Vladimir Mađarević i Aurel Benović

 MARKO BANIĆ/REROOT Marko BaniĆ/reroot
VLADIMIR MAĐAREVIĆ

Direktor osječkog Svjetskog challenge kupa: ‘Zaslužili smo ući u najvišu kategoriju, vjerujem da ćemo uspjeti‘

‘Ako daju glas Osijeku, ne moraju se sramiti niti ikome objašnjavati zašto‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. travanj 2024. 13:26

Iz kojeg god kuta pogledao na netom završeno 15. izdanje DOBRO World Cupa, osječkog turnira Svjetskog challenge kupa, Vladimir Mađarević može biti zadovoljan. I kao predsjednik Tehničkog odbora Hrvatskog gimnastičkog saveza jer naša je reprezentacija osvojila čak šest medalja, i kao trener Aurela Benovića jer Osječanin je u rodnom gradu pobijedio na preskoku, i kao direktor natjecanja jer sve je još jednom proteklo glatko, dvorana je bila puna i bučna, a priredbu je upotpunio niz popratnih zanimljivih sadržaja.

Upravo smo o tom organizacijskom dijelu najviše razgovarali s Mađarevićem jer kao što smo već pisali, Osijek u sljedećem olimpijskom ciklusu želi ući u najvišu kategoriju Svjetskog kupa. U njoj su trenutno Kairo, Cottbus, Baku i Doha, turniri koji su i kvalifikacijski za svjetska prvenstva i Olimpijske igre. Uđe li Osijek u taj krug, četiri će godine imati zajamčen status i dolazak brojnih zvijezda.

image

Puni Gradski vrt tijekom osječkog Svjetskog kupa

MARKO BANIĆ/REROOT Marko BaniĆ/reroot

- Po sadašnjim pravilima, trebali bismo izgurati jedan od ova četiri turnira. A to su zemlje za koje ne trebam ni govoriti kakvu financijsku moć i politički utjecaj imaju, kako u svijetu općenito, tako i u samoj gimnastici. Do kraja lipnja su prijave pa ćemo vidjeti. Lobirali smo i ovdje, došao nam je i predsjednik Svjetske gimnastičke federacije Morinari Watanabe i dio njegova Izvršnog odbora. Imali smo prezentaciju svih prednosti koje imamo, a to je dvostruki nagradni fond koji nema nitko, nagrade za trenere koje nema nitko, javno izvlačenje startnih brojeva koje također nema nitko, kao i prepune tribine koje su rijetkost u gimnastici.

Višegodišnje lobiranje

Optimističan je Mađarević unatoč ovoj politici koju spominje.

- Zbog svega što smo napravili dosad, svega novog što smo donijeli svjetskoj gimnastici, svakako smo zaslužili i dat ćemo sve od sebe da uvjerimo ključne ljude u to. Lobiramo već godinama, ali sada smo to pojačali. Pozvali smo ih sve, lijepo ih ugostili, poduzeli sve da pridobijemo tu malo prevagu. Ako daju glas Osijeku, ne moraju se sramiti niti ikome objašnjavati zašto. Ako bude tog političkog pritiska, ne možemo ništa. Ali, doista vjerujem da ćemo uspjeti. Čak postoji mala vjerojatnost, za koju također lobiramo, da se pravila izmijene, pa da imamo šest umjesto četiri turnira najviše kategorije.

Nagradni fond na tim najjačim turnirima iznosi 32.500 švicarskih franaka.

- Mi ćemo ponuditi 65.000. To je zanemariv nagradni fond u usporedbi s nekim drugim sportovima, ali nama u gimnastici puno znači. Prevaga bi mogle biti i novčane nagrade trenerima koji su poprilično zapostavljeni, a oni su radna snaga koja proizvodi pobjednike. Uz još niz prednosti koje sam spomenuo, vjerujem u nas, vjerujem da Osijek i Hrvatska to mogu. I to svakako zaslužuju.

SVE OSVOJENE HRVATSKE MEDALJE U OSIJEKU

ZLATO

Aurel Benović - preskok

SREBRO

Sara Šulekić - dvovisinske ruče

Tin Srbić - preča

Filip Ude - konj s hvataljkama

BRONCA

Tina Zelčić - greda

Marko Sambolec - konj s hvataljkama

Linker
02. svibanj 2024 02:16