Tin Srbić

 RONALD GORSIC Cropix
GIMNASTIKA

Tin Srbić osvojio broncu u Parizu: ‘Raduje me ova medalja, ali znam da mogu još puno bolje‘

Filip Ude danas se već 66. put u bogatoj karijeri natjecao u finalu jednog turnira Svjetskog kupa
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. rujan 2022. 18:31

Najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić osvojio je treće mjesto na preči na iznimno jakom turniru Svjetskog kupa u Parizu. U slavnoj dvorani Bercy, odnosno službeno Accor Areni, naš srebrni olimpijac iz Tokija zaradio je ocjenu 14,050 što ga je lansiralo na postolje, u društvo Amerikanca Brodyja Malonea (14,650) i Cipranina Iliasa Georgioua (14,400).

Tinu je ovo bilo 25. finale Svjetskog kupa zaredom (!) što je uistinu fascinantan podatak, te 19. medalja. Skupio je dosad deset zlata, četiri srebra i pet bronci.

Tina ova sezona nije previše mazila iako daleko od toga da nije imao uspjeha. Uostalom, bio je drugi na jakom Svjetskom kupu u Cottbusu i četvrti je put slavio na domaćem terenu u Osijeku. No, u Dohi je zadobio ozljedu ključne kosti koja ga je dugo mučila, a sve se to dogodilo u trenutku kad je morao raditi na potpuno novoj vježbi. Zbog promjene pravila je, naime, morao uvesti nekoliko novih elemenata, znatno drugačijih od onih na kojima mu se do lani temeljila vježba. Izgubio je tu sigurnost, na sve su se nadovezali i slabiji nastupi na Mediteranskim igrama i Europskom prvenstvu u Münchenu i sve ga je to malo poljuljalo.

Zato je ova pariška bronca itekako važna za povratak sigurnosti uoči Svjetskog prvenstva u Liverpoolu krajem sljedećeg mjeseca. Puno je još posla, svjestan je toga i Tin, za medalju na svjetskoj razini će trebati više, ali ovo je svakako dobar pokazatelj.

- Jako sam zadovoljan svojom izvedbom, ali znam da mogu još puno bolje. Bio je ovo jedan od najjačih svjetskih kupova na kojima sam ikad nastupao, bili su tu medaljaši sa svih velikih natjecanja, tako da me jako veseli medalja u takvoj konkurenciji - poručio je Tin.

Radio je vježbu startne ocjene 5,7 što će svakako povećavati za SP.

- Nakon svih problema koje sam imao još jednom sam odradio tu novu vježbu i pokazao da to ide u dobrom smjeru. Posebno me veseli da sam to napravio u ovoj dvorani u Parizu, bilo je preko 10.000 ljudi i atmosfera je bila nevjerojatna. Radujem se dolasku i iduće godine, a sada se idem pripremati za SP.

Filip Ude u nedjelju se već 66. put u bogatoj karijeri natjecao u finalu jednog turnira Svjetskog kupa. Neumorni 36-godišnji Čakovčanin ovaj je nastup okončao na sedmom mjestu, baš kao i onaj na Europskom prvenstvu prije nešto više od mjesec dana. U kvalifikacijama je dobio visokih 14,500, a u finalu je napravio pogrešku na saskoku što mu je donijelo ocjenu 13,650.

- Generalno sam zadovoljan. U kvalifikacijama sam napravio stvarno super vježbu, ali finale je bilo odmah sljedeći dan i, iskreno, nisam se uspio odmoriti. Nije da se izvlačim ili tražim opravdanja, ali nisam se stigao rekuperirati kako bih trebao. Ali dobro, izdržao sam do kraja - poručio je naš srebrni olimpijac iz Pekinga 2008.

Ohrabrujuće je što se u Parizu probio do finala u izrazito jakoj konkurenciji, među čak 46 vježbača na konju s hvataljkama.

- Na saskoku sam napravio malu pogrešku, kao i na EP-u, ali evo, forma ide gore, a dvaput sam odradio i vježbu na Gymnova spravi koja mi inače ne odgovara, tako da sam zadovoljan i s time. Sedmo mjesto je također u redu, borio sam se i mogu biti ponosan što sam sve napravio. Ovo je bila još jedna stanica do SP-a, nadam se da ću tamo odraditi kako treba, a svakako moram pojačati vježbu na 6,0 ili 6,1 - zaključio je Ude.Gimnastika, SK Pariz - preča

1. Brody Malone (SAD) 14,650 bodova

2. Ilias Georgiou (Cip) 14,400

3. TIN SRBIĆ (HRV) 14,050

4. Robert Tvorogal (Lit) 13,850

5. Kazuma Kotoge (Jap) 13,700

6. Ahmed Elmaraghy (Egi) 13,400

7. Alexander Myakinin (Izr) 13,200

8. Marios Georgiou (Cip) 13,050

9 MARIANO Arthur BRABRA 5.700 6.950 12.650

Linker
06. lipanj 2023 20:28