Osijek, 070424.
Dvorana Gradski vrt.
Drugi dan finalnih natjecanja na DOBRO Svjetskom kupu u gimnastici.
Na fotografiji: Tina Zelcic.

 IVAN PERIC Cropix
SVJETSKI KUP

Uspješan dan za hrvatske gimnastičare u Dohi: Benović izborio finale preskoka, Zelčić finale grede

Tina je, također, bila u borbi za Olimpijske igre, ali unatoč plasmanu u finale, ostala je bez šansi za Pariz
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. travanj 2024. 19:41

Uspješan je za hrvatske gimnastičare bio i drugi dan Svjetskog kupa u Dohi. Aurel Benović se nakon partera plasirao i u finale preskoka, a borbu za medalje izborila je i Tina Zelčić na gredi.

Benović (23) je prije manje od dva tjedna osvojio zlato na preskoku na turniru Svjetskog challenge kupa u rodnom Osijeku. Bila mu je to ujedno i prva medalja u karijeri na ovoj spravi, a novu će imati priliku uloviti u subotu u Dohi. Doduše, konkurencija je u katarskoj prijestolnici znatno jača, o čemu svjedoči podatak da su prva dva mjesta u kvalifikacijama zauzela dva bivša svjetska prvaka, Armenac Artur Davtjan (15,116) i Filipinac Carlos Yulo (14,966).

Aurel je za prvi skok dobio ocjenu 14,333, za drugi 13,933, što mu je donijelo prosjek 14,133 i sedmo mjesto u kvalifikacijama. No, za finale ima priliku pojačati drugi skok, kao što je napravio i u Osijeku, i boriti se za bolji plasman.

Prije toga, već danas popodne (15 sati), Benovića čeka još važniji ispit, finale partera, u kojem može uloviti ulaznicu za Olimpijske igre. Morat će svakako biti ispred Francuza Osbergera, ali i skupiti dovoljno bodova da prestigne Bjelorusa Šaramkova kojeg nema u finalu.

- Okrećem se finalu na parteru koje mi je jako bitno jer mi o tome ovisi olimpijska viza. Pokušat ću se pripremiti fizički i psihički, nadam se da će me i sreća malo poslužiti. Naravno, dat ću sve od sebe - poručio je Aurel.

Tina Zelčić (21) je nakon bronce u Osijeku dohvatila finale grede i u Dohi. U kvalifikacijama je zauzela peto mjesto s ocjenom 12,833 i u subotu će se boriti za postolje u konkurenciji koju predvodi sjajna alžirska tinejdžerica Kaylia Nemour (14,600 u kvalifikacijama).

Tina je, također, bila u borbi za Olimpijske igre, ali unatoč plasmanu u finale, ostala je bez šansi za Pariz. Jednu je kvotu na gredi već ranije osigurala Belgijanka Nina Derwael, a nakon kvalifikacija Dohe, bodovno je neuhvatljiva za našu gimnastičarku postala i Tajvanka Hua-Tien Ting.

Linker
18. travanj 2024 19:44