Tin Srbić

 Goran Mehkek/Cropix
GIMNASTIKA

Početak Svjetskog kupa u sjeni tragedije: ‘Idemo ovo odraditi za Marija, onako kako je on to nekad radio‘

"Vjerujem da ću u ovoj sezoni pokazati ono što sam htio u prošloj", kaže Tin Srbić
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. veljača 2023. 13:54

Cottbus - Doha - Baku. To je itinerar hrvatske gimnastičke reprezentacije koja se u utorak otisnula na trotjednu avanturu u čijem su središtu nastupi na turnirima Svjetskog kupa. Na prve će dvije stanice nastupiti ista ekipa predvođena našim standardnim reprezentativcima Tinom Srbićem (preča), Filipom Udeom (konj s hvataljkama) i Aurelom Benovićem (parter i preskok) kojima će se priključiti Marko Sambolec (konj s hvataljkama) i Marko Jovičić (parter). U Bakuu će doći do sitne izmjene, pa će tako uz Srbića, Udea i Benovića nastupiti Mateo Žugec na konju s hvataljkama.

Na žalost, cijela naša reprezentacija u Cottbus je otputovala pod dojmom obiteljske tragedije predsjednika HGS-a Marija Možnika. I sam Srbić je priznao da mu se u takvoj situaciji ne ide na natjecanje...

- Odlučili smo da je najbolje što možemo dati Mariju u ovom groznom trenutku to da odradimo svoj posao maksimalno kvalitetno u Cottbusu, onako kako ga je i on nekada odrađivao - poručio je Srbić.

Zaliječio ozljedu i promijenio vježbu

Cottbus je, dakle, prvi na rasporedu, od četvrtka do nedjelje. Prva dva dana na rasporedu su kvalifikacije, od 16.30 do 19.30 sati, a za vikend su finala od 14 do 17 sati. Što očekivati od hrvatskih predstavnika?

Poznata je već priča da se naš najbolji gimnastičar Tin Srbić prošle sezone poprilično mučio. Zbog promjene pravila uvelike je morao mijenjati vježbu s kojom je osvojio olimpijsko srebro, na to se nadovezala i vrlo problematična ozljeda ključne kosti i u svemu je tome pomalo izgubio sigurnost. Rezultiralo je to time da je ostao daleko od finala i na Europskom prvenstvu u Münchenu i na Svjetskom prvenstvu u Liverpoolu, no i pored svega toga, uspio je osvojiti tri medalje na turnirima Svjetskog kupa - prvo srebro upravo u Cottbusu, potom zlato na domaćem terenu u Osijeku i na kraju broncu na iznimno jakom ispitu u Parizu.

Tin je danas puno bolje, zaliječio je ozljedu, promijenio koncept vježbe, dobio na sigurnosti i s velikim optimizmom dočekuje početak dugačke sezone.

- Htio, ne htio, moram biti spreman jer su ovi turniri kvalifikacijski za SP. Ali doista i jesam spreman, stvarno smo jako dobro trenirali i osjećam se bolje nego lani. Vjerujem da ću u ovoj sezoni pokazati ono što sam htio u prošloj, ali tada to nije bilo realno. Veselim se ovim svjetskim kupovima koji dolaze - rekao je Srbić.

image

Aurel Benović

Slobodan Kadić/HGS

Konkurencija u Cottbusu je iznad svih očekivanja.

- Pogledao sam prijave i ne sjećam se jesam li ikad vidio takvu konkurenciju u Svjetskom kupu, mogu reći da to nije normalno. Nastupit će nas gotovo jednaki broj kao na OI, nekoliko je tu medaljaša, a Japanci su došli s gotovo najjačom ekipom. Veselim se tome, vidjet ćemo u kakvoj su svi formi na početku sezone. Ponovit ću da se osjećam dobro, pokušat ću sve odraditi onako kako sam se dogovorio s trenerom pa ćemo vidjeti gdje će me to smjestiti, ali vjerujem u finala na svim svjetskim kupovima i u borbu za medalje - dodao je Tin.

Veteran Filip Ude (36) prometnuo se prošle godine u najjaču hrvatsku kariku. Izborio je finala i u Münchenu i u Liverpoolu, a začinio je godinu i zlatom na Svjetskom kupu baš u Cottbusu.

Po osmorica na Svjetsko prvenstvo

Aurel Benović, nekadašnji europski doprvak na parteru, bio je daleko od finala EP u Münchenu, ali se na SP pokazao u puno boljem svjetlu i završio kvalifikacije na 11. mjestu, a skupio je i tri odličja u Svjetskom kupu (zlato u Osijeku, srebro u Cottbusu i broncu u Dohi). Poznato je da 22-godišnji Osječanin ima jednu od najjačih startnih ocjena na svijetu i kad odradi vježbu bez većih pogrešaka, svugdje može konkurirati za visoki plasman. Nadajmo se da će s iskustvom takvih vježbi biti sve više. Aurel će se okušati i na preskoku i tu se nada plasmanima u finala.

image

Filip Ude

Slobodan Kadić/HGS

Cottbus, Doha (od 1. do 4. ožujka) i Baku (od 9. do 12. ožujka) su zajedno s Kairom koji na red dolazi nešto kasnije (od 27. do 30. travnja) kvalifikacijski turniri za SP koje će se najesen održati u Antwerpenu. A to SP je, pak, prva prilika za plasman na Olimpijske igre u Parizu za specijaliste za sprave među koje spadaju i naši gimnastičari. Dakle, Cottbus na neki način predstavlja i početak olimpijskih kvalifikacija.

Što se tiče SP-a, na njemu će kroz Svjetski kup nastup osigurati po osmorica najboljih na svakoj spravi, ne računajući one koji su se plasirali kao dio ekipe ili preko višeboja. Za Srbića, Udea i Benovića to ne bi trebao biti problem, uostalom Tinu je i lani bilo dovoljno drugo mjesto u Cottbusu i plasman u finale Dohe u kojem zbog ozljede nije ni nastupio.

Između prva tri turnira Svjetskog kupa i onog u Kairu, na rasporedu je i Europsko prvenstvo u turskoj Antalyji (od 11. do 16. travnja). Nakon nedavnih kontrolnih treninga u osječkom Sokol Centru, postalo je poznato da će se Srbiću, Udeu i Benoviću na kontinentalnoj smotri priključiti Mateo Žugec i Jakov Vlahek na konju s hvataljkama, te Marko Jovičić na parteru.

Raspored Svjetskog kupa u Cottbusu

Četvrtak

Kvalifikacije (16.30 - 19.30)

Aurel Benović (parter), Marko Jovičić (parter), Filip Ude (konj s hvataljkama), Marko Sambolec (konj s hvataljkama)

Petak

Kvalifikacije (16.30 - 19.30)

Tin Srbić (preča), Aurel Benović (preskok)

Subota i nedjelja

Finala (14.00 - 17.00)

Linker
26. travanj 2024 11:18