Ian Lasic-Ellis

 Marko Banic/HGS
NAMA ITEKAKO ZANIMLJIV

‘Mama mi je iz Hrvatske i mislio sam da bi baš bilo cool doći natjecati se u njezinu zemlju‘

Reprezentacija SAD-a ima predstavnika čije prezime sugerira da nije slučajno došao u Osijek
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. lipanj 2022. 23:26

Na osječkom Svjetskom kupu ove su godine zastupljene zemlje sa svih kontinenata, od Čilea do Indije, od Južnoafričke Republike do Australije. Tu je i jedna od najvećih gimnastičkih velesila, reprezentacija SAD-a koju, istini za volju, predstavlja samo jedan sportaš, ali nama itekako zanimljivog prezimena - Lasić.

Riječ je o 19-godišnjem Ianu Lasic-Ellisu, dečku iz Massachusettsa, koji se ove godine probio do izabrane vrste svoje zemlje, a to doista nije mala stvar jer Amerikanci, uz Ruse, Kineze i Japance, već desetljećima dominiraju gimnastičkom scenom.

Mladi Ian gura višeboj, odnosno natječe se na svim spravama, a prvi je put u Svjetskom kupu nastupio ranije ove godine u Kairu i odmah je izborio finala na preči i parteru. U Osijeku mu u četvrtak nije krenulo dobro, nije prošao kvalifikacije na parteru, ručama i konju s hvataljkama, ali nije očajavao jer petak mu je donosio nove pokušaje na preči i karikama.

- Bilo je u redu. Napravio sam nekoliko manjih pogrešaka, ali sve je ovo vrijedno iskustvo za mene - racionalno procjenjuje Ian.

Mama rođena u Rijeci

Njegovo prvo prezime sugerira da se u Osijeku ne osjeća kao potpuni stranac.

- Istina, mama mi je rođena u Hrvatskoj, u Rijeci, i preselila se u Ameriku kad je imala 17 godina. Redovito dolazimo u Hrvatsku još otkad sam bio dvogodišnjak. Ponekad u Zagreb, ponekad na obalu. A i mama mi je pričala puno priča iz svoga djetinjstva u Hrvatskoj - govori Ian na engleskom.

Pokušaj da čujemo nešto od njega na hrvatskom nije bio uspješan.

- Na žalost, ne znam baš puno toga reći na hrvatskom.

image

Ian Lasic-Ellis

Marko Banic/HGS

Naravno, odabir nastupa u Osijeku nije bio slučajan.

- Imali smo opciju izabrati nekoliko turnira Svjetskog kupa na koje ćemo ići. Bio sam toliko puta u Hrvatskoj i mislio sam da bi bilo stvarno cool jednom doći i na natjecanje u zemlju u kojoj mi je rođena mama. Ispalo je da sam jedini iz američke reprezentacije koji je odabrao doći u Osijek, ali za mene će to biti dobro iskustvo.

A priliku je iskoristila i mama Morana da još jednom posjeti rodnu zemlju.

- Da, mama je sa mnom, navija za mene s tribina. Već u ponedjeljak idemo kući, ali vraćamo se ove godine opet na odmor u Hrvatsku.

Plan su OI 2024. i 2028.

Reći će Ian da su mu ruče najjača sprava, premda to u četvrtak nije potvrdio, ali jako je dobar i na preči na kojoj je bio četvrti u Kairu. Naravno, zna i tko je srebrni prečaš s posljednjih Olimpijskih igara.

- Znam Tina Srbića, kako ne, trenirali smo zajedno ranije ovaj tjedan. A znam i ovog dečka - smije se dok pokazuje na Roberta Seligmana.

Lasic-Ellis je rođen u Bostonu, ali trenutno živi na zapadnoj obali SAD-a gdje studira na jednom od najuglednijih američkih sveučilišta.

- Tako je, sada sam u Kaliforniji, na Sveučilištu Stanford. Nisam još odabrao smjer, ali mislim da ću se odlučiti za strojarstvo.

No, uz akademsku karijeru, istodobno ima jako velike ambicije i u gimnastici.

- Plan mi je nastaviti trenirati i pokušati izboriti Olimpijske igre u Parizu 2024. i Los Angelesu 2028. Vidjet ćemo kako će to ispasti.

Kako smo već spomenuli, velika je stvar pronaći put do američke reprezentacije.

- Jako je teško upasti u seniorski sastav jer u njemu su vrhunski dečki koji idu na svjetska prvenstva i olimpijske igre. Zahtjevno je doći na tu razinu, ali kad vam uspije, onda postajete dio jedne jako zabavne skupine.

Linker
20. travanj 2024 13:19