Filip Ude

 MARKO BANIĆ/REROOT Marko Banić/reroot
BRAVO WORLD CUP

Šest hrvatskih gimnastičara u finalu, najbolji nastup odradio domaći dečko, Filip Ude drhtao: ‘Katastrofa!‘

Naši predstavnici bili su uspjšeni u osječkom Gradskom vrtu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. travanj 2024. 19:54

Nevjerojatan je za hrvatsku gimnastiku bio prvi dan osječkog turnira Svjetskog challenge kupa. Od sedmero naših predstavnika koji su bili u akciji, čak šestero ih je izborilo ulazak u subotnja finala. Istina je da je zbog skorašnjeg Europskog prvenstva u Riminiju i Olimpijskih igara u Parizu ove godine konkurencija u Gradskom vrtu nešto manja nego inače, ali malo tko bi se kladio na ovakav rasplet. Na kraju dana, Aurel Benović je u finalu partera, Marko Sambolec i Filip Ude će u borbu za medalje na konju s hvataljkama, Sara Šulekić i tek 15-godišnja Sofia Mešter bile su uspješne na dvovisinskim ručama, baš kao i Tijana Korent na preskoku, a jedini je u kvalifikacijama zapeo parteraš Marko Jovičić.

Razočaran s vježbom

Najluđu priču u četvrtak ispisao je naš najiskusniji reprezentativac, 37-godišnji Filip Ude. Čakovčanin je pogriješio na jednom relativno jednostavnom elementu i skliznuo s konja. Vratio se i odradio vježbu do kraja, ali bio je sto posto uvjeren da s ocjenom 13,550 ne može do finala. Ljutit sam na sebe, htio se što prije riješiti medijskih obveza i nestati...

- Jako sam razočaran, ne znam što drugo reći... Katastrofa! Nemam pojma kaj se dogodilo. Ta vježba uopće nije teška, složio sam si je sam i bio sam jako precizan na treninzima. Dan ranije sam je odradio bez zagrijavanja, uopće nije bilo problema. Ali, to je natjecanje, to je ono kad me pitaju “kako možeš na treningu, a ne možeš na natjecanju”. E, pa tako... U našem poslu nemaš drugog pokušaja, možeš tek sljedeće godine probati opet - tužno je govorio naš srebrni olimpijac.

image

Filip Ude

SLOBODAN KADIC/HGS

A onda se na kraju dana “za kaznu” morao još jednom vratiti pred mikrofone. Pokazalo se da će ipak dobiti još jedan pokušaj, ali ne sljedeće godine, već u subotu u finalu. Pomazila ga je sreća jer je još niz gimnastičara kiksao i Filip je završio kvalifikacije na osmom mjestu.

- Zadovoljan sam što sam u finalu, ali i dalje sam razočaran jer nisam odradio vježbu. Ajde, sad više nisam tužan, ali ostajem pri tome da sam razočaran jer od deset pokušaja, devet puta ovu vježbu doma odrađujem. Malo mi se posrećilo, ali s druge strane, ako s padom mogu do finala, to je dokaz da imam kvalitetu. Dogovorio sam se s trenerom da bez obzira na sve, idem u finalu probati najtežu vježbu koju mogu. Riskirat ću, ali moram je barem jednom isprobati prije EP-a.

Jako zadovoljni Sambolec

Dobro je da onako razočaran nije sjeo u auto i otišao kući...

- Trener vozi, a kako je i Sambolec u finalu, bio sam i ja osuđen na ostanak do nedjelje, ha-ha. Ponosan sam na Marka, drago mi je da smo dvojica iz istog kluba u finalu i da ćemo se u subotu boriti za visoki plasman - završio je naš srebrni olimpijac koji medalju u Osijeku čeka punih deset godina.

A spomenuti Marko Sambolec (22) bio je treći u kvalifikacijama s ocjenom 13,850, pa će mu osječki debi ostati u itekako lijepom sjećanju.

- Napravio sam vježbu od početka do kraja, to mi je bio jedini cilj. Na žalost, na saskoku sam malo fulao, ali sretan sam što sam prvi put došao u Osijek i odmah ušao u finale. Potrudit ću se još bolje napraviti vježbu u subotu.

Najbolji posao od hrvatskih predstavnika prvog je dana napravio domaći dečko Aurel Benović koji je s prvog mjesta ušao u finale partera (14,150). Aurel u rodnom gradu ima po jedno zlato i srebro i u subotu će loviti treće postolje.

- Iznimno sam zadovoljan kako sam odradio vježbu. Početna ocjena je bila 6,3 i od početka do kraja je to bilo vrlo čisto odrađeno. S obzirom na to da je ova sezona bila prilično naporna i da su svi pomalo umorni, a približavaju se EP i OI, ove godine došlo je nešto manje natjecatelja, ali suci su bili jako strogi u ocjenjivanju, tako da mi je posebno drago da sam ušao kao prvi u finale - poručio je 23-godišnjak i dodao:

- Uvijek mi je drago kad mogu nastupati pred domaćom publikom, u rodnom gradu, uvijek je tu prekrasna atmosfera i nitko ne može ostati ravnodušan. Nadam se samo da me neće pojesti trema i da mogu do medalje.

No, prije subote, čeka ga još posla jer u petak nastupa i u kvalifikacijama preskoka.

- Pojačao sam početnu ocjenu prvog skoka na 5,6, a drugi je zasad na 5,2. Ali ako uđem u finale, pojačat ću i drugi na 5,6 a to su onda definitivno skokovi koji su konkurentni za medalju.

Jaka konkurencija na preskoku

Prvi put u Osijeku imamo finale i na dvovisinskim ručama, i to ne jedno, nego dva. Sara Šulekić (18) blista cijele sezone i nije neočekivano što je s ocjenom 12,933 bila treća u kvalifikacijama, ali vrlo je ugodno iznenadila 15-godišnja Sofia Mešter kojoj je ovo bio prvi nastup uopće u Svjetskom kupu. Ocjena 12,333 riječkoj je tinejdžerici donijela sedmo mjesto.

- Presretna sam, ovo mi je treći nastup u Osijeku i prvo finale u kojem ću ići s težom vježbom, što mi je dodatan izazov. Nadam se da će me osječka publika podići i da ću još više uživati - rekla je Sara.

Mlađahna Zagrepčanka nastupila je ove sezone na tri kvalifikacijska turnira za OI i uoči posljednjeg vrlo dobro stoji, drži četvrto mjesto, a prva dva vode u Pariz.

- Prije godinu i pol me pogodila ozljeda ramena i trebalo mi je jako dugo da se vratim i da naučim nove elemente. Sada sam u najboljoj formi što se može vidjeti po nastupu na kvalifikacijskim turnirima za OI. Nisam to očekivala, rekli smo da idemo probati na prva dva turnira, a sad kad smo skužili da imam šanse, veselim se Dohi. Spremam za taj turnir novi saskok i idemo na sve ili ništa - uz osmijeh je istaknula Sara, a sreću nije skrivala ni najmlađa članica naše reprezentacije.

- Bilo je treme, ali ostala sam sabrana i jako sam ponosna zbog toga. Ovo je moje prvo seniorsko finale i nadam se u njemu još boljoj izvedbi. Moja je obitelj već tu, u subotu dolaze i prijatelji i jako se veselim - rekla je Sofia.

image

Tijana Korent

MARKO BANIć/REROOT Marko Banić/reroot

Za razliku od nje koja s velikim nestrpljenjem iščekuje prvo osječko finale, za Tijanu Korent (35) je to već rutina. Naša iskusna reprezentativka 11. se put plasirala u finale preskoka u Gradskom vrtu, u kvalifikacijama je bila četvrta s prosječnom ocjenom 12,899. U Osijeku medalju čeka od 2010. godine, a u međuvremenu je četiri puta bila četvrta.

- Konkurencija je prilično jaka. Francuskinja Coline Devillard, aktualna europska prvakinja, radi odlično, došla se ovdje testirati jer cilja novu medalju na EP-u i finale Igara, i bit će ju jako teško pobijediti. Ona je glavna favoritkinja, a mi ostali smo sporedni likovi, ha-ha. U svakom slučaju, ja sam zadovoljna jer ću opet nastupiti pred domaćom publikom, a to je poseban osjećaj.

Linker
02. svibanj 2024 18:51