Tin Srbić

 SLOBODAN KADIC/HGS
MEDALJA JE OSTALA SAN

Srbić šesti na Europskom prvenstvu:‘Nije bio moj dan, ponekad se dogode pogreške iz kojih moraš izvući pouke‘

Do Pariza ga, prema planu, čekaju nastupi na Svjetskom challenge kupu u Kopru i na turniru u Belgiji
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. travanj 2024. 19:51

Tin Srbić nije uspio doći do medalje na Europskom gimnastičkom prvenstvu koje se održava u talijanskom Riminiju. Znao je da je, ako napravi svoju vježbu na najvišoj razini, favorit ne samo za postolje, nego i za zlatnu medalju, ali njegova izvedba u subotu u Rimini Fieri nije bila dovoljno dobra. Završio je na šestom mjestu u finalu preče sa skromnom ocjenom 14,066, a na postolje su se popeli zlatni Ukrajinac Ilja Kovtun (14,600), srebrni Litavac Robert Tvorogal (14,566) i brončani Cipranin Marios Georgiou (14,366).

image
SLOBODAN KADIć/HGS

Nije, dakle, Tin uspio obraniti zlato u Riminiju, ostao je i bez postolja u iznimno jakoj konkurenciji, znatno jačoj od one prošlogodišnje. Naravno, kad je u stopostotnom izdanju, Srbić realno može pobijediti svakog od subotnjih suparnika, ali u više je navrata, i uoči odlaska u Italiju, i uoči samog finala, izjavio kako mu na ovom prvenstvu rezultat nije u prvom planu. Primarni mu je cilj bio u stresnim uvjetima isprobati najjaču vježbu koju u ovoj fazi priprema može izvesti, kako bi što spremniji dočekao vrhunac sezone - Olimpijske igre u Parizu. Rekao je da neće biti tragedija ako ne ispadne sve kako treba, a na kraju, eto, i nije ispalo.

- Cijeli dan je bio jako dobar, dobro sam se osjećao, došao sam rano u dvoranu jer sam zaključio da mi možda treba malo više zagrijavanja i malo više pokušaja da isprobam sve elemente. I doslovno sam ih napravio savršeno. Možda sam malo pogriješio jer sam pola sata prerano završio sa zagrijavanjem pa sam dosta čekao, ali ne bih rekao da je to utjecalo na izvedbu jer, kažem, osjećao sam se jako dobro - rekao je Tin nakon finala.

Izraz lica rekao je sve

Švicarac Noe Seifert otvorio je bitku na preči i odradio solidan posao za ocjenu 14,266. Tin je nastupao kao drugi i to mu nije ostavljalo prostor ni za kakve kalkulacije. Kako je i najavio, htio je ići s vježbom visoke početne ocjene 6,3, ali priča se nije razvila dobro. Nije uspio povezati sve što je trebao, izostavio je neke elemente koje je trebao napraviti, i sve mu je to snizilo početnu ocjenu na samo 5,5, a samim time ni konačna nije mogla biti veća od 14,066.

- Fulao sam drugi element i samim time se nije dogodila kombinacija koja mi diže početnu ocjenu za 0,2, a nakon toga se sve nastavilo slagati jedno na drugo. Ali do samog kraja vježbe je sve izgledalo jako lijepo i da sam uspio napraviti taj element "adler 360" koji me dosta zeza u zadnje vrijeme, ocjena bi bila 14,500 čak i s tom ranijom greškom.

image
SLOBODAN KADIć/HGS

Odmah nakon saskoka Tin je svojim gestama i izrazom lica rekao sve, bio je svjestan da ovaj put neće osvojiti medalju i da će malo pokvariti svoju fantastičnu statistiku u najvećim finalima. Ostao je na ukupno sedam odličja u devet pokušaja, odnosno na tri odličja u četiri finala EP-a.

Šteta, jer ocjena 14,600 koja je bila potrebna za zlato, a kamoli 14,366 koliko je vrijedila bronca, u normalnim je okolnostima za Tina "običan dan u uredu". Uostalom, prije samo tri tjedna na Svjetskom challenge kupu u Osijeku dobio je 14,650. No, odlučio se na rizik i nije mu se to ovom prilikom isplatilo. Barem ne što se rezultata tiče, ali vjerujemo, ipak, da će mu ovaj nastup pomoći da vidi što može popraviti do Pariza gdje će loviti novo odličje, nakon tokijskog srebra.

- Jednostavno se ponekad dogode pogreške iz kojih moraš izvući najbolje moguće pouke. Idemo sada ispraviti te detalje kod kuće. Fizički i mentalno se osjećam stvarno jako dobro. Nije ovo možda bio moj dan, ali radit ćemo jako puno da to popravimo do Olimpijskih igara i uvjeren sam da mogu puno bolje od ovoga - zaključio je Tin.

Puno teških treninga do Pariza

Ostalo mu je nakon nastupa samo pratiti kako će se razviti borba za sam vrh, a tu je najbolji posao odradio "naš" Ilja Kovtun. Mladić iz Ukrajine koji živi i trenira u Osijeku je samo sat vremena ranije obranio naslov na ručama, a onda je odlučio "pozlatiti" i preču. Bio je najbolji u kvalifikacijama, odradio je tada vježbu na svom maksimumu, a sve je ponovio i u finalu i dobio identičnih 14,600, što je ostalo nedostižno za sve.

image

Tin Srbić

SLOBODAN KADIć/HGS

Najviše mu se približio Litavac Robert Tvorogal, čovjek koji je pobijedio Srbića prije četiri godine na EP-u u Mersinu. Da je u dobroj formi, potvrdio je prošli tjedan kad je na turniru u Dohi dobio visoku ocjenu 14,700. U subotnjem finalu je bio na nešto nižoj razini, ali opet dovoljnoj za srebro. A do bronce je u konačnici stigao Marios Georgiou, prvo ime ovog prvenstva. Cipranin je najprije osvojio zlato u višeboju, pa broncu na konju s hvataljkama i srebro na ručama, a priču je zaokružio trećim mjestom na preči.

Vratimo se još malo na kraju Srbiću. Do odlaska na Olimpijske igre ga, prema planu, čekaju nastupi na Svjetskom challenge kupu u Kopru i na jednom turniru u Belgiji. I, naravno, puno, puno teških treninga. Ne sumnjamo da će mu ovaj kiks u Riminiju biti ogroman motiv da još više zasuče rukave...

REZULTATI PREČE

1. Ilja Kovtun (Ukr) 14,600

2. Robert Tvorogal (Lit) 14,566

3. Marios Georgiou (Cip) 14,366

4. Noe Seifert (Švi) 14,266

5. Aleksander Mjakinin (Izr) 14,100

6. TIN SRBIĆ (HRV) 14,066

7. Yumin Abbadini (Ita) 13,833
8. Joel Plata (Špa) 13,366

OSTALI REZULTATI

Konj s hvataljkama

1. Rhys McClenaghan (Irs) 15,300, 2. Loran de Munck (Niz) 14,933, 3. Marios Georgiou (Cip) 14,800... 5. FILIP UDE (HRV) 14,533...

Parter

1. Luke Whitehouse (VB) 14,866, 2. Artem Dolgopjat (Izr) 14,833, 3. Krisztofer Meszaros (Mađ) 14,600...

Karike

1. Eleftherios Petrounias (Grč) 15,000, 2. Nikita Simonov (Aze) 14,900, 3. Adem Asil (Tur) 14,900...

Preskok

1. Jake Jarman (VB) 14,883, 2. Artur Davtjan (Arm) 14,850, 3. Nazar Čepurnji (Ukr) 14,749...

Ruče

1. Ilja Kovtun (Ukr) 15,633, 2. Marios Georgiou (Cip) 14,866, 3. Noe Seifert (Švi) 14,833...

Linker
27. travanj 2024 19:51