GRIGORY SYSOEV/SPUTNIK/PROFIMEDIA
PRVI PUT U KARIJERI

Fantastični Tin Srbić je europski prvak! U Hrvatsku stiže najsjajnije odličje

Najbolji hrvatski gimnastičar uhvatio je treće kontinentalno odličje i ukupno šesto na najvećim natjecanjima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. travanj 2023. 14:41

Kakva predivna slika za kraj 45. izdanja Europskog prvenstva u gimnastici, za nas zasigurno najljepša moguća. Neposredno prije ceremonije zatvaranja dvoranu u Antalyji ispunili su taktovi Lijepe naše u čijem je ritmu visoko pod krov podignuta hrvatska zastava. Naravno, u čast Tina Srbića, novog europskog prvaka na preči, 26-godišnjaka koji je s ocjenom 14,233 pokorio konkurenciju i ostavio iza sebe Talijana Carla Macchinija i Ukrajinca Ilju Kovtuna.

Čudesan, neuništivi sportaš još je jednom pronašao put do velikog postolja, čak i u trenucima kad su ga mnogi bili spremni otpisati. I nije to nikakva stilska figura, priznao nam je iskreno prije nekoliko mjeseci da su mu na natjecanjima prilazili mnogi gimnastičari iz drugih zemalja, pa čak i suci, i govorili mu kako su bili uvjereni da je gotov.

Pisali smo u više navrata da se nakon osvajanja olimpijskog srebra pred Tinom pojavila visoka prepreka. Promijenjena su gimnastička pravila što je njegovu vježbu iz Tokija učinilo "nevažećom". Morali su on i trener Lucijan Krce zasukati rukave, promijeniti puno stvari, naučiti neke nove elemente i za sve to je trebalo vremena. Zato se Tin kroz cijelu prošlu godinu tražio, pokušavao steći sigurnost i pronaći idealnu koncepciju vježbe, pa i nije toliko iznenađenje da je ostao bez finala i na EP-u u Münchenu i na SP-u u Liverpoolu.

image
SLOBODAN KADIC/HGS

Naravno da mu ni psihički nije bilo lako prolaziti kroz sve to jer još jučer je bio na vrhu, a onda se odjednom našao u situaciji da kvalifikacije završava iza 20. ili iza 40. mjesta. No, svi koji znaju Tina, svi koji prate njegovu karijeru, znaju i koliko je dečko iz Dubrave uporan i tvrdoglav. Nije bilo šanse da se neće vratiti na vrh jer ako je svojedobno uz rupturu palčane tetive osvojio svjetsko srebro i izborio odlazak na Olimpijske igre, ako je potom u Tokiju došao do postolja uz takve bolove u leđima da nije mogao normalno obući ni čarape, onda je bilo jasno da ga neće zaustaviti ni promjena pravila.

Trebalo mu je vremena da se pronađe u novim okolnostima i sprijatelji s elementima koje ranije nije izvodio, ali u konačnici je uspio. Još jednom je uspio i oko njegova vrata ove je nedjelje zasjala već šesta velika medalja u karijeri. Treća europska, ali i prva zlatna, što mu je dugo bila velika želja i cilj koji je postavio pred sebe. Jer ako je još kao klinac mogao biti svjetski prvak, nije bilo razloga da jednog dana ne bude i najbolji na kontinentu.

Ujedno je ovo deseta medalja s europskih prvenstava za Hrvatsku od osnutka države, odnosno 11. ukupno. I druga zlatna. Marijo Možnik, veliki Tinov prijatelj i uzor, bio je europski prvak na preči 2015. u Montpellieru. Osam godina kasnije ponovno je jedan Hrvat najbolji na kraljevskoj gimnastičkoj spravi. Odavno je Tin Srbić naš najbolji gimnastičar svih vremena, ali sada više nema nijednog velikog natjecanja na kojem nije nadmašio ili izjednačio najbolji hrvatski rezultat.

Tin je u nedjelju nastupao peti u finalu. Dotad je svoj posao već odradio Carlo Macchini, talijanski gimnastičar koji je bio najbolji u kvalifikacijama i koji je imao najveću startnu ocjenu na ovom EP-u. Samim time se nametao i kao glavni konkurent Srbiću i s ukupnom ocjenom 14,200 mu je bacio rukavicu u lice. Povećao je Macchini start na 6,3 u odnosu na kvalifikacije, bilo je jasno da napada zlato, ali bila je to vježba s dosta sitnijih pogrešaka i s nesigurnošću u saskoku tako da je u konačnici dobio i malo nižu ocjenu nego u utorak. No, zasjeo je na prvo mjesto i on je bio taj kojeg je Tin trebao skinuti.

I imao je naš gimnastičar odgovor na to. Za finale je pripremio težu vježbu (start 5,9) u odnosu na kvalifikacije, onu s novim elementom "kolmanom" i odradio ju je vrhunski, bez većih pogrešaka. Ušao je, kako on to voli reći, agresivno, pun samopouzdanja, spojio tri "tkačeva", vrlo dobro odradio i "kolman" i saskok. Osmijeh trenera Lucijana Krcea rekao je sve, premda smo se nadali i malo boljoj ocjeni od 14,233 s obzirom na kvalitetu izvedbe. Ali i to se pokazalo dovoljnim...

Najviše smo do kraja strahovali od Ukrajinca Ilje Kovtuna koji je nešto ranije osvojio zlato na ručama i mogao je biti potpuno opušten, a osim toga, i u kvalifikacijama je bio ispred Tina. I bio je Kovtun dobar, ali napravio je više manjih pogrešaka i veliki iskorak na saskoku. Dok su se čekale ocjene, komentirao je Tin "bit će gusto", ali nije bilo. Ocjena 13,966 smjestila je Ukrajinca na treće mjesto i donijela mu drugu medalju u danu, ali nama je najvažnije bilo da nije prestigao našeg gimnastičara.

Tin Srbić europski prvak! U sedmom velikom finalu karijere došao je do šeste medalje! Nema boljeg podatka za dočarati o kakvom se čudesnom sportašu radi...

FINALE PREČE

1. TIN SRBIĆ (HRVATSKA) 14,233

2. Carlo Macchini (Italija) 14,200

3. Ilja Kovtun (Ukrajina) 13,966

4. Nestor Abad (Španjolska) 13,666

5. Krisztofer Meszaros (Mađarska) 13,666

6. Robert Tvorogal (Litva) 13,100

7. Sofus Heggemsnes (Norveška) 12,933

8. Krisztian Balazs (Mađarska) 12,500

SVE VELIKE HRVATSKE MEDALJE

OLIMPIJSKE IGRE

SREBRO

Tin Srbić - Tokio 2021. (preča)

SREBRO

Filip Ude - Peking 2008. (konj s hvataljkama)

SVJETSKA PRVENSTVA

ZLATO

Tin Srbić - Montreal 2017. (preča)

SREBRO

Tin Srbić - Stuttgart 2019. (preča)

SREBRO

Filip Ude - Nanning 2014. (konj s hvataljkama)

BRONCA

Marijo Možnik - Nanning 2014. (preča)

EUROPSKA PRVENSTVA

ZLATO

Tin Srbić - Antalya 2023. (preča)

ZLATO

Marijo Možnik - Montpellier 2015. (preča)

SREBRO

Tin Srbić - Mersin 2020. (preča)

SREBRO

Filip Ude - Mersin 2020. (konj s hvataljkama)

SREBRO

Aurel Benović - Mersin 2020. (parter)

SREBRO

Tin Srbić - Szczecin 2019. (preča)

SREBRO

Robert Seligman - Glasgow 2018. (konj s hvataljkama)

SREBRO

Marijo Možnik - Montpellier 2012. (preča)

SREBRO

Filip Ude - Lausanne 2008. (konj s hvataljkama)

BRONCA

Robert Seligman - Lausanne 2008. (konj s hvataljkama)

BRONCA

Ivan Čaklec - Pariz 1957. (konj s hvataljkama)

Linker
18. travanj 2023 21:23