IVAN PERIC Cropix
IZA KULISA

Hrvatska želi elitno europsko natjecanje, a Osijeku na putu do ulaska u svjetski vrh stoje katarski bogataši

Na Svjetskom challenge kupu u Osijeku ovih dana traju velika lobiranja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. travanj 2024. 12:21

Osječki domaćini Svjetskog gimnastičkog kupa značajno su u posljednje desetljeće i pol podigli letvicu kad je u pitanju organizacija ove razine natjecanja. I nije to nikakva subjektivna procjena - Osijek ima posebnu produkciju, uređenje dvorane, pune tribine na finalnim danima, niz popratnih događaja i sadržaja. Sve ono što nema gotovo nijedan drugi organizator Svjetskog kupa. Puno govori i podatak da gotovo redovito ovamo dolazi predsjednik i Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) Morinari Watanabe, a bit će tako i ovaj vikend.

A da su hrvatski gimnastički radnici prepoznati kao odlični organizatori natjecanja dokazuje i još jedna priča koju smo neslužbeno doznali. Naime, Europska gimnastička federacija (EG) oduzela je krajem prošlog mjeseca Tel Avivu organizaciju Europskog prvenstva 2025. godine zbog rata na Bliskom istoku. Vrlo brzo nakon toga stigao je neslužbeni upit bi li naša zemlja bila voljna uskočiti i preuzeti domaćinstvo kontinentalne smotre dogodine. Nije nikakva tajna da Hrvatska “pikira” na domaćinstvo EP 2026. godine i to je bio i glavni razlog da iz krovne kontinentalne udruge ispipaju bi li Hrvatski gimnastički savez bio voljan uskočiti u priču godinu dana ranije.

Tu, međutim, postoji ozbiljan problem. Obnovljeni kandidacijski proces za domaćinstvo EP-a otvoren je do 23. travnja, a kao što znate, Hrvatska se nalazi pred parlamentarnim izborima i trenutno nema tko dati jamstva bez kojih se ne može ulaziti u organizaciju tako velikog događaja. Čak i ako se nova Vlada formira u relativno kratkom roku, nije realno očekivati da će ova tema doći na dnevni red tako brzo, vjerojatno ne prije jeseni.

Naši sugovornici iz gimnastičkih krugova govore da kad bi i ušli u tu priču, bilo bi to “na knap” jer se EP održava u travnju, tako da bi morali tražiti određene ustupke od Europske gimnastičke federacije. Muči ih i to što bi u tako kratkom roku bilo teško postići “vau efekt”, odnosno kako ističu - ako ćemo raditi, moramo srušiti svjetski rekord u kvaliteti ili uopće ne raditi.

Dva natjecanja u dva tjedna

Vidjet ćemo kako će se u idućim tjednima razvijati ova priča, ali ono što je sigurno, ako Hrvatska i ne pristane uskočiti na mjesto domaćina 2025., želja joj je ugostiti najbolje europske gimnastičare godinu kasnije. Tu već postoje i prilično jasni nacrti.

- Cilj nam je organizirati unutar dva tjedna 2026. muško i žensko EP, u seniorskoj i juniorskoj kategoriji. Ideja je da domaćin bude Zagreb zbog aerodroma i infrastrukture. Natjecanje bi se održalo u Areni, a trenutno nam je najveći nedostatak Dom sportova koji ide u rekonstrukciju. Ne bude li u funkciji, morat ćemo tražiti plan B za trening-dvoranu, a jedna od ideja je da napravimo isto što i Turci u Antalyji, odnosno da podignemo veliki šator uz Arenu i tamo smjestimo dvoranu za trening - objašnjava Mario Vukoja, sportski koordinator Hrvatskog gimnastičkog saveza i predsjednik Tehničkog odbora Europske federacije.

image

Mario Vukoja

SLOBODAN KADIC/HGS Slobodan Kadic/hgs

Nije to sve. Imaju u našem savezu još jednu veliku ambiciju, a to je podići Osijek u najvišu kategoriju Svjetskog kupa. U njoj su trenutno četiri elitna turnira - Cottbus, Kairo, Baku i Doha - koja su ujedno i kvalifikacijska za svjetska prvenstva, te Olimpijske igre. Da bi Osijek ušao u prestižno društvo u sljedećem olimpijskom ciklusu, vjerojatno bi morao izbaciti iz igre jedan od ovih gradova premda se u posljednje vrijeme šuška da bi FIG mogao proširiti tu najjaču kategoriju na pet ili šest turnira i tako zadovoljiti sve. Ono što možda ne ide na ruku Osijeku je činjenica da neki od protukandidata imaju prilično moćne “zaštitnike”. Doha na svojoj strani ima dopredsjednika FIG-a, Katarca Alija Al-Hitmija, Baku ima aktualnog predsjednika Europske federacije Farida Gajibova, a u elitno društvo se želi ugurati i Antalyja uz koju je još jedan dopredsjednik FIG-a, Turčin Suat Celen.

No, ima Osijek i puno, puno prednosti u odnosu na druga gradove.

- Na promociji Osijeka u višu kategoriju trenutno najviše radimo. Zato smo i na aktualni Svjetski challenge kup pozvali možda ključne igrače koji mogu lobirati za nas i pokušat ćemo ovih dana sa svih strana pritisnuti da stavimo Osijek na “olimpijsku kartu”, odnosno da u idućem ciklusu ovdje budu olimpijske kvalifikacije i kvalifikacije za svjetska prvenstva, a to nam onda jamči dolazak najboljih svjetskih gimnastičara - ističe Vukoja.

Kako doznajemo, Osijek zadovoljava sve kriterije FIG-a. Hrvatska je čak ponudila i da će udvostručiti nagradni fond u odnosu na propisano, da će i trenerima davati financijske nagrade, da će kupiti povišeni podij kakav se koristi na najvećim natjecanjima, te da će maksimalno podići medijsko praćenje gimnastike, u što se već krenulo pokretanjem mobilne aplikacije Elevien. Svjesni su u našim gimnastičkim krugovima da bi minus Osijeka mogao biti neodgovarajući aerodrom, kao i to da se radi o malom i relativno nepoznatom gradu u odnosu na konkurente, ali te nedostatke žele pokriti većim nagradnim fondom i onim možda najvažnijim - punom dvoranom.

- Što ti vrijede u Kairu, Dohi ili Bakuu dvorane s 10.000 mjesta ako nema gledatelja?! Bolje je da imamo dvoranu s 3500 mjesta i da se traži karta više, nego 10.000 praznih sjedalica. To šalje krivu sliku o gimnastici - poručuje Vukoja i dodaje:

- Jako puno ulažemo u vidljivost jer to je potrebno našem sportu, jako puno ulažemo u popratne događaje. Putujemo po turnirima i sve što nam se ne sviđa pokušavamo u Osijeku napraviti drugačije. Želimo da se sportaši i treneri osjećaju ugodno i oni to cijene.

Pokazatelj vjere u Hrvatsku

Za kraj se Vukoja još jednom vraća na moguću organizaciju Europskog prvenstva.

- Nakon svih medalja i uspjeha Filipa Udea, Roberta Seligmana, Marija Možnika i Tina Srbića kruna bi bila domaćinstvo EP-a jer bi to pokazalo da nam vjeruju da možemo organizirati i natjecanje najvišeg ranga. Voljeli bismo nakon toga organizirati i kongres FIG-a da zaokružimo priču, a jednog dana možda i Svjetsko prvenstvo iako to trenutno nije prioritet, to bi možda došlo na red iza 2028. godine.

Linker
24. travanj 2024 23:54