Tin Srbić i Lucijan Krce

 HGS
ODLIČAN POSAO HRVATA

Tin Srbić srebrni na Svjetskom kupu: ‘Iskreno, nisam se nadao da ću tako brzo moći napadati postolja‘

Hrvatski gimnastičar Tin Srbić osvojio je srebrnu medalju na preči na Svjetskom kupu u Cottbusu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. veljača 2022. 18:35

Nisu ga uspjela izbaciti iz tračnica ni nova pravila, pravila zbog kojih je drastično morao promijeniti vježbu s kojom je prije nešto više od pola godine osvojio olimpijsko srebro. Tin Srbić već je na prvom natjecanju u novoj sezoni, na turniru Svjetskog kupa u Cottbusu, pokazao da je na dobrom putu iako je još daleko od konačnog cilja.

Najbolji hrvatski gimnastičar osvojio je drugo mjesto u finalu preče s ocjenom 14,333 i potvrdio da će i s novom vježbom biti konkurentan. Dakako, trebat će još dosta raditi na usavršavanju kako bi i na onim najvećim natjecanjima mogli u borbu za medalje, ali Tin i njegov učitelj Lucijan Krce ponovno su "iskemijali" nešto dobro.

Bilo je ovo, inače, već 22. Srbićevo uzastopno finale u Svjetskom kupu što je doista fascinantan podatak za spravu na kojoj se i najmanja pogreška skupo plaća. Ujedno mu je to 17. medalja u Svjetskom kupu, sada na kontu ima devet zlata, te po četiri srebra i bronce.

- Iskreno, nisam se nadao da ću tako brzo moći napadati postolja, ali izgleda da sam se jako dobro pripremio i idemo sada tako i dalje - poručio je Tin iz Njemačke.

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) zadala je popriličnu glavobolju mnogim gimnastičarima, pa tako i Tinu. Po novim pravilima, neki elementi su maknuti, više ne postoje, a osim toga, više se u jednoj vježbi ne smije raditi pet sličnih letova, onih iz iste skupine, već maksimalno tri. Tinu su, dakle, trebali elementi iz druge skupine, "kovacs" i "kolman", koje u staroj dvorani, Sokolskom domu, zapravo i nije mogao uvježbavati jer bi svaki pad mogao biti iznimno opasan. Radi se, naime, o dvostrukom saltu preko preče, s okretom od 360 stupnjeva.

Tin nam je i sam prije nekoliko mjeseci rekao da bi, uz ova nova pravila, praktički mogao završiti karijeru da nije uređena dvorana u Lučkom. Tamo su Srbić i Krce posljednjih mjeseci krvavo radili i očito su na dobrom putu premda, kako smo naveli, nisu još ni blizu kraja.

U kvalifikacijama je bio četvrti, s početnom ocjenom 5,3 i ukupnom 14,066. Za finale je povećao početnu ocjenu na 5,7, a premda su čak trojica imala veću, naš je gimnastičar na kraju ostao samo iza Amerikanca Brodyja Malonea koji je za svoju vježbu dobio ocjenu 14,700. Malone je, inače, bio četvrti na lanjskim Olimpijskim igrama u Tokiju, a kako je još ranije imao različite elemente u vježbi, nije je morao puno mijenjati, tako da je trenutno u prednosti i bio je i favorit u Cottbusu.

- Odradio sam vježbu stvarno jako dobro, iznimno sam zadovoljan. Dobio solidnu konačnu ocjenu i srebro, a Malone je jučer bio puno bolji i zasluženo je pobijedio. Imam problema s jednom ozljedom, to mi je malo odvratilo misli od finala, ali koncentrirao sam se na nove elemente i uspio ih odlično odraditi - rekao je Tin.

Naglasio je još jednom da mu je ova sezona specifična.

- Ovo je, kako smo i rekli, zanimljiva pripremna godina u kojoj pokušavamo novu vježbu pripremiti za iduću sezonu, a onda na kraju i za onu olimpijsku. Nastavljamo nadograđivati ovu vježbu.

Osvrnuo se Srbić i na napetu situaciju s ratom u Ukrajini koja je bila neizbježna tema i u Cottbusu.

- Svaki dan pričamo o tome i neću puno za filozofirati osim reći ono što i svaki normalan čovjek može, a to je da ratovi nikad nisu imali nikakvog smisla, a kamoli u 2022. godini. Osjetila se ta napetost i ovdje, u subotu je, recimo, maknuta bjeloruska zastava i nije svirana himna. Nadam se da će se sve to što prije završiti.

Podsjetimo, dan ranije je Filip Ude osvojio zlato na konju s hvataljkama, a Aurel Benović srebro na parteru, tako da možemo reći da je hrvatska reprezentacija napravila odličan posao u Cottbusu iz kojeg odmah leti za Dohu gdje je sljedećih dana na rasporedu novi turnir Svjetskog kupa.

- Nadam se istom ovakvom natjecanju i u Dohi, jer želim odraditi tu novu vježbu što više puta da budem spreman za dalje. Nadam se i da se ozljeda neće pogoršavati i da ću moći trenirati normalno - zaključio je Srbić.

FINALE PREČE

1. Brody Malone (SAD) 14,700

2. TIN SRBIĆ (HRV) 14,333

3. Aleksander Mjakinin (Izr) 14,100

4. Mathias Philippe (Fra) 13,666

5. Ilja Kovtun (Ukr) 13,400

6. Mitchell Morgans (Aus) 12,900

7. Nikolaos Iliopoulos (Grč) 12,766

8. Milad Karimi (Kaz) 12,633

Linker
25. travanj 2024 06:52