Tin Srbić će biti u Osijeku

 LIONEL BONAVENTURE Afp
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP

Osijek se priprema za spektakl, dolaze svi najbolji hrvatski gimnastičari: ‘Ponosni smo što smo domaćin‘

Svjetski gimnastički kup će se po 13. put održati u Osijeku od 9. do 12. lipnja
Piše: HinaObjavljeno: 12. svibanj 2022. 16:47

Pripreme za ovogodišnje, 13. izdanje Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijeku, koje će se održati od 9. do 12. lipnja, ušle su u završnu fazu, a sportski direktor natjecanja Vladimir Mađarević u četvrtak je najavio kako će nastupiti i svi najbolji hrvatski vježbači.

"Hrvatski gimnastički savez posljednjih 15-ak godina napravio je velike iskorake baš u međunarodnom smislu. Iza nas su dvije olimpijske medalje, četiri svjetske, devet europskih, Tin Srbić tri puta je proglašavam najboljim sportašem Hrvatske... Gimnastika u Hrvatskoj, a pogotovo u Osijeku već ima svoje mjesto i renome. Svake godine dolazi nam 30-ak zemalja iz cijeloga svijeta, iz godine u godinu nižemo rekorde po brojnosti sportaša, a do sada je na naš turnir došlo preko 1000 sportaša iz 80 zemalja svijeta. Što se tiče hrvatske reprezentacije za ovogodišnji turnir, predstavljati će nas oni najjači, aktualno olimpijsko srebro na preči Tin Srbić, legende naše gimnastike Filip Ude i Robert Seligman te mladi Aurel Benović, zatim Ana Đerek, Tijana Korent, Christina Zwicker i Antea Ercegović. Uvijek očekujemo puno od naših sportaša u Osijeku i oni od sebe, ipak nastupaju pred domaćom publikom, a ove godine ponovno očekujemo punu dvoranu u onom najboljem sjaju kako to Osijek inače zna napraviti", rekao je Mađarević.

Predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik najavio je i popratne aktivnosti koje će se održavati tijekom natjecanja Svjetskog kupa.

"Ponosni smo što ćemo 13. put biti domaćin DOBRO World Cupa, ali ovaj put me posebno veseli što nam se publika vraća u dvoranu. Pozivam sve da 11. i 12. u finalne fane turnira doći u Gradski vrt i uživaju u pravom gimnastičkom spektaklu. Uz pomoć Ministarstva turizma i sporta u sklopu Svjetskog kupa ponovno ćemo okupiti i preko 200 hrvatskih licenciranih trenera i sudaca i osigurati im niz edukacija, organizirati ćemo i Skupštinu HGS-a, okupiti sve ono najbolje što nudi naša gimnastika. Kao najavu Svjetskog kupa ponovno ćemo organizirati Najdužu špagu na svijetu, a ove godine Osijeku, Čakovcu, Zagrebu, Rijeci, Splitu i Zadru pridružuje se i Dubrovnik. Svi ovi gradovi 28. svibnja u istom trenutku će sa stotinama mladih gimnastičara napraviti najdužu špagu na svijetu i najaviti Svjetski kup u Osijeku. Upravo tog tjedna Hrvatski gimnastički savez u Dubrovniku organizira sastanke Vijeća, Predsjedništva i Tehničkih odbora Međunarodnog gimnastičkog saveza (FIG), stoga nas čekaju izazovni tjedni u kojima će gimnastika vjerujem biti često spominjana. Ponosan sam što smo uz pomoć HOO-a, MINTS-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije pokazali i veliko srce te ćemo od Svjetskog kupa u Osijeku pa sve do kolovoza i Europskog prvenstva u Muenchenu u Osijeku osigurati smještaj i treninge za preko 20 članova Ukrajinskog gimnastičkog saveza. Biti će to uzajamna pomoć, jer dolazi nam jedna od gimnastičkih velesila od kojih će i naši sportaši i treneri puno toga moći naučiti", kazao je Možnik.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić naglasio je kako je natjecanje Svjetskog kupa u gimnastici postalo brend grada.

"DOBRO World Cup je brend Grada Osijeka. Osim četiri gimnastička kluba koji rade na području grada, velik broj ljudi koji treniraju, od djece do onih u zrelijoj dobi, ali i tradicija, jer gimnastika uz streljaštvo ima najdulju tradiciju u gradu, svakako je nešto što je dobro za naš grad. U sportskom smislu dobro je jer se ovaj turnir pozicionirao na svjetskog gimnastičkoj karti, a u turističkom činjenica da su svi smještajni kapaciteti u to vrijeme popunjeni, sve govore. Vjerujem da će svi oni koji dođu u Osijek poželjeti se vratiti opet, a oni koji turnir budu gledali putem malih ekrana, da će poželjeti doći", dodao je Radić.

Linker
25. travanj 2024 06:21