Mario Vukoja

 SLOBODAN KADIC/HGS Slobodan Kadic/hgs
MARIO VUKOJA ZA SN

Hrvatska se ima čemu veseliti: ‘Srbić već na ovom SP-u može izboriti Pariz, dogodine su realne još dvije kvote‘

‘Hrvatski gimnastički savez narastao je u posljednjih nekoliko godina na značajnu razinu‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. rujan 2023. 09:41

Mario Vukoja jedan je od hrvatskih sportskih djelatnika s neupitno najvećim ugledom u svjetskim razmjerima. Osim što već godinama spada među najcjenjenije gimnastičke suce na svijetu, ovaj svestrani Čakovčanin ima iznimno visoke funkcije i u najvišim tijelima ovog sporta. Od lani je prvi čovjek Tehničkog odbora muške sportske gimnastike Europske gimnastičke federacije, što je iznimno moćna i važna funkcija, a u Svjetskoj gimnastičkoj federaciji (FIG) je član Safeguarding komisije koja je zbog događaja posljednjih godina dobila veliki značaj. U domaćoj gimnastici Vukoja je čovjek koji svojom energijom puno stvari drži pod kontrolom, pa i ne čudi da je upravo on nedavno izabran za sportskog koordinatora HGS-a.

- Hrvatski gimnastički savez narastao je u posljednjih nekoliko godina na značajnu razinu. Imamo mušku i žensku sportsku gimnastiku, ritmičku gimnastiku, team gym... Ukupno je šest tehničkih odbora, tu je i rad s juniorima i ostalim mlađim dobnim kategorijama, puno je stvari koje treba organizirati kroz Savez i jednostavno se pojavila potreba za koordinacijom svih tih aktivnosti - objašnjava Vukoja.

Šteta zbog ozljede Benovića

Hrvatska već gotovo 20 godina, točnije od 2004. nije bez medalje ili finala na velikim natjecanjima. Velik je pomak naša gimnastika napravila u posljednja dva desetljeća, može li i u čemu još napredovati?

- Gotovo svake godine imamo barem jednu veliku medalju, a moj osjećaj je da nećemo previše podbaciti ni sada. Napredovali smo i u smislu kvantitete jer imamo veći broj klubova, ali moramo više. Jedan od mojih primarnih zadataka je prebaciti fokus na rad s mlađim kategorijama, znači na rano prepoznavanje talenata, njihovo praćenje te umjeravanje njih i trenera kako bismo što ranije krenuli u kontrolirani proces njihova razvoja.

U predvečerje Svjetskog prvenstva koje počinje sljedeće subote, zanimljivo je čuti mišljenje čovjeka s tolikim iskustvom i znanjem o izgledima male hrvatske reprezentacije koja u ponedjeljak putuje u Antwerpen. Predvodi je aktualni olimpijski doprvak i europski prvak na preči Tin Srbić, tu je i neuništivi Filip Ude na konju s hvataljkama, te mlada Tina Zelčić na gredi. Na ovom će se SP-u dijeliti prve kvote za Olimpijske igre specijalistima za sprave, ali loša je vijest da mjesta ima samo za najboljeg među onima koji se nisu plasirali kroz višeboj ili ekipe.

- Prema trenutnoj formi, realno je očekivati da Tin može izboriti Olimpijske igre na ovom SP. Šteta je što se ozlijedio Aurel Benović koji je imao finu perspektivu na tlu, ali vjerojatno će se oporaviti do početka sljedeće godine i četiri turnira Svjetskog kupa koji su kvalifikacijski za OI. Isto tako, realnije je očekivati da Ude na ovom SP-u isproba novu vježbu, ali prioritet mu je kroz SK skupiti dovoljan broj bodova za odlazak na OI. Tinu također ne treba otpisivati, ali šteta je što nam se ozlijedila i Ana Đerek koja bi bila sigurnija za plasman na OI kroz višeboj. No, i ona se oporavlja i očekujemo da se proba kroz Svjetski kup boriti za plasman. U svakom slučaju, moja je procjena da je realno da kroz Svjetski kup dobijemo još dvoje sportaša za Pariz.
Znači li to da ta nova pravila, prema kojima se dvije olimpijske ulaznice dijele kroz Svjetski kup, ipak idu više na ruku našim gimnastičarima?

- Sigurno idu. Za početak zato što uopće nije lako doći do Svjetskog prvenstva, treba proći kvalifikacije kroz Svjetski kup. A u konačnici na SP dolaze najbolje ekipe koje se bore za prolazak na OI, pa najbolji višebojci te specijalisti za sprave. To je miks svega, pa tako i miks interesa. S druge strane, na Svjetski kup dolaze isključivo “spravaši” i onda je puno lakše jer u dva sata imaš sve najbolje na istom mjestu, dok su kvalifikacije na SP-u provučene kroz dan i pol i na kraju zbog jedne krivo dosuđene desetinke netko može ostati vani.

image

Filip Ude i Tin Srbić

DARKO TOMAS Cropix

Nastavak zacrtanih programa

Ove ste godine odradili prvo Europsko prvenstvo kao predsjednik Tehničkog odbora Europske gimnastičke federacije. Koji su najvažniji planovi i ciljevi za gimnastiku na Starom kontinentu u sljedećem razdoblju?

- Namjera je nastaviti programe koje smo ranije zacrtali. Europsku gimnastiku čekaju radikalne promjene, ali u pozitivnom smislu. Radi se nova strategija, uvođenje digitalizacije i online natjecanja, a želja nam je pokrenuti i neki regionalni sustav natjecanja kako bismo uključili što više sportaša, onih koji ne mogu izboriti EP. Nadam se da će europska gimnastika dobiti novi zamah koji zavređuje jer gotovo 50 posto svih finala na OI i SP otpada na europske gimnastičare.

Safeguarding komisija pri FIG-u osnovana je nakon niza afera koje su potresle gimnastiku posljednjih godina, od otkrivenih seksualnih zlostavljanja do psihičkog maltretiranja sportaša. Cilj safeguardinga, odnosno očuvanja sigurnosti sportaša, jest probuditi svijest i osmisliti smjernice kako se takve priče više nikad ne bi događale. Vukoja je tu jedan od glavnih ljudi, a bit će i jedan od govornika na simpoziju koji se na ovu temu organizira tijekom skorašnjeg SP-a.

- Najvažniji sudionici cijele priče su sportaši, pogotovo djeca i njihovi treneri, a taj safeguarding su pravila kako bi ubuduće bilo što manje nasilja, kako bi svi znali što im je činiti, kako bi i treneri, i roditelji, i sportaši dobro komunicirali svoje ciljeve. Moj panel će se odnositi upravo na to da bi se svi trebali uskladiti sa svojim željama i realnostima. Primijetili smo da tu najčešće dolazi do disbalansa, da treneri, sportaši i roditelji često nemaju usuglašene zajedničke ciljeve i onda dolazi do trzavica.

MOO naš model koristi za primjer

Zašto je baš gimnastika pogođena s tolikim brojem negativnih slučajeva?

- Ženska gimnastika je posljednjih godina vezana uz Simone Biles i Amerikanke i kad je na vidjelo izašao slučaj Larryja Nassara koji je godinama koristio položaj liječnika američke reprezentacije kako bi zlostavljao stotine gimnastičarki, to je uzdrmalo svijet. Mislim da nema toliko slučajeva u svijetu, ali ovaj je bio toliko u žiži jer su one planetarne zvijezde, a ta je afera najviše naštetila Amerikancima koji su i prvi krenuli u safeguarding. A FIG je s komisijom čiji sam i ja član napravio takav pomak da će MOO na sljedećim Olimpijskim igrama koristiti upravo naš model kao dobar primjer svim ostalim savezima.
Kakva je situacija s ruskim gimnastičarima. Hoće li se dogodine vratiti natjecanjima u neutralnom statusu i kako bi to trebalo funkcionirati?

- Prema informacijama koje imam, FIG još nije donio konačnu odluku, nego su u izradi kriteriji prema kojima bi sportaši iz Rusije mogli nastupati. Radi se i na dokumentu koji će sportaši i treneri iz Rusije morati potpisati. Osobno sumnjam da bi se Rusi mogli pojaviti na Svjetskom kupu dogodine ako će to pismo biti koncipirano tako da će se morati ograditi od politike svoje zemlje. U ovom trenutku je jasno da ih neće biti na Svjetskom prvenstvu, tako da je 100 posto sigurno da na Igrama u Parizu neće imati ekipe i višebojce.

Bazični sportovi se što prije trebaju udružiti i održavati zajednička prvenstva

Je li još uvijek živa i koliko je izvediva ideja o zajedničkom Europskom prvenstvu triju bazičnih sportova - gimnastike, atletike i plivanja?

- Atletika je na europskoj razini jako zainteresirana, a mislim da je i plivanje. Mislim da je to izvedivo i da bi bilo jako dobro za nas. Tek kad se udružimo, lakše ćemo dolaziti do medijske pozornosti i mislim da je to dobar smjer, te da naša vodstva trebaju predano raditi da se to dogodi što prije. Već se vode neki pregovori da atletika i gimnastika 2026. budu zajedno i to bi bila velika novost.

Linker
05. svibanj 2024 22:01