Mario Vukoja u društvu jednog od najboljih hrvatskih gimnastičara Filipa Udea

 SLOBODAN KADIĆ/HGS
MARIO VUKOJA

Mi smo zapravo paradoks sustava, već 18 godina smo u vrhu sa samo 4 milijuna stanovnika

Dopredsjednik HGS-a, trener i jedan od najuglednijih sudaca na svijetu, izabran je na moćnu funkciju predsjednika Tehničkog odbora Europske gimnastike
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. prosinac 2022. 12:26

Mario Vukoja jedan je od onih ljudi za koje se pitate traje li mu dan doista samo 24 sata. Svestrani Čakovčanin je gimnastički trener, jedan od najuglednijih sudaca na svijetu, dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, sportski direktor GK Marijan Zadravec Macan, a od prošlog vikenda i prvi čovjek Tehničkog odbora muške sportske gimnastike Europske gimnastičke federacije. Iza ovog podužeg i pomalo kompliciranog naziva krije se zapravo vrlo moćna funkcija s koje Vukoja, pun energije i ideja, zasigurno može prodrmati europsku gimnastiku. Još od 2013. je član ovog tijela, donedavno je bio i na dužnosti dopredsjednika, a sada je, eto, na čelu Tehničkog odbora. Ističe da sa svojim suradnicima želi gurnuti gimnastiku u smjeru digitalizacije, kvalitetnijeg marketinga i formiranja nagradnih fondova za sportaše. No, primarna odgovornost mu je...

- Organizacija europskih prvenstava kao najjačeg događaja pod kapom UEG-a i događaja koji donosi najviše prihoda. Naša želja je da promjenom organizacijske strukture, termina i sustava natjecanja unaprijedimo gimnastiku i da prihodi budu barem triput veći - ističe Vukoja.

Što točno znači promjena termina? Europska prvenstva se tradicionalno održavaju u travnju, s iznimkom 2018. i ove godine kada su bila dio Europskog multisportskog prvenstva u kolovozu.

- Jedna od ideja je da se spojimo s bazičnim sportovima, atletikom i plivanjem, i da s njima svake druge godine održavamo veliko zajedničko prvenstvo jer se to pokazalo najuspješnijim. Postoji ideja da se to i nazove Europsko prvenstvo bazičnih sportova, a cilj je na taj način ojačati marketing, pristup društvenim mrežama i televizijskim pravima.

Kako će na to reagirati gimnastičari? Dosta ih je ove godine negodovalo zbog kolovoškog termina EP-a koje je bilo blizu jesenskom Svjetskom prvenstvu.

- Kad se stvori nagradni fond za sportaše, mislim da će svi problemi biti riješeni. Sportaši su bili jako zadovoljni kako se pratilo ovogodišnje EP u Münchenu i koliko ga je bilo na televiziji. Gimnastika je iskočila u prvi plan i to je bila pozitivna priča. Negativna je bila ta da su se sportaši morali cijelo ljeto pripremati. Ali oni sami su nam zapravo poručili "dajte nas malo motivirajte", a osim medalje, nema većeg motiva od financijske isplativosti. Dakle, jedan od primarnih zadataka je da u što skorije vrijeme, već 2024. godine, imamo i financijske nagrade za najbolje u Europi.

image

Vukoja i predsjednik HGS-a Marijo Možnik

HGS Hgs

Svjetska gimnastička federacija (FIG) od ove je godine uvela sustav kvalifikacija za SP kroz turnire svjetskih kupova, odnosno kvalifikacijski kriteriji više nisu prepušteni svakom nacionalnom savezu. Hoće li i europska prvenstva krenuti u tom smjeru?

- Mislim da u ovom trenutku nema potrebe za kvalifikacijama za EP jer i FIG već propitkuje ove svoje kvalifikacije za SP i vrlo je izgledno da će u novi olimpijski ciklus krenuti s novim dizajnom kvalifikacija.

Kaska li europska gimnastika za svijetom, odnosno za najvećim silama poput SAD-a, Kine i Japana?

- Kao kontinent ne kaskamo. Moram istaknuti da više od 50 posto medalja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima otpada na Europu. Ali, ono što je minus, barem za neke, jest to da Europa u višebojskom plasmanu ima manji broj sportaša od Kina, Japana i SAD-a koji to guraju kao prioritet.

Može li i hrvatska gimnastika profitirati vašom novom funkcijom?

- Hrvatska od 2004. godine nije bez medalje ili finala na velikim natjecanjima. Mi smo zapravo paradoks sustava, 18 godina smo u vrhu sa samo četiri milijuna stanovnika. Možemo profitirati tako da uključimo sve naše najbolje trenere da daju prijedloge i ideje kako bismo pokušali unaprijediti gimnastiku, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i svijetu. Vrlo smo inovativni, znate da je ovaj sustav olimpijskih kvalifikacija potekao iz Hrvatske, a idemo uskoro i s online natjecanjima kako bi svako dijete moglo biti sudionik natjecanja preko mobilnih aplikacija. Cilj nam je i u budućnosti usmjeravati gimnastiku prema napretku.

Linker
25. travanj 2024 18:16