Tin Srbić

 Ronald Goršić/Cropix
PRVI DIO POSLA ODRAĐEN

Sjani Tin Srbić ušao u finale Europskog prvenstva: ‘Vratio sam se na stari put, a sad idem po medalju‘

Olimpijski viceprvak na preči izborio je finale s trećom najvišom ocjenom (13,966)
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. travanj 2023. 20:03

Odradio je posao onako kako je i najavljivao posljednjih dana. Agresivno, pun samopouzdanja i u pravom ritmu. Najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić uspješno je okončao kvalifikacijski dan na Europskom prvenstvu u Antalyji i s trećom se ocjenom (13,966) plasirao u nedjeljno finale preče. Finale u kojem će loviti još jednu veliku medalju, šestu u briljantnoj karijeri. A kako je to i sam priznao uoči EP-a, uvjeren je da može i na sam vrh, da oko njegova vrata može zasjati i zlatno odličje.

Nakon teške prošle sezone i učenja nove vježbe, s ovom je godinom sve krenulo nabolje, uhvatio je pravi ritam ili kako je to i sam rekao dan uoči kvalifikacija - vratio se stari Tin. Teško se sjetiti kad je posljednji put toliko prštao od samopouzdanja, očito ne bez razloga jer u kvalifikacijama je rutinski odradio lakšu vježbu startne ocjene 5,5. Čvrsto stisnute šake nakon doskoka bile su jasan znak da je siguran da je u finalu.

- Mislim da sam trebao dobiti i malo višu ocjenu, tako zapravo svi misle, ali suci su ovaj put možda bili malo stroži. No, nema veze, imam finale i stvarno sam ponosan što smo se, nakon svih problema koje smo imali, trener i ja zajedno uspjeli iščupati i vratiti se na stari put - oduševljeno se javio Tin.

Novi element za finalnu vježbu

Nakon dva finala i dvije medalje na turnirima Svjetskog kupa u Dohi i Bakuu, uspješan je niz nastavljen, eto, i u Antalyji.

- Od Cottbusa, gdje sam u kvalifikacijama zeznuo i nisam ušao u finale, napravio sam 25-30 vježbi zaredom iz prvog pokušaja, a to se rijetko događa. I kad sam imao puno obveza između dva treninga, opet bih na drugom uspio odraditi vježbu, tako da sam osjetio da sam u stvarno dobroj formi. U utorak sam se cijelo vrijeme čudno osjećao, čak mi je malo bilo i zlo, ali bez obzira na sve to, opet sam znao da sam dovoljno dobar da odradim vježbu.

Ne skriva Tin da mu je ovo finale itekako trebalo, posebno nakon te teške prošle sezone.

- Da, jako mi je ovo trebalo kako bih vidio da sam s novom vježbom u novom ciklusu opet tu među najboljima. Nakon svih ogromnih rezultata koje sam ostvario pokazujem da će biti još toga i to me stvarno veseli.

U finalu će ubaciti i novi element "kolman", imat će još jaču startnu ocjenu i vježbu s kojom može u lov na postolje.

- Krenut ću agresivno kao i u kvalifikacijama i nadam se najboljem rezultatu. Odlično se osjećam, u kvalifikacijama je sve bilo savršeno, imao sam jako puno snage, na kraju čak i previše jer to nekad na saskoku nije dobro. Ali odradio sam ga savršeno. U finalu će početna ocjena biti 5,9 i idemo napasti medalju - zaključio je Tin.

"Ne znam bih li se smijao ili plakao"

S prvim se rezultatom u finale plasirao Talijan Carlo Macchini (14,233), a ispred Srbića je završio i Ukrajinac Ilja Kovtun (14,000). No u nedjelju priča kreće ispočetka...

Nitko od naše preostale petorice gimnastičara nije slijedio Srbićev primjer. Aurel Benović je stigao s velikim ambicijama, ali još jednom je zapeo u kvalifikacijama. Osječanin često ponavlja da ima veliku tremu i da mu je glava najveći problem, tako je na parteru i ovaj put bilo puno nesigurnosti i pogrešaka i u konačnici mu je to donijelo ocjenu 13, 433 i 41. mjesto.

Nadao se Aurel da bi mogao do finala na preskoku jer puno radi na usavršavanju te discipline u posljednje vrijeme, pojačao je i skokove, ali ni tu nije bilo dovoljno sigurnosti u utorak. U prvom, težem skoku je pao (13,200), u drugom imao problema s doskokom (13,733) i na kraju je s ukupnom ocjenom 13,466 završio na 20. mjestu.

- Ne znam bih li se smijao ili plakao. Preskok mi je jedina svijetla točka, jer sam prvi put na velikom natjecanju isprobao teži skok i premda sam pao, ne žalim jer sam išao na sve ili ništa. A što se tiče partera, čak me je malo i sram. Bio sam u jako dobroj formi, ali kad je došao trenutak da trebam napraviti vježbu, ne znam što se dogodilo. Moram se okrenuti daljnjim treninzima i nadam se da ću na SP-u najesen biti puno bolji - tužno je poručio Aurel.

Ude pod temperaturom i antibioticima

Dodajmo da je naš drugi predstavnik na parteru Marko Jovičić zauzeo 98. mjesto (12,433).

Naš veteran Filip Ude, srebrni olimpijac iz Pekinga na konju s hvataljkama, došao je u Tursku pod temperaturom i antibioticima, tako da nije bilo realno očekivati finale. Nadao se Filip da bi na adrenalinu mogao odraditi dovoljno dobru vježbu, priznao je kasnije da je čak imao i dovoljno snage, ali u jednom trenutku mu je klecnula ruka, pao je s konja i priči je bio kraj. Ocjena 13,366 bila je dovoljna tek za 24. mjesto.

Ni druga naša dvojica predstavnika na ovoj spravi nisu prošla kvalifikacije. Mateo Žugec je uz pad završio na 92. mjestu (11,800), a Jakov Vlahek dva mjesta iza njega (11,733).

Linker
27. travanj 2024 04:25