Fernando de Carvalho Lopes

 Screenshot (YouTube/TV Pra Você)
STIGLA JE PRESUDA

Veliki skandal: Trener reprezentacije osuđen na 109 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja!

Najmanje jedan od podnositelja tužbe imao je u vrijeme zlostavljanja 13 godina, objavio je Globoesporte
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. listopad 2022. 15:48

Veliki skandal potresa brazilski sport - bivši trener tamošnje muške gimnastičke reprezentacije Fernando de Carvalho Lopes osuđen je na 109 godina i osam mjeseci zatvora zbog seksualnog zlostavljanja četvero svojih učenika, od toga najmanje jednog maloljetnog.

Presudu je u ponedjeljak objavio Kazneni sud grada San Bernardo do Campo, a obišla je svijet nakon što ju je prenio brazilski portal Globoesporte koji je dobio uvid u dokumente procesa koji su zaštićeni sudskom tajnom. Iako je osuđen na zatvorsku kaznu, Carvalhu Lopesu dopušteno je da tijekom žalbenog procesa bude na slobodi.

Bivšeg trenera tužiteljstvo je prijavilo za kazneno djelo silovanja ranjive osobe, odnosno maloljetne ili bespomoćne osobe. Najmanje jedan od četiri podnositelja tužbe imao je u vrijeme zlostavljanja 13 godina, objavio je Globoesporte, ne navodeći dob ostalih.

Skandal je izbio 2016. godine, neposredno prije Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, dovevši do smjene tadašnjeg trenera brazilske olimpijske reprezentacije. U to vrijeme jedna je televizija u četiri mjeseca intervjuirala ukupno 40 sportaša i bivših sportaša koji su tvrdili da su više godina, između 1999. i 2016., bili seksualno zlostavljani od strane trenera u privatnom klubu u Sao Bernardo do Campu. Unatoč tome što je više gimnastičara optužilo trenera za seksualno zlostavljanje, nadležna sutkinja samo je prihvatila tužbu četvero žrtava, a nekoliko ih je pozvala kao svjedoke.

U presudi je sutkinja Fernanda Alves da Rocha navela da se, nakon što su dokazani zločini nad četiri žrtve, zbrojena kazna iznose 109 godina i osam mjeseci zatvora. Dodala je da mu je zatvor određen zbog ozbiljnosti i okrutnosti kaznenog djela koje je optuženik činio u dužem razdoblju, pri čemu je koristio svoj status trenera i autoritet koji je imao.

Nisu, međutim, svi tužitelji ostali tajni. Kako navode brazilski mediji, Petrix Barbosa, osvajač momčadskog zlata na Panameričkim igrama 2011. godine, bio je jedna od Carvalhovih meta. Danas 30-godišnjak koji živi u SAD-u izjavio je da je trener tražio da se kupaju zajedno.

- Jednom sam se probudio s njegovom rukom u svojim hlačama - rekao je.

Godine 2020. Brazilski gimnastički savez zabranio je Carvalhu Lopesu obavljanje bilo kakve profesionalne aktivnosti povezane sa sportom.

Linker
29. ožujak 2023 17:00