Aurel Benović

 SLOBODAN KADIĆ/HGS Slobodan KadiĆ/hgs
IZNENAĐUJUĆA POBJEDA

‘Trener mi je rekao da ne idem s tim skokom, ali ja sam se zaletio i pomislio samo da preživim‘

Završni dan Svjetskog challenge kupa u Osijeku obilježio je Aurel Benović pobjedom na preskoku, prvom u karijeri u ovoj disciplini
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. travanj 2024. 20:51

Vikend u Osijeku još nam je jednom pokazao kako se u sportu sve može okrenuti u jednom danu. Aurel Benović u subotu je bio silno razočaran nakon tek sedmog mjesta u svojoj najjače disciplini, vježbi na parteru, da bi ga samo 24 sata kasnije tribine Gradskog vrta ispratile ovacijama. Zaslužio ih je 23-godišnji hrvatski gimnastičar zlatnim odličjem na preskoku čime je na savršeni način zaključio nastup na jubilarnom 15. izdanju Svjetskog challenge kupa u rodnom gradu.

Dva iznimno teška skoka

Nikad ranije nije osvojio medalju na preskoku u Svjetskom kupu, a sada je, eto, odmah došao do one najsjajnije. I to na kraju potpuno ludog tjedna u kojem je između kvalifikacija i finala jurio u bolnicu kako bi sanirao problem s apscesom iza uha i riješio se popratnih bolova u vratu.

Odradio je Aurel dva iznimno teška skoka, oba startne ocjene 5,6, a posebno je iznenadio prvim, nazvanim po legendarnom Marianu Dragulescuu, koji je dosad vrlo malo uvježbavao. Napravio je iskorak na saskoku, ali i to je bilo dovoljno za vrlo dobru ocjenu 14,300. U drugom je skoku bio puno sigurniji na doskoku što mu je donijelo visokih 14,850, Pokazalo se to i presudnim jer isti je prosjek ocjena (14,575) imao i Španjolac Pau Jimenez, ali njegov bolji skok (14,700) vrijedio je manje od Aurelova.

- Nakon malog razočaranja poslije finala partera, dogovorio sam se s trenerom da ću pojačati početnu ocjenu drugog skoka i vidim da je to bila jako dobra ideja. Odradio sam oba skoka na jako visokoj razini i to je rezultiralo osvajanjem ovog zlata. Iskreno, nisam uopće očekivao da ću osvojiti medalju, ali u kratkom razdoblju sam stvarno jako napredovao na preskoku i presretan sam zbog toga. Tko zna, možda će mi čak preskok sada postati i glavna disciplina. Nadam se da ću na nadolazećem Svjetskom kupu u Dohi i na Europskom prvenstvu u Riminiju također konkurirati za finale i medalju - istaknuo je zlatni Aurel.

Velika mu je nagrada ovo odličje za sve borbe koje je vodio posljednjih dana, i sa zdravljem i s pritiskom domaćeg terena.

- Pred ovolikim brojem navijača, u rodnom gradu, mislim da nitko ne bi mogao ostati ravnodušan. Ali, ta me je atmosfera podigla na još veću razinu i dala mi još više motivacije.

Sve konkurentniji u preskoku

Iako je više u šali rekao da bi mu preskok mogao postati glavna disciplina, činjenica je da postaje sve konkurentniji.

- Sigurno, moram još poraditi na doskocima u oba skoka i mislim da u nekom kratkom razdoblju mogu postati konkurentan na svim velikim natjecanjima.

Bilo je prilično riskantno izvoditi “dragulescu”, težak skok koji je jako malo radio.

- Probao sam “dragulescu” dvaput na tvrdo i dvaput na jamu. Rekao mi je i trener “nemoj biti lud, idi sa skokom iz kvalifikacija”, ali odgovorio sam mu “neću, trebam isprobati taj skok ako planiramo to raditi na EP-i u boriti se za finale i medalju”.

image

Benović u skoku

IVAN PERIC Cropix

Široki osmijeh trenera Vladimira Mađarevića nakon svega dovoljno je govorio.

- Zato što se i on bojao. Čuo sam mu i po glasu da je bio uplašen zbog “dragulescua”, jer smo u Bakuu vidjeli kako je norveškom gimnastičaru pukla noga na tom skoku. A ja sam ga samo dvaput radio prije ove nedjelje. I meni je bilo neugodno, zalijećem se i mislim si “molim te, samo preživi”. Ali, znao sam da ću ga napraviti jer me atmosfera stvarno podigla, imao sam puno energije.

Djelovao je i uoči finala drugačiji nego dan ranije.

- Zato što sam razgovarao s psihologinjom Renatom Barić koja mi je otkrila kako da se smirim i stvarno mi je pomogla.

Nije skrivao emocije kad su Gradski vrt ispunili taktovi Lijepe naše.

- Da, bio mi je to jako emotivan trenutak jer 2022. godine me mama gledala kad sam uzeo zlato na parteru. Na žalost, ove je nedjelje nisam imao prilike vidjeti na tribinama, preminula je prošle godine. Nisam još ni svjestan što se dogodilo. Sjetio sam je se nakon pobjede i zato sam bio vrlo emotivan.

Sljedeća stanica je Doha i posljednji turnir Svjetskog kupa na kojem se love kvalifikacijski bodovi za Olimpijske igre u Parizu. Aurel je i dalje u igri, ali istini za volju, šanse mu nisu prevelike. Morao bi na parteru biti na najvišoj mogućoj razini, ali i dočekati kiksove izravnih konkurenata.

- Ja se definitivno neću predati do samog kraja. Dat ću sve od sebe i na parteru i na preskoku, želim što bolje odraditi tu Dohu da si ne mogu ništa predbaciti.

No, prije puta na Bliski istok, još će jednom morati posjetiti bolnicu.

- Vrat je bolje, liječnik ga je pregledao, kaže da je sve super zaraslo. Ali, moram sada ići izvaditi i očistiti tu žlijezdu koja mi uzrokuje upalu. Mislim da mi to ne bi trebalo stvoriti nikakve probleme za Dohu - zaključio je ljubimac osječke publike.

Linker
05. svibanj 2024 22:39