Aurel Benović i Vladimir Mađarević

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
LOV NA MEDALJE

Veliki planovi mladog hrvatskog sportaša: ‘Pripremam vježbu s kojom ću moći osvajati sve živo‘

Osječanin je na dobar način zakoračio u novu sezonu, s dvjema medaljama u Svjetskom kupu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. travanj 2022. 23:11

Mladi hrvatski gimnastičar Aurel Benović (21), jedan od onih koji bi nas uz Tina Srbića mogao razveseljavati uspjesima na najvećim natjecanjima u godinama koje su pred nama, na vrlo je dobar način zakoračio u novu sezonu. S tri turnira Svjetskog kupa na kojima je nastupio donio je dvije medalje, srebro iz Cottbusa i broncu iz Dohe, a što je još važnije, ti su mu rezultati donijeli i potvrdu plasmana na Svjetsko prvenstvo koje će se na jesen održati u Liverpoolu. Ima dotad još dosta vremena, uostalom prije toga je u kolovozu i Europsko prvenstvo u Münchenu, ali dobro je znati da je naš najbolji parteraš postavio letvicu visoko na početku sezone.

- S obzirom na prošlu godinu i Svjetsko prvenstvo u Kitakyushuu na kojem se nisam baš najbolje proveo i proveselio, stvarno mogu reći da sam jako lijepo otvorio novu sezonu s te dvije medalje. Uz to sam u Dohi prvi put ušao i u finale na preskoku. Na žalost, ozlijedio sam se i nisam mogao nastupiti u tom finalu, štoviše bilo je pitanje hoću li moći nastupiti i u finalu partera. No, sve u svemu, mogu reći da sam jako zadovoljan. Sljedeći turnir je moj Osijek, nakon toga planiram uzeti malu stanku, otići na more, sanirati ozljede i onda se pripremiti za EP - kaže Aurel.

Brzo sam se prilagodio

Postoji li neki segment kojim je posebno zadovoljan, u kojem je značajno napredovao u odnosu na prošlu sezonu?

- Raduje me što sam uveo preskok kao novu disciplinu i što imam dva skoka koja su mi prilično stabilna i dosta ih dobro odrađujem. Ali, planiram ih još pojačati, sada su početne ocjene 5,2, nadam se da bi do kraja godine to mogao podići do 5,6. Ako ustabilim te skokove, mogao bih s njima ulaziti u finala velikih natjecanja. A druga stvar koja me raduje je ta što sam se dosta brzo prilagodio na novi pravilnik prema kojem se drugačije boduju neki elementi. Na svim turnirima Svjetskog kupa na kojima sam bio, imao sam najveću startnu ocjenu, 6,3, svi drugi su imali oko 6,0 ili 6,1 jer im je dosta teško adaptirati se na taj novi pravilnik.

image
VLADO KOS/CROPIX

Planira li s trenerom Vladimirom Mađarevićem i dodatno pojačavati vježbu na parteru koja je i sada vrlo konkurentna?

- Baš sada u trenažnom procesu prije sljedećeg Svjetskog kupa radim na nekim novim elementima i tu novu vježbu planiram prvi put napraviti u kvalifikacijama ili finalu Osijeka. Ideja je da početna ocjena bude 6,6 ili eventualno 6,5. Ako u tome uspijem, ako ustabilim tu vježbu, mislim da ću odsad pa negdje do svoje 30. godine moći sve živo osvajati. To mi je plan, to je sljedeći korak.

Aurel je 2020. na Europskom prvenstvu u Mersinu osvojio srebro, istina u nešto slabijoj konkurenciji zbog koronavirusa. No, očito se ne misli zaustaviti na tome, ambicije su mu puno veće.

- Definitivno očekujem iskorak već ove godine s tim pojačavanjem početne ocjene. Ovi Svjetski kupovi su mi bili samo zagrijavanje i treninzi za najvažnija natjecanja koja me očekuju, odnosno za EP i SP. Tu se nadam da ću ulaziti u finala i osvajati medalje.

Kompliciran pravilnik

Na SP se plasirao samo na parteru, a hoćemo li ga na EP-u gledati i na preskoku?

- Ne znam kakvo će biti stanje s ozljedama, a preskok je sprava koja dosta izaziva ozljede. Prioritet mi je pripremiti se za parter i odraditi to najbolje što mogu, a preskok radim po malo i štedim se koliko mogu da se ne bih ozlijedio i kompromitirao si parter. Jer to je ipak sprava koja mi je najbitnija i na kojoj gradim cijelu karijeru.

Aurelov trener nam je prije nekoliko dana nezadovoljno pričao kako je opet vraćeno pravilo po kojem će samo jedan gimnastičar iz finala SP-a, onaj koji već nije osigurao plasman preko ekipe ili višeboja, ići na Olimpijske igre. Koliko je to uzdrmalo Benovića jer jasno je da je i njemu jedan od najvećih ciljeva u karijeri doći na OI?

- Dosta je kompliciran i težak taj pravilnik za plasman na OI. No, vjerujem da imam prednost u tome što će ipak manje-više svi ovi iz većih zemalja prolaziti kroz ekipe. Istina, tu je i aktualni olimpijski pobjednik Artem Dolgopjat koji je pojedinac, tu je i Filipinac Carlos Yulo, ima ih još nekoliko, ali treba vidjeti kako će se oni prilagoditi na novi pravilnik. U svakom slučaju, nije me to poljuljalo, to me je još više ojačalo, dalo mi snage da još više treniram i radim da se uspijem plasirati jer mislim da je to svakom sportašu najveći cilj i san.

image
IVAN PERIC/CROPIX

Dolazak Ukrajinaca

No, prije svih tih izazova, prvo što ga očekuje je Svjetski kup u Osijeku, njegovom rodnom gradu. Lani je u praznoj dvorani osvojio srebro, ove godine mu se nudi prilika za prvu medalju pred punim tribinama Gradskog vrta.

- Prvo mjesto u rodnom gradu, pred domaćom publikom, bilo bi savršeno. U Osijeku je poseban doživljaj nastupati jer me dođu gledati prijatelji i obitelj, a znali su dolaziti čak i profesori iz škole. Tako da mi je uvijek jako drago natjecati se u Osijeku, a da ne govorim o ulasku u finale i osvajanju medalja.

Nakon Svjetskog kupa u Osijek stiže i ukrajinska reprezentacija koja zbog rata mora tražiti nove destinacije za boravak i treninge. Osječani su se pokazali široke ruke, a Aurelu i ostalim našim gimnastičarima će sigurno dobro doći trenirati uz tako sjajne gimnastičare.

- Bit će poseban doživljaj pripremati se s jednim takvim gimnastičarem kakav je Ilja Kovtun. Dečko ima 18 godina i treći je na svijetu u višeboju, samo to je dovoljno reći. Odlična je to stvar za sve nas.

NAJVEĆI DOSADAŠNJI USPJESI

SREBRO - Europsko prvenstvo Mersin 2020.

ZLATO - Svjetski kup

Varna 2021.

ZLATO - Svjetski kup

Mersin 2019.

SREBRO - Svjetski kup

Cottbus 2022.

SREBRO - Svjetski kup

Osijek 2021.

BRONCA - Svjetski kup

Doha 2022.

BRONCA - Svjetski kup

Koper 2019.

Linker
18. travanj 2022 23:37