Mateo Žugec

 SLOBODAN KADIĆ/HGS Slobodan KadiĆ/hgs
MEDITERANSKE IGRE

Žugec i Vlahek u finalu, hrvatski odbojkaši u četvrtfinalu, Nikolina Ćaćić bez medalje

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija, kao prva u skupini B, plasirala se u četvrtfinale Mediteranskih igara u alžirskom Oranu
Piše: HinaObjavljeno: 28. lipanj 2022. 21:42

U posljednjoj utakmici u skupini u utorak Tunis je bio bolji od naše reprezentacije, pobijedili su rezultatom 3:2 (22:25, 25:21, 20:25, 25:19, 23:21).

"Treća utakmica u tri dana što je jako fizički naporno za nas, obzirom da imamo nekoliko ozlijeđenih igrača. Bez obzira na to ušli smo u utakmicu jako dobro i dobro smo se borili. Nažalost, u lutriji petog seta falilo nam je malo sreće i energije kako bi utakmica otišla u našu korist. Kao prva ekipa u skupini idemo u četvrtfinale i čestitam momcima", izjavio je reprezentativac Petar Višić.

Utakmicu četvrtfinala Hrvatska će na Mediteranskim igrama igrati u četvrtak, a protivnik će se znati kasno večeras.

Hrvatska muška reprezentacija na Mediteranskim igrama je u sastavu: Bernard Bakonji, Petar Višić, Ivan Mihalj, Kruno Nikačević, Stipe Perić, Petar Đirlić, Tomislav Mitrašinović, Hrvoje Pervan, Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić i Ivan Zeljković.


Mateo Žugec i Jakov Vlahek plasirali su se u finale konja s hvataljkama na Mediteranskim igrama u Oranu, dok je aktualno olimpijsko srebro, Tin Srbić, prva rezerva za finale preče.

Gimnastičari su svoj posao odradili još u ponedjeljak, u noći s ponedjeljka na utorak dobili su službene rezultate u kojima je stajalo da je Žugec finale izborio s prvoM ocjenom kvalifikacija (14.350), Vlahek sa četvrtom (14.000), a Srbić s osmom (13.350). Te rezultate potpisao je tehnički delegat FIG-e, ujedno predsjednik Tehničkog odbora muške sportske gimnastike Svjetske federacije, Arturs Mickevics, međutim, sada, večer prije finala objavljena je startna lista na kojoj je Tin Srbić deveti, odnosno prva rezerva za finale.

Problem je nastao jer su uz Srbića istu ocjenu imali i Grk Iliopoulos i Španjolac Mir. Prema pravilima FIG-a, bolju poziciju ima onaj koji ima slabiju startnu ocjenu, a Srbić je u ovom slučaju imao veću od ovog dvojca. Međutim, službeni rezultati su došli drukčiji. Na upit Srbićevog trenera Lucijana Krcea što se događa i zašto su jedan dan službeni rezultati jedni, a onda večer kasnije izlaze drugi, Mickevics nije želio dati odgovor. Niti se ispričati, možda ponuditi opciju da zbog njegove pogreške i cijelog cirkusa oko rezultata svih devet prečaša bude u finalu, što ne bi bilo prvi put.

"Nakon dva dana čekanja rezultata, s obzirom da je to bilo nemoguće znati odmah nakon natjecanja, kao što se to uvijek zna, prvo sam bio osmi. Ostao sam ovdje čekati finale, a sad sam na kraju deveti. Po svim pravilima je tako, ali po službenim rezultatima je izašlo da sam osmi, pa onda više ništa nismo znali, s obzirom da se u živo nikakvi rezultati nisu mogli pratiti, nikakav ranking se nije znao. Službeni delegat FIG-e je potpisao te rezultate pa smo mislili da sam u finalu i idemo odraditi još jedan nastup, a sad s obzirom da nema tog nastupa, čak i da slučajno upadnem u finale ako netko odustane, neću sigurno nastupiti u njemu jer ovo je prevršilo sve granice i nema nikakvog smisla", rekao je Srbić.

"To je sport, nisam razočaran s devetim mjestom, stvarno sam se borio od početka do kraja vježbe jer ništa mi jednostavno nije krenulo kako sam si zamislio, ali došao sam do kraja i odradio vježbu ne onako kako znam, nego borbeno i do kraja. Ponio sam se sportski i pokazao da se uvijek treba boriti od početka do kraja i eto, to je na kraju bilo blizu finala. Jer da sam se predao ne bih bio ni blizu. Vjerojatno sad idem na avion i dalje se pripremati za Europsko prvenstvo koje je u kolovozu pa Svjetsko prvenstvo na jesen u Liverpoolu, Svjetske kupove. Ništa, idemo se pokazati u puno boljem svjetlu. Ovo je bio nastup na Gymnova preči koja mi nikako ne odgovara, ali mi je dobra priprema za SP i to je to. Dogodila se ogromna greška koja se jednostavno ne smije događati na nijednom natjecanju, a kamoli na jednim Mediteranskim igrama ili bilo čemu većem od toga, ali stvari koje ne možeš promijeniti niti utjecati na njih, ne trebaš se ni ljutiti. Idemo dalje, još jače pokazati svima da smo bolji nego što misle", poručio je Tin Srbić.

Na žalost u sjeni ovakvog raspleta s Tinom Srbićem ostali su odlični nastupi našeg dvojca na konju s hvataljkama. Mladi Varaždinac, 20-godišnji Mateo Žugec kao najbolji se plasirao u finale, a po formi koju pokazuje posljednje vrijeme u njemu će biti jedan od favorita za vrh postolja.

Ovo je bila moja najbolja izvedba na konju s hvataljkama u karijeri. I najbolja ocjena ikada. Jako me to iznenadilo, sam sebe sam iznenadio, ali znao sam da sam u jako jako dobroj formi i da sam u stanju napravi takvu ocjenu. Nakon srebra i zlata na Svjetskim kupovima u Varni i Kopru sad još i finale Mediteranskih igara… Izvan sebe sam. Prezadovoljan sam. Ništa, u finalu idemo po medalju!", jasno je poručio Mateo.

Oduševljenje s finalom nije krio ni Jakov Vlahek.

"Vježba je generalno bila dobra, imao sam jednu grešku koju moram ispraviti u finalu, a mimo toga sam zadovoljan. Ovo je definitivno bila moja najbolja vježba ove godine. Uživao sam natjecati ovdje, bio je baš pravi doživljaj, puna dvorana, još smo bili u rotaciji s Alžircima, bio je kaos, navijali su nevjerojatno, bilo je i pozitivnih i negativnih dovikivanja, osjećao sam se kao na nogometnom stadionu, a ne u gimnastičkoj dvorani. Za finale planiram ići ponovno 5.7 start, veselim se nastupiti u finalu", rekao je Jakov.

Hrvatska će sutra uz dva muška imati i tri ženska finala - Ana Đerek loviti će medalje na tlu i gredi, a Tijana Korent na preskoku.


Nikolina Ćaćić (21), jedina hrvatska predstavnica u ženskom turniru i prva hrvatska boksačica u povijesti koja se natjecala na Mediteranskim igrama, izgubila je meč četvrtfinala u kategoriji do 54 kg od najbolje crnogorske boksačice Bojane Gojković jednoglasnom odlukom sudaca.

Hrvatska olimpijka i europska doprvakinja U-22 Nikolina Ćaćić (Omega Zagreb) na bodove je izgubila sve tri runde od sjajne mlade Crnogorke, dvaput zaredom juniorske prvakinje Europe i dvostruke europske prvakinje u mlađim seniorkama.

Sva tri bodovna suca (Alžir, Italija, Tunis) bodovali su s po 10:9 tri runde u korist Crnogorke.

Nikolina Ćaćić nije se dobro osjećala od dolaska na Mediteranskim igrama u Alžiru, imala je mučnine i želučane tegobe kao i neki drugi hrvatski boksači, osjećala se iscrpljeno i ta slabost ostavila je traga.

Porazom Nikoline Ćaćić u četvrtfinalu malo je hrvatsko boksačko izaslanstvo na Mediteranskim igrama u Oranu završilo nastup – u osmini finala ispali su Noa Ježek i Damir Plantić, a Petar Krešimir Knežević predao je meč bez borbe zbog slabosti uzrokovane trovanjem hranom.

Linker
20. travanj 2024 07:39