Filip Ude

 SLOBODAN KADIC/HGS
NASTAVAK SVJETSKOG KUPA

Filip Ude: Želim na četvrte Olimpijske igre, rekao sam to još dok sam bio mali

‘Dobro se osjećam bez obzira na ozljede i poteškoće koje sam imao od početka godine i koje još uvijek imam‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. veljača 2024. 07:51

Svjetski kup u gimnastici, a ujedno i lov na posljednje olimpijske ulaznice, nastavlja se od četvrtka do nedjelje u Cottbusu. Prošlotjedni turnir u Kairu za većinu hrvatskih gimnastičara možda i nije protekao onako kako su priželjkivali, ali grad na istoku Njemačke nudi im novu priliku za skupljanje bodova. Kasnije još slijede Baku i Doha i s ta četiri turnira zbrajat će se tri najbolja rezultata, a Olimpijske igre u Parizu osigurat će najboljih dvoje na svakoj spravi.

Dobro se osjećam

Kao i u Kairu, hrvatski će predstavnici u Cottbusu biti Filip Ude (konj s hvataljkama), Aurel Benović (parter i preskok), Ana Đerek (greda i parter), Tijana Korent (preskok), Sara Šulekić (dvovisinske ruče) i Tina Zelčić (greda). U Egiptu je od naših gimnastičara samo onaj najiskusniji, 37-godišnji Filip Ude uspio dohvatiti finale, završivši na šestom mjestu. I sve to nakon brojnih propuštenih treninga posljednjih tjedana zbog bolesti i ozljede palca.

- Dobro se osjećam bez obzira na ozljede i poteškoće koje sam imao od početka godine i koje još uvijek imam - poručuje Ude koji je prije dvije godine pobijedio u Cottbusu.

Šesto mjesto u Kairu donijelo mu je 14 bodova u lovu na OI, ali konkurencija na konju je možda i najjača u ovom trenutku.

- Nada i želja za Olimpijskim igrama uvijek postoji. Kad sam bio mali, rekao sam da mi je želja četiri puta otići na Olimpijske igre, tako da mi nedostaju još jedne. Nadam se da će sve u kvalifikacijama Cottbusa proći kako treba i da ću dobiti još malo više nade za nastup u Parizu.

Iako se put na parteru prilično pročistio i većina najboljih parteraša je već osigurala OI, Aurel Benović u Kairu nije iskoristio priliku da se približi Parizu. Završio je na 16. mjestu u kvalifikacijama, a bolji je bio dan kasnije na preskoku na kojem je zauzeo deveto mjesto.

- Zadovoljan sam što sam se tijekom samog nastupa u Kairu osjećao ugodno, stvarno sam mislio da će ići sve po planu. Na žalost, u sredini vježbe napravio sam dosta veliku pogrešku kod japanskog stoja i još sam prekoračio vrijeme za završetak vježbe, zbog čega sam također dobio penalizaciju. Nadam se da ću u Cottbusu ispraviti pogreške i izboriti finale, te se boriti za medalju.

Ana Đerek s optimizmom

Dvostruka olimpijka Ana Đerek se nakon dviju ozljeda i 18 mjeseci izbivanja s natjecanja vratila u Kairu 15. mjestom na parteru i 21. na gredi.

- Ne boli me Ahilova tetiva, ne bole me ramena, tako da nekako držim zdravlje pod kontrolom. Želim biti bolja nego u Kairu, ono nisu bile moje najbolje vježbe.

Što se lova na OI tiče, najbolji posao u Kairu od naših je gimnastičarki napravila Sara Šulekić (18) koja je bila 14. u kvalifikacijama na dvovisinskim ručama, odnosno sedma među onima koje još nisu osigurale Pariz.

- Stvarno sam zadovoljna kako je sve u Egiptu prošlo, nadam se da ću i u Cottbusu nastaviti isto tako, ako i ne bolje. Super se osjećam, nemam nikakvih ozljeda ni bolova i planirala sam čak ići s težom vježbom kako bih ostvarila što bolji plasman.

Linker
18. travanj 2024 08:48