Filip Ude, Europsko prvenstvo München, finale, konj s hvataljkama 8

 SLOBODAN KADIć/ HGS
REAKCIJA NAKON NASTUPA

Filip Ude nakon 7. mjesta na EP-u: ‘Ni najbolja izvedba ove moje vježbe ne bi mi bila dovoljna za medalju‘

‘Ja sam ovdje mentalno bio spreman, ali fizički nisam bio na 100 posto‘, rekao je Ude nakon finala
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. kolovoz 2022. 16:45

Šesnaest godina je prošlo od Volosa i njegovog prvog nastupa u jednom europskom finalu i opet je bio tu, opet među najboljih osam na konju s hvataljkama. Već to je dovoljno da se naklonite i kažete - svaka čast. Filip Ude je u nedjelju u Münchenu nastupio na svom 20. europskom prvenstvu, 11. put u finalu i završio nastup na 7. mjestu.

Ude ima 36 godina, u karijeri je osvojio i olimpijsku medalju i svjetsku i dvije europske. Ispalo je da su sve četiri bile srebrne pa...

- Gura me neki osjećaj... Ne stvaram si pritisak, ali taj nedosanjani san osvajanja zlata na velikom prvenstvu, to je ono što me tjera dalje i zašto se ujutro budim. Treniram da ga možda, u nekim idealnim uvjetima, osvojim. Ako ne, sve OK, ako da - super - rekao je u najavi finala.

image

Filip Ude, Europsko prvenstvo München, finale, konj s hvataljkama 5

SLOBODAN KADIć/ HGS

U nedjelju u Münchenu nije bio taj dan, a koliko god bismo željeli da je oko njegovog vrata završila još jedna medalja, sad kad je gotovo rekli bismo da je možda i bolje. Zato što ima i dalje razlog trenirati, ima nešto što ga gura naprijed, a i na ovom Europskom prvenstvu je pokazao da i dalje pripada u najbolje društvo na konju s hvataljkama.

Za svoju vježbu je dobio ocjenu 13.933 (start 5.4), bolje ocjene i plasmana koštala ga je pogreška na flopu i slabiji, C saskok.

- Nisam pao, to mi je najbitnije. Dobro je krenula vježba, ali taj flop me izbacio iz takta i puno snage sam na njemu potrošio. Sve ostalo je bilo OK, ali onda mi je na saskoku ponestalo snage pa sam napravio C saskok. I da sam napravio svoj saskok, bio bih peti, možda četvrti. Ne bi bilo dosta za medalju.

Jako rijetko se događa da baš nitko ne padnes konja, ali ovo je bilo baš takvo finale.

- Da, bilo je nevjerojatno finale i doista je rijetkost da nema padova. Ali nekako ispadne da kad sam ja u finalu nitko ne padne i uvijek treba neka visoka ocjena. I Seligman i ja kad smo osvajali, trebalo je "100 bodova" za nešto osvojiti. Ali to je tako, to je naš put. I slađe je onda kad osvojiš medalju.

Ovog puta su neki drugi jednostavno bili bolji.

- Dečki su stvarno super odradili finale. I da sam uspio odraditi najbolju izvedbu svoje vježbe ne bi mi dali broncu, Nijemac je ipak tu u finalu. Ovaj put nisam imao šanse za odličje, ali nemam si apsolutno ništa za zamjeriti. Konj je takva sprava, nije mi ovaj put bilo suđeno.

Rezultat nije bio onakav kakvom se nadao, ali dao je svoj maksimum u ovom trenutku i to je ono na što je ponosan.

- Možda nekome glupo zvuči, ali meni je najvažnije da nisam razočarao svoju kćer Evu, da je vidjela da se tata bori do kraja. To mi je najbitnije na svijetu. Super je bilo nastupiti u punoj dvorani, a bilo bi još bolje da je uvijek sedam, osam tisuća ljudi na gimnastici. I znam da me Eva gledala u takvoj atmosferi i da je ponosna. Nema ljepšeg osjećaja za mene.

A taman kada je on krenuo raditi vježba u prepunoj areni se poprilično glasno čuo plač jedne bebe.

- Čuo sam i ja, ali nije me omelo. Fora je bilo.

Bebu je nadglasala publika kada je Filip izvodio "ruska kola".

- Drago mi je da me još cijene, da sam još u vrhu i da se borim s duplo mlađim dečkima.

A nije mu bilo nimalo lako uoči finala.

- Ruke su mi bile na 50% snage već ujutro na treningu. Dobro sam se osjećao, ali nisam mogao izvući maksimum. Tricepsi mi se uopće nisu oporavili od kvalifikacija. Još me rame boli, lakat, ali nisam htio govoriti o tome, samo sam išao odraditi svoje.

I odradio je. Do kraja. A da "starci" imaju još puno toga za reći pokazao je i novi prvak Europe na konju, 38-godišnji Harutjun Merdinjan, kojemu je ovo drugi naslov prvaka nakon Berna 2016. Armenac je dvije godine stariji od Filipa. Srebrni je Nizozemac Loran De Munck, koji je imao najjači start finala (6.3), a brončani Nijemac Nils Dunkel.

- Armenac se čak i dvije godine prestao baviti gimnastikom. Svaka mu čast, a poredak na vrhu je zaslužen. Nisam uopće znao da taj Nizozemac ima tako visok start. Da nije raširio noge, dali bi mu ocjenu 15.000. A dolaze i neki novi klinci, recimo četvrtoplasirani Francuz Osberger je skoro 20 godina mlađi od Armenca.

Vratio se još trenutak na svoje stanje.

- Bio sam mentalno spreman, ali fizički nisam bio na 100%. U ova tri dana nisam se uspio oporaviti od kvalifikacija. Meni su uvijek puno veći pritisak kvalifikacije i to mi je problem kroz cijelu karijeru, potrošim se u njima i ne stignem se oporaviti za finale. Treba mi više dana da se napunim i bolje je na SP gdje je veći razmak između kvalifikacija i finala. Ali ponavljam, nisam razočaran, nemam si što zamjeriti. Obećao sam Evi da ću joj poslati pusu, nadam se da ju je vidjela, a nadam se da su i svi drugi doma vidjeli da sam dao sve od sebe.

Sigurni smo da je Eva vidjela pusu, a jednako tako smo svi koji smo gledali finale vidjeli da je dao sve od sebe. I to je ono što je najbitnije. Do neke nove prilike jer Filip Ude još nije rekao svoju zadnju riječ.

FINALE

Konj s hvataljkama

1. Harutjun Merdinjan (Arm) 14.733

2. Loran De Munck (Niz) 14.700

3. Nils Dunkel (Njem) 14.633

4. Benjamin Osberger (Fra) 14.566

5. Ferhat Arican (Tur) 14.266

6. Artur Davtjan (Arm) 14.033

7. FILIP UDE (HRV) 13.933

8. Joe Fraser (VBr) 13.900

Linker
22. travanj 2024 22:53