Na fotografiji: Robert Seligman, Filip Ude, Aurel Benović, Tin Srbić, Ana Djerek, Tina Zelčić, Antea Ercegović, Tijana Korent

















 

 VLADO KOS Cropix
DOBRO WORLD CUP

Osijek je spreman za gimnastički spektakl, Tin Srbić jedva čeka početak: ‘Nigdje nema bolje atmosfere‘

Današnjim prvim kvalifikacijskim danom počinje Svjetski gimnastički kup u dvorani Gradski vrt
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. lipanj 2022. 16:33

Osijek je spreman za novo izdanje Svjetskog gimnastičkog kupa, a spremno je i osmero hrvatskih reprezentativaca koji će u iduća četiri dana biti najveći magnet za uvijek glasnu i dobro raspoloženu publiku u dvorani Gradski vrt. Naravno, i svjetske zvijezde, poput aktualnog olimpijskog pobjednika na parteru Artema Dolgopjata ili nekadašnje svjetske prvakinje na gredi Pauline Schäfer, veliki su mamac za gledatelje, ali uvijek je na ovakvim događajima važno imati i jake domaće adute. A Hrvatska ih nedvojbeno ima - od srebrnih olimpijaca Tina Srbića i Filipa Udea, preko nekadašnjih europskih doprvaka Roberta Seligmana i Aurela Benovića, do dvostruke olimpijke Ane Đerek.

Srbića još uvijek muči ozljeda ključne kosti koju vuče još iz Dohe, ali polako se vraća i sve je bolji.

"Nisam još uvijek u stanju u kakvom bih htio biti, ali borim se i fizički se dižem iz dana u dan. Osjećam napredak i vjerujem da ću uspjeti u kvalifikacijama u napraviti dobru vježbu, pa da onda u finalu mogu osjetiti atmosferu koja je ovdje bolja od svih svjetskih kupova na kojima sam nastupao. Veselim se tome, obožavam ovdje nastupati, ovo mi je stvarno najdraži Svjetski kup i nadam se da ću opet razveseliti publiku" poručio je Tin.

image

Tin Srbić

IVAN PERIC/CROPIX Cropix

Ana Đerek je nakon dva zlata na Prvenstvu Hrvatske prošli vikend u Osijeku morala nakratko kući u Split.

"Imala sam kolokvij na fakultetu, to sam uspješno riješila i eto me natrag, koncentrirana na gimnastiku, odmorna, spremna i uzbuđena. Konkurenciju nikad ne proučavam, a ako već proučavam, onda gledam samo muške, čisto da vidim tko će doći, ha-ha", rekla je dobro raspoložena Ana.

Lani je u Osijeku osvojila zlato na parteru i broncu na gredi, a prošli je mjesec u Varni otvorila sezonu s istim medaljama, ali obrnuto raspoređenim.

"Potvrdila sam da sam u dobroj formi iako sam početkom godine propustila nekoliko svjetskih kupova zbog novog pravilnika, odnosno kako bih što bolje pripremila nove elemente i nove vježbe. Trebalo mi je više vremena, ali sam pokazala da ih mogu odraditi i da sam spremna pa se nadam da ću to pokazati i u petak u kvalifikacijama."

Iz Splita joj ovaj put ne dolaze navijači.

"Ne volim da moji dolaze jer se “stresiraju” više nego ja i onda i meni rade veći stres. Volim odraditi vježbu i poslati im poruku je li prošlo super ili nije. Ovako imam osjećaj da ako prođe loše, ja ću biti pola sata u komi, a moji roditelji puno duže."

Sjajno je sezonu otvorio i veteran Filip Ude (36), bio je zlatni na konju s hvataljkama na Svjetskom kupu u Cottbusu.

2Super se osjećam. U kvalifikacijama idem sa sigurnijom varijantom vježbe i nadam se finalu u kojem ću vjerojatno probati vježbu s “busnarijem”. Vraćam taj element jer mislim da se jedino tako mogu boriti za medalju na EP-u ili SP-u. Počeli smo već s pripremama za kvalifikacije za OI 2024. i nadam se da će tijelo izdržati i da ću biti spreman", ističe Čakovčanin.

Njegov vršnjak i dugogodišnji prijatelji i rival na konju Robert Seligman posljednji će put nastupiti pred publikom u rodnom gradu.

"Sad sam u drugoj funkciji, prvi sam čovjek sporta u Osijeku i imam puno obveza. Ovo će mi biti 12. nastup u rodnom gradu i vrijeme je da, s obzirom da imam sve medalje, prepustim mjesto mlađima poput Žugeca, Samboleca ili Vlaheka koji su dobri, ali ne mogu napraviti taj sitan iskorak i pobijediti mene i Filipa, pa onda ne mogu ni nastupiti u Osijeku. Moja je odgovornost kao jednog od najstarijih članova reprezentacije da dam šansu mladima", poručio je Seligman koji, da ne bi bilo zabune, ne završava karijeru, samo više neće nastupati u Osijeku.

Jedan od mladih lavova je i Aurel Benović (21), također dečko iz Osijeka, europski doprvak na parteru iz 2020. On će imati najjaču moguću konkurenciju, olimpijskog pobjednika Dolgopjata.

"Stvarno sam zadovoljan otvaranjem sezone sa srebrom i broncom u Cottbusu i u Dohi. Očekujem i nadam se da ću i ovdje što bolje odraditi vježbu u kvalifikacijama i ući u finale, a onda s boriti i za medalju. Lani nije bilo gledatelja i iznimno mi je drago što će ove godine ponovno doći bodriti mene i sve naše reprezentativce."

image

Robert Seligman

VLADO KOS Cropix

Kako se osvajaju medalje u Osijeku, zna i iskusna Tijana Korent (33), već godinama naša najbolja gimnastičarka na preskoku.

"S obzirom na ozljedu ramena koja mi se dogodila nedavno i zbog koje sam primila i blokadu, nadam se da ću moći uspješno odraditi kvalifikacije. Nadam se da ću doći do finala, ali ako i ne bude tako, to je sport, ozljede i greške se događaju i to smo već naučili prihvatiti. Ali, kako sam doma, jasno je da je ta želja za finalom još veća."

Uz Anu i Tijanu, u ženskom će programu nastupiti i naše dvije mlade nade, Splićanka Antea Ercegović (preskok) i Zagrepčanka Tina Zelčić (greda) koja je upala u posljednji trenutak umjesto ozlijeđene Christine Zwicker.

"Maštala sam o Osijeku, ali nikad nisam mislila da će mi to biti prvi Svjetski kup u karijeri. Dolaze mama, tata i sestra da me podrže jer ipak mi je to prvi ovakav nastup. Vjerujem da će sve biti u redu", kazala je uskoro 17-godišnja Antea, a 19-godišnja Tina je dodala:

"Spremna sam, bila sam treća na PH, ali mogu bolje od toga i nadam se da ću to i pokazati. Nisam previše gledala konkurenciju jer sam u zadnji tren saznala da dolazim, a i ne želim se opterećivati. Kako bude, bit će."

RASPORED

Četvrtak

Kvalifikacije (od 15.00)

Parter (M) - Benović
Preskok (Ž) - Korent, Ercegović
Konj s hvataljkama (M) - Ude, Seligman
Dvovisinske ruče (Ž)
Ruče (M)

Petak

Kvalifikacije (od 15.00)

Preskok (M)
Greda (Ž) - Đerek, Zelčić
Preča (M) - Srbić
Parter (Ž) - Đerek
Karike (M)

Subota

Finala (od 15.30)

Parter (M)
Preskok (Ž)
Konj s hvataljkama (M)
Dvovisinske ruče (Ž)
Ruče (M)

Nedjelja

Finala (od 15.30)

Preskok (M)
Greda (Ž)
Preča (M)
Parter (Ž)
Karike (M)

Ulaznice po 30 i 50 kuna

Ulaznice za Svjetski kup moguće je kupiti u pretprodaji u Sokol Centru (Kralja Zvonimira 5, Osijek), a na dane finala na prodajnim mjestima ispred dvorane Gradski vrt. Cijena jednodnevnih ulaznica su 30 kuna, a za oba finalna dana 50 kuna. Ulaz za djecu do 12 godina je besplatan.

Linker
20. travanj 2024 01:16