TOM DUBRAVEC Cropix
DETALJNA ANALIZA

Nove promjene u gimnastici: Za Udea je ovo spas, a na Srbićevoj preči se išlo na ruku velikim silama

Novi olimpijski ciklus donosi i nove izmjene pravilnika, a što to znači u praksi, približio nam je Mario Vukoja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. listopad 2024. 06:51

Gimnastika je po mnogočemu specifičan sport, a jedna od tih specifičnosti svakako su i neprestane promjene pravilnika. Gotovo u svakom olimpijskom ciklusu se mijenjaju pravila ocjenjivanja, vrijednost i broj pojedinih elemenata, kvalifikacijski sustavi za velika natjecanja... Ništa drugačije nije ni ovaj put - pariškim je Igrama okončan jedan ciklus, a ovaj predstojeći koji će trajati do Los Angelesa 2028. donosi nove izmjene što znači da je pred gimnastičarima, ili pred većinom njih, novo vrijeme prilagodbe. Što se tiče naših najvećih uzdanica, vjerojatno će to opet najviše “zakačiti” Tina Srbića koji je i između Tokija i Pariza morao drastično mijenjati vježbu, a sada će ponovno morati “kemijati” kako bi se uskladio s novim pravilima na preči.

Mario Vukoja, sportski koordinator Hrvatskog gimnastičkog saveza i predsjednik Tehničkog odbora Europske federacije, pokušao nam je približiti što se sve mijenja i kako će to utjecati na naše gimnastičare.

Aurel bez većih problema

- Najvažnija promjena je to da se broj elemenata u vježbi spušta s deset na osam. U teoriji to znači da će vježbe biti 20 posto kraće, a u praksi, moje je predviđanje da će biti značajno teže i da će gimnastičari puno više riskirati. Dakle, vjerojatno će biti atraktivnije, ali i rizik od ozljeda će se povećati - kaže Vukoja koji je i trener, ali i jedan od najpriznatijih svjetskih sudaca, tako da može govoriti iz više aspekata.

Svaka je sprava, ističe Vukoja, doživjela značajne promjene, a najviše parter, konj s hvataljkama i preča. Dakle, upravo discipline iz kojih dolaze naši najbolji gimnastičari, olimpijski finalisti Aurel Benović, Filip Ude i Tin Srbić.

- Na parteru je, primjerice, svim duplim saltima povećana težina što znači da Međunarodna gimnastička federacija (FIG) cilja da bude što više tih elemenata u vježbi, a to će sigurno doprinijeti atraktivnosti. Što se tiče Aurela, on praktički nikakve promjene ne treba raditi u vježbi. Ima dosta velik dijapazon elemenata kojima barata, svašta zna napraviti, pa ne bi trebao imati problema.

image

Mario Vukoja u društvu jednog od najboljih hrvatskih gimnastičara Filipa Udea

SLOBODAN KADIĆ/HGS Slobodan KadiĆ/hgs

Na konju s hvataljkama se, kaže Vukoja, promjene svode na vraćanje na bazične postavke.

- U principu, odsad će se u vježbi moći izvoditi samo po jedan element iz skupine onih koji su bili slični ili jednotipni. Korigirane su i težine elemenata, tako da se izbalansiraju vježbe, odnosno težine elemenata se vraćaju u originalno stanje. Dobra je stvar da Filip Ude ne treba mijenjati vježbu. Iz ove s kojom je dosad nastupao samo treba maknuti dva najslabija elementa i ima vježbu.

Za razliku od njega, Srbić će morati mijenjati svoju vježbu.

- Preča možda nije doživjela toliko puno promjena, ali one su radikalne. Odsad možeš raditi maksimalno dva leta iz iste skupine, primjerice dva “tkačeva” i dva “kovacsa”, a ako želiš peti let u vježbi, morat ćeš naučiti neki iz treće skupine. Što to znači za Tina? Morat će izbaciti jedan “tkačev”, te uz “kolman” ubaciti još jedan prelet s dvostrukim saltom, vjerojatno će to biti “kovacs”. A ako želi peti prelet, morat će naučiti neki novi. Ali, i on ima širok dijapazon elemenata koje zna i radi, pa možda neće morati nužno gađati peti let. Ne mogu se oteti dojmu da su tu išli na ruku Amerikancima, Japancima i Kinezima jer njihovi glavni gimnastičari neće trebati praktički ništa mijenjati.

Dakle, možemo zaključiti da bi od naših gimnastičara najviše koristi od promjena mogao imati veteran, 38-godišnji Filip Ude.

Promjene i u kvalifikacijama?

- Njemu će kao najstarijem ovo spasiti cijeli ciklus. Morat će raditi 20 posto manje snage, kondicije i svega, a bit će konkurentan i neće morati ništa mijenjati. A ostali su još uvijek u naponu snage i s obzirom na to da znaju od ranije koje su promjene, vjerujem da neće imati velikih problema s prilagodbom, čak ni Tin.

Eventualne promjene u sustavu kvalifikacija za velika natjecanja mogle bi ovisiti o izborima za predsjednika FIG-a koji su za desetak dana. Kandidati su sadašnji predsjednik Morinari Watanabe i prvi čovjek europske gimnastike Farid Gayibov.

- Govori se svašta, ali čekaju se izbori. Očekujemo da novo ili staro vodstvo izbaci neke nove ideje i smjerove u kojima će ići gimnastika što se tiče kvalifikacija. Mi nudimo neka rješenja, ali čekamo da završe izbori, pa se onda nadamo da će se nešto pitati i struka.

U svakom slučaju, nije upitno da će se dio ulaznica za svjetska prvenstva i Olimpijske igre u Los Angelesu dijeliti kroz turnire najviše kategorije Svjetskog kupa, među kojima će od sljedeće godine biti i naš Osijek.

- To se neće dirati. Sigurno će svjetski kupovi biti dio kvalifikacija. Postoje i neka dodatna rješenja, ali idemo vidjeti hoće li budući predsjednik imati hrabrosti konačno napraviti malo radikalniji zaokret.

Linker
17. listopad 2024 06:51