RONALD GORSIC Cropix
GIMNASTIKA

Tin Srbić brončani na Svjetskom kupu u Bakuu, medalju mu uručila Kolinda Grabar-Kitarović

Aurel Benović zauzeo je šesto mjesto na preskoku
Piše: HinaObjavljeno: 12. ožujak 2023. 14:15

Hrvatski gimnastičar Tin Srbić osvojio je brončanu medalju u finalu preče na Svjetskom kupu u Bakuu, dok je Aurel Benović zauzeo 6. mjesto na preskoku.

Hrvatskom srebrnom olimpijcu 21. medalju na turnirima Svjetskog kupa dodijelila je bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je u Bakuu bila sudionik rasprave "Zapadni Balkan u kontekstu EU" koji se održava u sklopu azerbajdžanskog Global Baku Foruma, a danas je bodrila gimnastičare u finalima Svjetskog kupa.

"Osjećao sam se jako dobro u finalu. Išao sam jaču vježbu sa starom 5.9, s elementom Kolman koji je bio 6. element. Početak vježbe i veza tri puštanja, veza Tkacheva bila je stvarno odlična, bio sam pun energije, ali jednostavno na Kolmanu se dogodila greška, bio sam puno preblizu pritci nego bi to trebao biti dok sam hvatao, onda su to bile dvije pogreške, zato je ocjena bila 13.666. Inače bi bila 14.300 ili 14.400, možda i više. Bilo bi to za zlato", rekao je Srbić.

Zlato je sa 14.200 uzeo Izraelac Alexander Myakinin, a srebro Japanac Kazuki Matsumi (14.033). Tinu je ovo pak bilo 28. finale Svjetskog kupa u karijeri te druga osvojena medalja u dva tjedna, nakon srebra u Dohi. Ovime je samo zacementirao svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu krajem godine budući da su turniri SK kvalifikacijski za to natjecanje.

"Nisam nezadovoljan broncom jer sam jako dobro nastupio, pun energije, pun elana. Ocjena i rezultat trenutno su malo manje bitni. Bitno je bilo izvesti tu vježbu kako treba. Gradi se ta vježba. Ide prema bolje. Uskoro će doći na onu moju pravu razinu", dodao je Srbić kojem je ovo treća medalja iz Bakua budući da je 2019. osvojio srebro, a 2016. broncu.

"Ništa, idemo sada doma na tri tjedna, pripremati se za Europsko prvenstvo u Turskoj i opet probati napasti finale i medalje", zaključio je.

Osječanin Aurel Benović, dvostruki finalist u Bakuu danas, s dva jako dobra skoka i ocjenom 14.333 (14.100 i 14.566) završio je kao šesti. Njemu je to bilo 12. finale u karijeri i drugo na preskoku, ali i drugo u Bakuu u dva dana budući da je jučer bio peti na parteru.

Zlatni je Filipinac Carlos Edriel Yulo (14.933), srebrni je Britanac Harry Hepwortg (14.816), a brončani Wai Hung Shek iz Hong Konga (14.716).

"Uspio sam odraditi stabilno i mirno oba skoka. Onako kako sam i priželjkivao. Zadovoljan sam i s izvedbom i s ocjenom. Vidim da sam konkurentan i na preskoku, ali za neke ozbiljnije rezultate i medalje, ipak moram pojačati početne ocjene skokova. Nadam se da ću to u skorijoj budućnosti i uspjeti i da ću biti konkurentan za sva velika finala i medalje", osvrnuo se na svoj nastup Benović.

Samo riječi pohvale za Aurela imao je trener Vladimir Mađarević.

"Jako smo zadovoljni. Taj dio s preskokom ide potpuno po planu. Za bolje ocjene i za osvajanje medalja, trebamo podići startne ocjene skokova. A njih već radimo na treninzima, u planu je da ćemo takve teže skokove uskoro raditi i na natjecanjima. Važno je da smo skupili i prve bodove na preskoku za predstojeće SP. Čeka nas još kvalifikacijski turnir u Cairu. Ako bude nastupio kao ovdje, mogli bi dobiti kartu za SP i na preskoku", rekao je trener Vladimir Mađarević.

Linker
26. veljača 2024 22:38