Tin Srbić

 IVAN PERIC Cropix
PROBUĐENI TIN SRBIĆ

‘Zbog sjajnog suparnika u Parizu moram ići s težom vježbom, nevjerojatno je što radi‘

Najbolji hrvatski gimnastičar osvojio je srebro na preči, što mu je sedma medalja u Osijeku i ukupno 24. u Svjetskom kupu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. travanj 2024. 20:46

Tin Srbić još jednom je pronašao način da podigne na noge tribine osječke dvorane Gradski vrt. Najbolji hrvatski sportaš, olimpijski i svjetski doprvak na preči, osvojio je srebrnu medalju posljednjeg dana 15. izdanja Svjetskog challenge kupa u Osijeku i tako na pozitivan način zaključio priču koja je, kako je to sam rekao dva dana ranije, krenula malo čupavo.

Ostao iza Tajvanca

Dosta je naš gimnastičar griješio u kvalifikacijama i osjećao se nesigurno, ali u finalu ponovno je bio na visokoj razini. Naravno, nije to još uvijek onaj “stopostotni” Tin, ali pokazao je da mu je forma u uzlaznoj putanji kako se bliži Europsko prvenstvo u Riminiju, a onda i središnji događaj godine, Olimpijske igre u Parizu.

Za svoju je nedjeljnu izvedbu Srbić dobio ocjenu 14,650 što ga je ostavilo iza Tajvanca Chia-Hunga Tanga koji posljednjih tjedana vježba u formi života i radi elemente koje nitko drugi na svijetu trenutno ne izvodi. Pobijedio je na turnirima Svjetskog kupa u Kairu i Cottbusu, a briljirao je i u osječkom finalu i zaradio senzacionalnu ocjenu 15,350. Tin je, pak, drugim mjestom došao do sedme medalje u Gradskom vrtu čime se među hrvatskim gimnastičarima izjednačio s friško umirovljenim Robertom Seligmanom. Ukupno je Srbiću ovo 24. medalja u Svjetskom kupu.

- Stvarno sam nakon dugo vremena jako sretan i ponosan jer sam se izvukao iz jedne dosta teške situacije. Imao sam zadnjih tjedana problema s nekim elementima, malo sam se čupao, čak je i na zagrijavanju prije finala bilo malo li-la. Ali, nekako sam se skockao na samom natjecanju, vježba je bila jako dobra i stvarno sam zadovoljan. Bio je ovo jako dobar dan za hrvatsku gimnastiku i sport općenito, uspjeli smo uzeti tri medalje u tri finala - istaknuo je Tin i osvrnuo se na nevjerojatnog Tajvanca koji mu je u Osijeku bio neuhvatljiv.

- Za Tanga nemam što reći, čovjek je u formi života, nevjerojatna je lakoća kojom radi jednu od najtežih vježbi na svijetu. Rekao sam mu nakon finala da sam planirao u Parizu ići s vježbom početne ocjene 6,3, ali sada moram ići sa 6,6 da imam jednu desetinku više od njega i da ga mogu sustići.

Manje od dva tjedna do EP

U nedjelju je bio maksimalno motiviran i usredotočen, onakav kakvog smo ga navikli gledati.

- Išao sam onako kako često i idem, kako nisam išao u kvalifikacijama, a to je na glavu. Jako sam sretan kako sam ušao u vježbu, bio je to jedan od mojih ljepših početaka, s jako visokim letovima. Malo sam zeznuo treći let jer sam krivo uhvatio pritku, zato je početna ocjena spuštena bila 6,1, a ne 6,3. Da sam ukopao i saskok, to bi bila još desetinka više i konačna bi ocjena bila 14,950 što me jako veseli.

Nosio ga je, priznaje, i huk s tribina.

- Osjetio sam već kad sam izlazio jednu posebnu energiju, možda veću nego prijašnjih godina. Kao da su i ljudi prepoznali da mi to treba, da mi treba pomoć i ta buka nakon doskoka je stvarno bila nevjerojatna. Hvala ljudima jer mislim da su mi ovaj put stvarno puno pomogli.

Dobro je vidjeti da mu forma raste kako se bliže najvažnija natjecanja sezone.

- Imam malo manje od dva tjedna da se skockam za EP u Riminiju. Fizički se stvarno osjećam dobro, nisam na kraju vježbe bio “krepan”, imao sam snage kontrolirati saskok, skoro ga i ukopati. Dakle, fizički je dobro, a natjecateljska forma mora još malo narasti. Imamo EP, Svjetski kup u Kopru i jedan turnir u Belgiji koje će biti provjera prije Igara, tako da mislim da će mi ta tri natjecanja pomoći da podignem formu na pravu razinu.

Linker
07. travanj 2024 20:47