Tijana Korent je imala pauzu od gotovo dva i pol mjeseca zbog ozljede

 SLOBODAN KADIĆ
GIMNASTIKA

Veliko uzbuđenje za kraj sezone: Dvije hrvatske gimnastičarke bore se za naslov Svjetskog challenge kupa

Četiri hrvatske gimnastičarke i dva gimnastičara nastupit će ovaj vikend na Svjetskom kupu u mađarskom Szombathelyju
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. listopad 2024. 10:47

Točno dva mjeseca nakon završetka gimnastičkih uzbuđenja na Olimpijskim igrama u Parizu nastavlja se Svjetski kup. Szombathely je posljednja postaja u 2024. godini. Hrvatsku gimnastiku u Mađarskoj će predstavljati četiri gimnastičarke - Tijana Korent, Tina Zelčić, Sara Šulekić i Mila Prpić te dva gimnastičara - Marko Sambolec i Jakov Vlahek.

Puno prijavljenih

Najiskusnija hrvatska gimnastičarka Tijana Korent vodeća je u poretku Svjetskog Challenge kupa na preskoku. Čakovčanka je bila druga u Kopru, četvrta u Varni te peta u Osijeku. U poretku Korent ima devet bodova više od Slovenke Tjaše Kysselef i Meksikanke Alexe Moreno.

- Nakon državnog prvenstva morala sam napraviti podulju stanku od gotovo dva i pol mjeseca zbog ozljede koju sam imala, rupture stražnjeg mišića lože i djelomičnog odvajanja tetive stražnje lože od kosti. Provela sam ta dva i pol mjeseca na terapijama, na rehabilitaciji. Ta ozljeda i dalje nije sto posto sanirana, ali sam bez obzira na to krenula s pripremama za ovo natjecanje. Nadam se da sam se dovoljno dobro spremila da odradim svoje skokove na razini i da se ta ozljeda ne pogorša nakon ovog natjecanja. Puno je prijavljenih za Szombathely, svi oni koji nisu uspjeli otići na Olimpijske igre čekali su ovaj zadnji Svjetski kup u sezoni. Nadam se da će sve proći u najboljem redu - rekla je naša 35-godišnja gimnastičarka.

Članica ZTD-a Hrvatski Sokol Tina Zelčić bila je nadomak plasmana na Olimpijske igre u Parizu, nedostajao joj je samo jedan bod u konačnom poretku na gredi. Zelčić je napravila veliki rezultatski iskorak u tekućoj sezoni, ostvarila je nekoliko zapaženih rezultata u natjecanjima Svjetskog kupa. U poretku Svjetskog Challenge kupa u borbi je za ukupnu pobjedu.

- “Ganjam” prvo mjesto na Svjetskoj rang listi i mislim da sam spremna, jedino vučem ozljedu leđa iz prvog dijela sezone i samim time sam provela posljednja tri tjedna kod liječnika reprezentacije, doktora Vrgoča i njegovog tima. Nadam se da neće biti nikakvih većih problema i da ću moći odraditi ovo natjecanje na najvišoj razini.

image

Jakov Vlahek

SLOBODAN KADIĆ

I druga članica ZTD-a Hrvatski Sokol Sara Šulekić može biti zadovoljna dosadašnjim dijelom godine. Vježba na dvovisinskim ručama postala je stabilnija i veliki je poticaj za novi olimpijski ciklus. Šulekić je prije dvije godine bila u finalu u Szombathelyju, tada je završila sedma.

- Kao i uvijek, cilj mi je napraviti svoju vježbu što čišće u kvalifikacijama, a nadam se onda i u finalu i na kraju krajeva skupiti što više bodova za svjetsku rang ljestvicu. Nisam imala problema s ozljedama, forma je tu i svakim danom sve više raste. Veselim se prvom natjecanju nakon odmora.

Modificiranje vježbe

Mlada Riječanka Mila Prpić tijekom ove sezone skuplja dragocjeno seniorsko iskustvo. Parter je njezina najbolja disciplina, krajem ožujka u Antalyji dohvatila je finale.

- U dobroj sam formi za Svjetski kup u Szombathelyju, pojačala sam vježbu na gredi i parteru. Nadam se da ću natjecanje odraditi najbolje što mogu, bez velikih pogrešaka i da će to biti dovoljno za finale.

Put Mađarske će dva hrvatska gimnastičara. Nastupi na konju s hvataljkama očekuju Varaždinca Marka Samboleca i Zagrepčanina Jakova Vlaheka.

- Baš ulazim u formu, taman mi fali još jedan tjedan da to sve zaokružim. Tako je to uvijek s natjecanjima, uvijek fali ta jedna mrvica da bi bilo savršeno. Fizički se osjećam super, spreman sam dati sve od sebe. Očekujem samo da vježbu napravim od početka do kraja i s tim bih bio zadovoljan, da vidim gdje sam u svijetu pa da se možemo pripremati za sljedeću godinu - rekao je Sambolec, a Vlahek je dodao:

- Meni će Szombathely biti prvo natjecanje ove sezone, ujedno i prvo natjecanje od operacije ramena prošle godine. U dobroj sam formi, malo smo trener i ja modificirali vježbu s obzirom na okolnosti koje su nas zatekle zadnjih godinu dana i u Szombathelyju očekujem napraviti tu novu vježbu najbolje što mogu i mislim da sam sposoban za to.

Kvalifikacije su na rasporedu u petak, 4. listopada s početkom u 15 sati. Finala se održavaju u subotu i nedjelju.

Linker
04. listopad 2024 10:47