SLOBODAN KADIC/HGS
A SADA PO MEDALJU

Tin Srbić plasirao se u finale preče na Svjetskom prvenstvu, blizu je i plasman na Olimpijske igre

‘Najviše me veseli to što sam pokazao da sam opet među najboljima na svijetu‘, rekao je Srbić
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. listopad 2023. 18:17

Puna 24 sata morao je čekati Tin Srbić nakon svoje vježbe u kvalifikacijama preče kako bi bio siguran da je u finalu Svjetskog prvenstva u Antwerpenu. I premda se neposredno nakon njegova nastupa činilo da bi moglo biti drame, jer najbolji je hrvatski gimnastičar bio na četvrtom mjestu, a ostalo je još stotinjak vježbača, do kraja kvalifikacija ga nije prestigao - nitko. Srbić je tako s četvrtog mjesta ušao u finale, svoje četvrto na svjetskim prvenstvima, i sljedeće ga nedjelje čeka lov na treće odličje. U Montrealu 2017. je bio senzacionalni svjetski prvak, a dvije godine kasnije u Stuttgartu osvojio je srebro.

Lovit će u nedjelju Tin i plasman na Olimpijske igre u Parizu, a za to će morati biti bolji od Brazilca Arthura Mariana. Svi ostali finalisti su, naime, osigurali Pariz kroz višeboj ili kao članovi 12 najboljih svjetskih ekipa, tako da Srbiću i Marianu ostaje da se “pofajtaju” za jednu olimpijsku kvotu rezerviranu za specijaliste za sprave. Bude li naš gimnastičar slabiji u tom dvoboju, borit će se za Pariz sljedeće godine kroz Svjetski kup na kojem će se dijeliti još dvije kvote.

Rekli smo već, nitko od prečaša koji su nastupili nakon Tina nije uspio dobiti veću ocjenu od njegovih 14,433, što je malo iznenađenje s obzirom na to da su na sceni bili i jaki Amerikanci, Kinezi, Australci, pa finalist posljednja dva SP-a, Cipranin Ilias Georgiou... Nećemo se žaliti, ispalo je odlično za našeg gimnastičara koji je nakon europskog zlata u travnju još jednom potvrdio da je najbolji prečaš Starog kontinenta. Osim njega, naime, nitko od Europljana neće biti u nedjeljnom finalu.

Prvi dio drame je gotov

Dobra je vijest i da Tin ima još prostora za pojačavanje vježbe jer u kvalifikacijama je svjesno izbacio jedan element koji inače radi, a suci su mu i dodatno srušili početnu ocjenu za 0,2 boda, procijenivši da “tkačev” koji je odradio nije bio pruženi nego sklonjeni. Odradi li u finalu onu vježbu koju je i planirao uoči Antwerpena, to mu otvara lijep prostor za veću startnu i konačnu ocjenu.

- Prvi dio drame je gotov, imam četvrto finale u svom petom nastupu na svjetskim prvenstvima, što je jako dobar postotak. Najviše me veseli to što sam pokazao da sam opet među najboljima na svijetu, da sam se vratio na nekadašnju razinu, za mene je to osobna pobjeda. Nisam, iskreno, vjerovao da ću ostati četvrti, ali sam se nadao da ću ući u finale. “Na žalost”, u finale je ušao i Mariano kao osmi, bilo je jako blizu da ga netko izbaci ili da Brazil kao ekipa izbori olimpijsku kvotu. Svi ti detalji koji su mogli ići na moju stranu, na kraju nisu otišli, ali s druge strane, mogao sam i ja zeznuti u kvalifikacijama, pa ne bih ni razmišljao o tim stvarima - istaknuo je Srbić.

Prošao je sličnu dramu i prije četiri godine u Stuttgartu gdje je izborio nastup na Igrama u Tokiju na kojima će kasnije osvojiti srebro.

- U Stuttgartu sam puno više prije nastupa u kvalifikacijama razmišljao o plasmanu na Igre, a sada sam o tome počeo razmišljati tek nakon odrađene vježbe jer sada ide samo jedan na OI, a tada su išla trojica. Da su pravila onakva kakva su bila prije četiri godine, i Mariano i ja bismo sada bili sigurni da idemo na Igre. Tako da je osjećaj nakon tadašnjih kvalifikacija bio puno bolji nego sada. Trenutno su mi osjećaji pomiješani, ali prevladava sreća i ponos. Žao mi je što su pravila takva, ali ništa, predložit ću Marianu da se dogovorimo da dobijemo istu ocjenu pa da obojica idemo u Pariz, ha-ha.

Priznaje Tin da se nakon subotnjeg nastupa nije uspio izolirati i da je pratio što se događa u nastavku kvalifikacija.

- Nisam bio u dvorani, ali pratio sam sve na mobitelu. Ali, već na kraju subote, kad sam ostao na četvrtom mjestu, zapravo sam znao da sam unutra. Znao sam da u nedjelju ima nekoliko kandidata koji mogu dobiti ocjenu preko 14, 1 ili 14,2, ali i da je nemoguće da će me petorica preskočiti.

Do finala mu je ostalo punih tjedan dana.

- Dovoljno sam spreman da mogu i sutra odraditi finale, jer nemam nikakvih ozljeda i problema, ali zapravo mi je svejedno. Imam tjedan dana da možda taj element koji me mučio dovedem u red. Nisam s trenerom još ništa dogovarao, vidjet ćemo kakav će biti plan. Možda ću ići s najjačom vježbom startne ocjene 6,6, možda sa 6,3, a možda i s 5,9. Sve je moguće jer u finalu nastupam iza Brazilca i bit će neke stvari jasnije.

Ude završio na 57. mjestu

Veliki je teret s leđa nakon dvodnevne drame pao i Tinovu treneru Lucijanu Krceu.

- Bilo je jako teško ovo pratiti. Nisam se htio prerano poveseliti, ali kad smo ‘preživjeli’ Kineze, vjerovao sam da idemo u finale. Jako nam teško bilo još od Tokija, što zbog promjene pravilnika, što zbog ozljeda koje su ga mučile, tako da sam presretan ovim rezultatom. Nećemo se opterećivati Marianom i olimpijskom kvotom, moramo ostati koncentrirani, odraditi ono što smo planirali i onda neće biti problema - rekao je Krce.

Spomenimo za kraj da je naš drugi predstavnik Filip Ude kvalifikacije konja s hvataljkama zaključio na 57. mjestu s ocjenom 13,133.

Linker
26. svibanj 2024 09:40