Pauline Schäfer jedna je od najvećih zvijezda njemačke gimnastike

 afp
DOBRO WORLD CUP

Zvijezde stižu u Osijek: Ponos Izraela, turski Lord of the Rings i Njemica koja je rekla - dosta

Tko su najveće i najzanimljivije inozemne zvijezde koje će se od četvrtka do nedjelje predstaviti u Osijeku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. lipanj 2022. 19:37

Osijek će od četvrtka ponovno postati središnje mjesto svjetske gimnastike, u dvorani Gradski vrt po 13. se put održava DOBRO World Cup. Osijek je posljednjih godina doista pomaknuo organizacijske i produkcijske standarde u Svjetskom kupu, nije to nikakvo pretjerivanje, već više puta ponovljena tvrdnja gimnastičara iz cijelog svijeta i čelnika Međunarodne gimnastičke federacije (FIG). Upravo se zato u Osijek, koji nije najjači turnir u kalendaru, niti kvalifikacijski za svjetska prvenstva i olimpijske igre, svake godine rado vraćaju brojne zvijezde ovog sporta. Bit će tako i ove godine, a u nastavku vam donosimo najveće i najzanimljivije inozemne zvijezde koje će se predstaviti u Gradu na Dravi.

Artem Dolgopjat (Izrael)

Do prošle godine Izrael je imao samo jedno olimpijsko zlato u povijesti, zaslugom jedriličara Gala Fridmana koji je bio najbolji u Ateni 2004. Drugo zlato ovoj je zemlji donio Artem Dolgopjat (24), danas najbolji parteraš svijeta i redoviti gost Osijeka. I to ne isključivo kad je u pitanju Svjetski kup. Ove je zime, primjerice, s kolegicama i kolegama iz izraelske reprezentacije odradio dio priprema u osječkom Sokol centru.

image

Ibrahim Colak svjetski je prvak na karikama

Afp

Olimpijsko zlato iz Tokija najveći mu je uspjeh u karijeri, u kojoj ima još dva srebra sa svjetskih prvenstava (2017. i 2019.) te četiri medalje s europskih prvenstava, uključujući i zlato iz Mersina 2020. godine.

Dolgopjat je rođen u Ukrajini, u gradu Dnjipru, gdje je i počeo trenirati gimnastiku. Štoviše, dvaput je bio i prvak Ukrajine u mlađim dobnim kategorijama, a kako mu je otac Oleg židovskog porijekla, obitelj se odlučila preseliti u Izrael kad je Artemu bilo 12 godina.

- Nisam govorio hebrejski jezik, nisam imao ništa. Bilo je ljeto, pa su škole bile zatvorene i sve vrijeme sam provodio u dvorani. Pokušao sam razgovarati s drugim dečkima, postavljati im pitanja, ali svaki put sam morao pronaći nekoga tko govori ruski da mi prevede. S vremenom sam počeo svladavati i hebrejski. Nikad nisam išao na satove, naučio sam jezik u dvorani - ispričao je svojedobno Dolgopjat koji u Tel Avivu radi sa slavnim trenerom Sergejom Vaisburgom.

Pauline Schäfer (Njemačka)

Pauline Schäfer (25) danas je jedna od najvećih zvijezda njemačke gimnastike, kraljica grede na kojoj je u Montrealu 2017. postala svjetska prvakinja. Taj joj je naslov donio i drugo mjesto u poretku za njemačku sportašicu godine, ispred nje je bila samo biatlonka Laura Dahlmeier. Na gredi ima i srebro s lanjskog SP-a u japanskom Kitakyushuu, te broncu iz Glasgowa 2015. godine, a na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. bila je dio njemačke reprezentacije koja se plasirala u finale u ekipnoj konkurenciji prvi put od njemačkog ujedinjenja.

Njemice se lani u Tokiju nisu plasirale u finale, ali Schäfer i ostale djevojke su privukle veliku pažnju nastupom u kombinezonima poludugih rukava, s dugačkim tajicama, čime su odlučile reći dosta seksualizaciji u ženskoj gimnastici. Nije to bio jedini slučaj u kojem je Schäfer bila dio borbe za promjene. U studenom 2020. je sa sestrom Helene i drugim gimnastičarkama javno progovorila o godinama treniranja u nacionalnoj bazi Njemačkog gimnastičkog saveza u Chemnitzu, koje je obilježilo nehumano, nemilosrdno postupanje i psihičko nasilje jedne od trenerica.

Igor Radivilov (Ukrajina)

Igor Radivilov (29) predvodnik je ukrajinske reprezentacije čiji članovi od 24. veljače ove godine i napada na njihovu zemlju imaju dodatni motiv na gimnastičkom podiju. Posebno se to odnosi baš na Radivilova koji je rođen u danas razorenom Mariupolju. Bio je član Spartaka iz Donjecka, ali kako je i taj grad još ranije osjetio rusku artiljeriju, bio je prisiljen preseliti se u Kijev. Glavna disciplina mu je preskok u kojem je osvojio olimpijsku broncu 2012., te posljednja dva zlata na europskim prvenstvima. Ima i dva svjetska srebra, a 2013. je bio europski prvak i na karikama.

Skok koji je po njemu dobio ime “Radivilov” jedan je od najtežih. Radi se o salto s trostrukim prednjim okretom i dodijeljena mu je najveća težinska ocjena 7,0, ali zbog velikog rizika od ozljeda element je poslije potpuno uklonjen iz pravilnika o bodovanju.

Ibrahim Colak (Turska)

Jedan je od predvodnika renesanse turske gimnastike, turski Lord of the Rings. Svjetski je prvak na karikama iz Stuttgarta 2019. i europski prvak iz Mersina sljedeće godine. Gimnastikom se počeo baviti kao petogodišnjak na nagovor ujaka koji ga je, zajedno sa svojom kćeri i sinom, odveo na trening. Vrlo brzo je postalo očito da se mali Ibrahim izdvaja talentom, ali nitko tada nije mogao ni slutiti da će postati prvi Turčin okićen svjetskim zlatom. Visok je samo 165 centimetara, a član je reprezentacije Turske postao je sa samo 17 godina. S momčadi je 2020. godine osvojio srebro na EP-u u Mersinu.

Linker
26. travanj 2024 20:39