Srbić sa srebrom u Dohi

 HGS
SERIJSKI OSVAJAČ

Veliki jubilej Tina Srbića: Prve medalje osvojio je kao tinejdžer, a polovica ih je zlatnog sjaja

Kolekcija od 20 medalja još je impresivnija ako se zna da Zagrepčanin ima samo 26 godina
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. ožujak 2023. 14:30

Tin Srbić zaokružio je još jednu značajnu brojku na svom sportskom putu. Najbolji hrvatski gimnastičar u subotu je na turniru u Dohi osvojio drugo mjesto i time došao do jubilarne 20. medalje u Svjetskom kupu što je doista vrijedna doseg, posebno kad uzmemo u obzir da Tin s 26 godina ima još puno toga za pružiti.

Istina je da nisu svjetski kupovi u svim sportovima koncipirani na isti način, niti imaju isti značaj. U gimnastici nisu svi turniri Svjetskog kupa jednako kvalitetni i ne dolaze na njih svi najbolji vježbači, ali isto tako u gimnastici je znatno manje stanica u Svjetskom kupu nego u nekim drugim sportovima, pa i finala ostvarena na njima, a posebno medalje, itekako imaju vrijednost. Nerijetko i veću nego što se percipira.

Tinova Doha svakako spada u tu priču jer riječ je o turniru A kategorije, jednom od četiri koja se boduju i za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se krajem rujna i početkom listopada održati u Antwerpenu. I na kojem će se loviti ulaznice za Olimpijske igre u Parizu.

Srbićeva berba odličja u Svjetskom kupu počela je još 2016. kada je kao golobradi mladić osvojio četiri bronce na preči. Bila su mu ta natjecanja itekako važno iskustvo jer samo godinu dana kasnije u Montrealu je postao senzacionalni svjetski prvak. Nastavio je, dakako, i nakon toga skupljati odličja na svim natjecanjima, a krunu karijere dočekao je osvajanjem srebra na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Što se tiče Svjetskog kupa, odlično zvuči da je polovica od tih 20 medalja zlatnog sjaja. A još bolje zvuči da je Tin svojih 20 medalja osvojio u 27 finala. Učinak koji doista fascinira jer kako smo već isticali, preča je jako zeznuta sprava, puno je na njoj pogrešaka i padova, a Srbić je, eto, u gotovo tri četvrtine svojih finala dolazi do postolja.

Novu priliku ima već sljedeći vikend u Bakuu, tamo završava ovaj prvi dio Svjetskog kupa, a nastavak slijedi u Kairu, nakon završetka Europskog prvenstva u Antalyji. Hoće li Srbić u Egipat, to ćemo tek doznati. Naime, velika je vjerojatnost da je već 15. mjestom u Cottbusu i drugim u Dohi skupio dovoljno bodova za plasman na SP, a to još, dakako, može i popraviti u Bakuu. Bude li imao osiguran put u Antwerpen, propustit će turnir u Kairu kako bi se malo osvježio i posvetio treninzima za drugi dio sezone.

Osim Tina, na predstojećem turniru u Azerbajdžanu nastupit će i Filip Ude i Mateo Žugec na konju s hvataljkama, Aurel Benović na parteru i preskoku, te Tina Zelčić na gredi.

Linker
15. travanj 2024 13:54