Mama i tata su nas natjerali da idemo na hrpu sportova, ali gimnastiku smo uvijek najviše voljele.

I tako je krenula velika priča, posebno kad je u pitanju talentiranija Jessica koju je nedavno i službena stranica Međunarodnog olimpijskog odbora svrstala među deset mladih sportaša koji bi mogli zablistati na Igrama u Parizu sljedeće godine.

Gadirova, dakle, već sada spada i u svjetsku klasu. Uostalom, spomenuli smo već da je i aktualna svjetska prvakinja na parteru. A kakav je općenito odnos europske i svjetske gimnastike u ovom trenutku, odnosno koliko će konkurentni biti novopečeni europski prvaci i medaljaši na jesenskom SP-u u Antwerpenu?

Gimnastika je globalan sport, kvaliteta nije koncentrirana samo na jednom kontinentu ili regiji. Najveće gimnastičke sile su SAD, Kina i Japan (u normalnim okolnostima i Rusija) i stoga nije za očekivati da će Europa dominirati na svjetskoj sceni. Posebno ne u ženskoj konkurenciji. Gadirova je zapravo i jedina europska gimnastičarka koja je lani u Liverpoolu osvojila zlato. Iskusna Nizozemka Sanne Wevers (31), nova europska prvakinja na gredi, ima olimpijsko zlato iz Rija 2016. i možda bi mogla biti konkurentna za vrh u Antwerpenu, ali treba reći i da je jedinu svjetsku medalju u karijeri osvojila još 2015.

Ocjena za sedmo mjesto na SP

Kad su gimnastičari u pitanju, tu bi Europa ipak trebala imati više argumenata. Uostalom, čak trojica novih europskih prvaka su i aktualni svjetski prvaci - Rhys McClenaghan na konju s hvataljkama, Adem Asil na ručama i Artur Davtjan na preskoku. Ima Europa i svjetskog prvaka na parteru, to je Britanac Giarnni Regini-Moran kojeg u Antalyji nije bilo, pa je zlato uzeo njegov sunarodnjak Luke Whitehouse s visokom ocjenom 14,900 koja sugerira da je i on sposoban ući u borbu za svjetski vrh.

image

Tin Srbić

SLOBODAN KADIĆ/HGS

Na žalost po našeg europskog prvaka Tina Srbića, upravo je na preči trenutno konkurencija najžešća i najraširenija. Ili kako je to i sam Tin rekao - preča je u posljednje vrijeme više svjetska nego europska sprava. Japanac Daiki Hashimoto je olimpijski pobjednik, Amerikanac Brody Malone svjetski prvak, a znakovito je i to da je na lanjskom SP-u u Liverpoolu samo jedan Europljanin bio u finalu, Cipranin Ilias Georgiou.

S ocjenom koju je dobio za zlato u Antalyji (14,233) Tin bi, recimo, u Liverpoolu završio tek na sedmom mjestu. Naravno da puno toga ovisi i o tome kakav kriterij u određenom finalu zauzmu suci, ali ovo je ipak podatak koji dosta govori o svjetskoj konkurenciji. Srećom, potpuno je toga svjestan i Tin koji je već duboko u pripremi jače vježbe, start će najprije povećati s 5,9 na 6,2 što će ga odmah učiniti znatno konkurentnijim, a nakon toga bi ta startna ocjena trebala rasti i na 6,4. I ne sumnjamo uopće da će naš gimnastičar to dovesti do savršenstva i ponovno biti u borbi za odličja i na globalnoj pozornici.

SVI EUROPSKI PRVACI

Gimnastičari

Ekipno: Italija 249,526

Višeboj: Adem Asil (Tur) 84,965

Preča: TIN SRBIĆ (HRV) 14,233

Parter: Luke Whitehouse (VB) 14,900,

Konj s hvataljkama: Rhys McClenaghan (Irs) 14,666

Karike: Adem Asil (Tur) 14,933

Preskok: Artur Davtjan (Arm) 15,033

Ruče: Ilja Kovtun (Ukr) 15,166

Gimnastičarke

Ekipno: V. Britanija 164,428

Višeboj: Jessica Gadirova (VB) 55,032

Preskok: Coline Devillard (Fra) 13,800

Dvovisinske ruče: Alice D‘Amato (Ita) 14,466

Greda: Sanne Wevers (Niz) 13,800

Parter: Jessica Gadirova (VB) 14,000

Linker
08. svibanj 2024 04:43