Aurel Benović

 SLOBODAN KADIĆ/HGS
BENOVIĆ OSMI U COTTBUSU

Krenuo sam sjajno pa se odjednom ugasio, moram srediti glavu i riješiti neke stvari sam sa sobom

Benović je bio jedini naš finalist na prvom Svjetskom kupu ove godine, a serija se nastavlja u Dohi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. veljača 2023. 15:59

Nije se prva stanica ovogodišnjeg Svjetskog gimnastičkog kupa u Cottbusu pokazala nimalo sretnom za hrvatske vježbače. Petorica naših predstavnika u šest disciplina izborila su samo jedno finale, a u njemu je Aurel Benović u konačnici završio na posljednjem, osmom mjestu. Mladi Osječanin pao je na četvrtom elementu vježbe na parteru i to je bio kraj bilo kakvih nadanja u visoki plasman. S ocjenom 12,600, daleko ispod svojih mogućnosti, ostao je na začelju, a prvo je mjesto pripalo olimpijskom pobjedniku, Izraelcu Artemu Dolgopjatu (14,466).

- Što reći nakon ovako super odrađenog finala - s cinizmom je započeo Benović, pa dodao:

- Krenuo sam u vježbu sjajno, čak i iznad svojih očekivanja s obzirom na to da se ovih dana osjećam nešto lošije, imam upalu mišića i pod tremom sam i pritiskom, valjda zato što je ovo prvo natjecanje sezone. Prve tri dijagonale su bile odrađene stvarno fantastično, a nakon toga sam se odjednom, kako mi to kažemo, ugasio. Više nisam imao snage u nogama, počele su gorjeti i bilo mi je teško izvući vježbu do kraja. Pao sam na četvrtom skoku, a nakon toga sam i emotivno potonuo. Iskreno, više mi se i nije dalo raditi, ali prevladao je sportski duh i izgurao sam vježbu do kraja. Ocjenu najradije ne bih komentirao, nisam ni mogao očekivati veću s obzirom na pad.

Aurelov trener i predsjednik Tehničkog odbora naše muške sportske gimnastike Vladimir Mađarević žalio je nakon svega jer je uvjeren da je njegov učenik mogao barem do postolja.

- Nastupao je zadnji i bio mu je otvoren put čak i do prvog mjesta, bez nekih velikih problema. Možda je i to bio razlog zašto se na pola vježbe rastrojio i pogriješio na kateti. Dotaknuo je rukama pod što je velika greška i to je rezultiralo neslavnim završetkom. Da je napravio optimalno ono za što smo se spremali, bez problema je mogao doći do postolja, pa čak i do pobjede jer ocjenu 14,466 bez problema može dobiti.

Previše vremena za plakanje nema jer već u srijedu u Dohi počinje drugi turnir Svjetskog kupa.

- Nadam da ću se pribrati i smiriti glavu jer ona mi je u cijeloj mojoj seniorskoj karijeri najveći problem, najveći sam neprijatelj sam sebi. Ova natjecanja su mi, ako ništa drugo, nova iskustva za ona najveća koja slijede, EP u Antalyji u travnju i SP u Antwerpenu u listopadu. Ako tamo planiram napraviti neke ozbiljnije rezultate, moram srediti glavu, riješiti neke stvari sam sa sobom. Fizički sam super, odradio sam puno vježba na treninzima jako dobro i nisam očekivao da ću pasti na elementu koji u 100 posto slučajeva napravim - istaknuo je Aurel i za kraj dodao:

- Hvala svima koji me podržavaju, posebno trenerima koji se bore sa mnom i mojom glavom. I bez obzira na ovaj pad, posvećujem finalnu vježbu predsjedniku HGS-a Mariju Možniku.

Podsjetimo, Tin Srbić je u petak u kvalifikacijama preče zauzeo 15. mjesto što je prvi turnir Svjetskog kupa na kojem nije prošao kvalifikacije nakon čak 25 uzastopnih finala! Benović je isti dan završio na 35. mjestu u kvalifikacijama preskoka, dok je dan ranije Filip Ude bio 16. na konju s hvataljkama, Marko Sambolec 19. na istoj spravi, a Marko Jovičić 45. na parteru.

REZULTATI

1. Artem Dolgopjat (Izr) 14,466

2. Kazuma Kaya (Jap) 13,866

2. Milan Hosseini (Njem) 13,866

...

8. AUREL BENOVIĆ (HRV) 12,600

Linker
23. travanj 2024 04:13