GORAN MEHKEK Cropix
SK GIMNASTIKA

Hrvati kreću u lov na odličja, Srbić poručio: ‘Suci su bili malo prestrogi, ali nema veze, jedva čekam finale‘

Uspio sam odraditi dva skoka kako sam i priželjkivao, stvarno je bilo vrhunski - rekao je Aurel
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. ožujak 2023. 17:50

Treća ovogodišnja stanica Svjetskog kupa donijela je hrvatskoj gimnastičkoj reprezentaciji i najviše uspjeha. Nakon što smo u Cottbusu i Dohi imali samo po jedno finale, u Bakuu će naši gimnastičari tijekom subote i nedjelje biti u borbi za tri odličja. Nakon što je Aurel Benović u četvrtak s prvom ocjenom ušao u finale partera, dan kasnije je 22-godišnji Osječanin bio uspješan i u kvalifikacijama preskoka, dok je finale na preči izborio Tin Srbić.

Najbolji hrvatski gimnastičar će se nakon srebra u Dohi boriti za još jednu medalju u Svjetskom kupu, 21. u karijeri u svome 28. finalu. Tin je za svoju izvedbu dobio petu ocjenu kvalifikacija (13,933), za nijansu slabiju nego prošli tjedan u Katru (14,000), ali za finale opet ima spremnu jaču vježbu, tako da nema sumnje da može konkurirati za postolje. Najuspješniji u kvalifikacijama bio je Japanac Kazuki Matsumi (14,233), a ocjene preko 14,000 dobili su i Amerikanac Curran Phillips (14,133) te Australac Mitchell Morgans (14,100).

- Napravio sam vježbu jako dobro i čisto i mislim da su me suci malo prestrogo ocijenili u usporedbi s ostalima, ali nema veze, u kvalifikacijama mi to nije važno ako sam ušao u finale. Naravno, u finalu idem s jačom vježbom, mislim da je mogu jako dobro izvesti i jedva čekam nastup - rekao je Tin.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Benović je u kvalifikacijama preskoka završio na šestom mjestu s ocjenom 14,399 (prvi skok 14,633, drugi 14,166).

- Uspio sam odraditi dva skoka kako sam i priželjkivao, stvarno je bilo vrhunski. U finalu sam s ekipom koja je osvajala svjetske medalje koja ima puno jače početne ocjene od mene. Sad vidim da imam jako puno prostora za napredak i na preskoku i u skorije vrijeme očekujem pojačanje skokova, tako da mogu ulaziti u finala i osvajati medalje i na najvećim natjecanjima - rekao je Aurel.

Zadovoljan je Benovićevim izvedbama oba dana bio i njegov trener Vladimir Mađarević.

- Konačno je uspio probiti psihološku barijeru. Solidno je odradio parter, ali imamo još puno rezerve, tako da se nadamo boljoj ocjeni u finalu. I na preskoku već dulje najavljujemo da će imati šansu i sada je prvi put uspio odraditi dva ozbiljnija skoka. I što je najvažnije, na parteru smo skupili dovoljan broj bodova već sada, tako da smo sigurni putnici za SP što će nam olakšati daljnje nastupe i smanjiti pritisak.

Naši predstavnici na konju s hvataljkama ni u Bakuu nisu pronašli put do finala. Mateo Žugec je završio na 30. mjestu (12,366), a Filip Ude je bio dva mjesta lošiji (12,100). Ude ni na jednom od tri ovogodišnja turnira nije prošao kvalifikacije tako da mu sada opasno visi plasman na SP u Antwerpenu.

- Razočaran sam, napravio sam vježbu relativno dobro i onda sam na saskoku prerano krenuo i nisam ga napravio. Posljednje tri godine sam stalno bio top u Europi i svijetu, ovo je jedna od rijetkih sezona da mi nije baš najbolje krenulo, ali nema predaje. Idemo dalje i već od sutra počinju pripreme za Europsko prvenstvo, nadam se da ću tamo sve uspjeti popraviti - rekao je Ude.

Jedina naša predstavnica u Bakuu Tina Zelčić nije bila daleko od finala na gredi, ali ocjena 12,300 donijela joj u konačnici 13. mjesto.

Linker
18. travanj 2024 04:48