Oksana Čusovitina se natječe i sa 47. godina

 Loic VENANCE/AFP
ČUDO PRIRODE

Neuništiva Oksana pobjeđuje u Svjetskom kupu i na pragu 47. rođendana! ‘U duši ionako imam tek 18‘

Legendarna uzbekistanska gimnastičarka u Dohi je bila najbolja na preskoku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. ožujak 2022. 22:39

Za neke sportaše godine su doista samo broj, podatak za osobnu iskaznicu. Istina je da je trend takav da se sve više sportaša i nakon 40. rođendana ozbiljno natječe, ali rijetki su oni koji i u drugoj polovici petog desetljeća pobjeđuju na najvišoj razini. A posebno je teško takve naći u bazičnim sportovima, onima koji su sami po sebi brutalno teški i u kojima je konkurencija najveća.

Zato je priča koja dolazi iz Dohe, gdje je jučer završio drugi ovogodišnji turnir Svjetskog kupa u gimnastici, pomalo i zapanjujuća. Oksana Čusovitina, istinska legenda ovog sporta, žena koja će za tri mjeseca proslaviti 47. rođendan odnijela je pobjedu na preskoku! Za usporedbu, Ruskinja Viktorija Listunova, koja je bila s njom na postolju, mlađa je od nje punih 30 godina!

image

Oksana Čusovitina

Martin BUREAU/AFP

Čusovitina je Uzbekistanka koja je u karijeri osvajala medalje pod četiri različite zastave. Najprije pod onom Sovjetskog Saveza, pa Zajednice neovisnih država, potom Uzbekistana i Njemačke, a danas opet nastupa za zemlju u kojoj je i rođena. Kako nam je ispričala prije četiri godine kad je bila na Svjetskom kupu u Osijeku, za Njemačku je nastupala u znak zahvalnosti toj zemlji koja joj je osigurala liječenje teško bolesnog sina. Srećom, sin se izliječio od leukemije, a Oksana je Njemačkoj donijela olimpijsko srebro, te dvije svjetske i četiri europske medalje, prije nego što se vratila pod uzbekistanski barjak.

Nastupila je na čak osam olimpijskih igara, posljednji put lani u Tokiju, kada je najavila i oproštaj od sporta. No, predomislila se i očito nije pogriješila jer još uvijek se može boriti za najveće medalje.

"U početku mi je bilo malo neugodno kad su ljudi počeli isticati moje godine, ali sada sam sigurna u sebe. Ako mi tako dobro ide, zašto bi mi bilo neugodno zbog godina? U duši ionako imam 18", rekla nam je uz široki osmijeh u Osijeku.

Prošle su otada četiri godine, a neuništiva Oksana se i dalje natječe. I pobjeđuje...

Linker
26. travanj 2024 07:36