Suzana Šop (desno uz zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića)

 ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix
BIZARAN DOPIS

Glavna tajnica Sportskog saveza Grada Zagreba tražila i dobila plaću veću od premijera i predsjednika

Upravni odbor Sportskog saveza Grada Zagreba odobrio je povećanje koeficijenta prvoj operativki Suzani Šop
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. veljača 2024. 07:09

Napokon je procvjetalo cvijeće za zagrebački sport! Slijevaju se tisuće i tisuće eura, recesija i kriza su aorist, sport u metropoli "pliva" u novcu kao nikad! Kako drukčije protumačiti činjenicu da je glavnoj tajnici Sportskog saveza Zagreba odobreno povećanje plaće na više od 4.000 eura. To pak znači, ako je prvoj operativki narasla plaća, da isto onda čeka trenere po klubovima, pa i klubove same. Bit će za još više sati treninga, opreme, putovanja, pripreme... Divota jedna!

U redu, shvatili ste u prijašnjim rečenicama podosta sarkazma. No, ono što nije ni sarkastično, ni cinično, a još manje humoristično da si je glavna tajnica Sportskog saveza Zagreba čiji se proračun u iz godine u godinu smanjuje, sama predložila značajno povećanje plaće odnosno koeficijenta temeljem kojeg bi zarađivala više od 4.000 eura mjesečno. To je, uzgred budi rečeno, više od plaće predsjednika države, premijera i svih ministara.

Dakako, značajno više i od plaće gradonačelnika Zagreba koji bi mogao dobiti ospice kada spozna koliko bi trebao izdvajati mjesečno, iz gradskog proračuna dakako, za glavnu tajnicu. Ukoliko itko od vas sumnja u istinitost svih novinarovih navoda, imamo dokaz. Pismo koje je gđa Šop uputila članovima Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Zagreba za elektronsku sjednicu održanu u četvrtak, 15. veljače 2024. Cjelokupno pismo zahtjeca s obrazloženjem razloga povećanja plaće, objavljujemo u zasebnom okviru.

Iz pisma je razvidno kako samoprijegorna glavna tajnica SSZG, Suzana Šop radi posao čak 4 osobe, tako da je zapravo onda još malo i tražila. Osobito je zanimljivo da Suzana Šop, kako sama piše, obavlja posao glavne tajnice, ali i posao s prijašnjeg radnog mjesta - pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove. To pak znači da je Suzana Šop trenutačno pomoćnica samoj sebi (!?). Jedinstven slučaj. No, cijela ova priča je posljednja 2-3 dana postala itekako javna.

Prvo, s ovim su upoznati svi gradski sportski savezi jer je svima cijeli slučaj u podužem pismu objavio Josip Tus (inače sin generala Tusa) iz Društva za sport i rekreaciju Grada Zagreba. Nije sve. Prošlog utorka je na redovitoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Tomašević upitan znali da je glavna tajnica Šop tražila i dobila veći koeficijent. Gradonačelnik je tu ostao malo zatečen, odgovorio je kako mora sve provjeriti dodavši tek da je "...Sportski savez Zagreba udruga neovisna od Grada". To nije točno! Sav novac Sportski savez Zagreba dobiva iz gradskog proračuna i gradonačelnik ne smije dati novac, a ne provjeravati kako se on troši.

image

Suzana Šop (lijevo) uz zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, negdašnjeg ministra Željka Jovanovića i predsjednika SSGZ Vjekoslava Šafarića

ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

Niti to nije kraj. Na temu plaće glavne tajnice SSZ javnosti se obratila na konferenciji za novinare i Dina Vasić. Nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Zagreba, inače izabrana na listi SDP, diplomirana ekonomistica i članica Odbora za financije i Odbora za sprečavanje sukoba interesa Gradske skupštine Zagreba. Dosta važnih tijela.

- Po posljednjim saznanjima imamo opet problem sa Sportskim savezom Grada Zagreba - započela je na press konferenciji, gradska zastupnica Dina Vasić.

- Zapravo je to u ovom mandatu gradonačelnika prvi veći problem u Sportskom savezu Zagreba. Glavna tajnica, gđa Šop prema podacima koje sam dobila, šakom i kapom troši gradski novac. Ima tu jako puno toga. Zadnje je elektronska sjednica Upravnog odbora Sportskog saveza gdje je tajnica tražila da joj se koeficijent podigne sa 7,5 na minimalno 9 obrazlažući time da ona u pravilu radi 4 posla. Ovime će Suzana Šop, glavna tajnica Sportskog saveza Zagreba imati plaću višu i od 4.000 eura netto. Kada se sve zbroji, radni staž, minuli rad... Po meni, apsolutno nedopustivo. Dakle, više od 4.000 eura netto dok vam s druge strane treneri imaju 1.500 eura, ali brutto - izjavila je na press konferenciji Dina Vasić, a za svaki slučaj imamo i audio-zapis.

Predložena i odobrena plaća je jedna od najviših, ako ne i najviša koja se financira iz gradskog proračuna, te jedna od najviših iz državnog proračuna. Ne zaboravimo, ovdje se traži (a i odobreno je) više od 4.000 eura! I službeni automobil! Iz sustava sporta koji propada!

Postoje ipak dva rješenja. Prvi je da recimo, Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Zagreba i koji je ipak nadređen glavnoj tajnici, pozove tajnicu sebi i veli nešto u stilu.

- "Čuj Suzi, ne bu ovo tak‘ moglo."

Drugo rješenje je najbolje. Da glavna tajnica Šop sutra veli kako će polovicu svake svoje mjesečne plaće donirati za dva trenera u gradu. Po njezinom izboru. To bi bilo u skladu gđe Šop koja je sama proklamirala "...sve što činim, usmjereno je na poboljšanje uvjeta za sportaše, trenere i sport u cjelini...". Gdje ćete boljeg poboljšanja od ovog. Mjesečno po 2.000 eura, to je godišnje 24.000 eura. Učini li to gđa glavna tajnica, ovaj će je novinar istog dana predložiti za Nagradu Grada Zagreba za 2024. Kao najveću dobročiniteljicu i podupirateljicu ZG sporta, još od doba Franje Bučara.

Koeficijenti zaposlenika u Sportskom saveza Zagreba

Kako bi još malo, zornije i kroz brojke prikazali neke stvari, navedimo koeficijente za izračun plaća u Sportskom savezu Grada Zagreba.

- treneri - od 1.6 do 2.6

- stručne službe - od 2.6 do 7.5, a sada i 9

Prosječna mjesečna netto isplaćena plaća trenera, a koju plaća Sportski savez Zagreba je 730 eura. Prosječna netto plaća isplaćena zaposlenicima u Gradu Zagrebu je iznosila u studenom 2023. godine, 1.387 eura. Ovo navodimo jer je u Javnim potrebama za sport Grada Zagreba za 2024. jasno navedeno kako će za "...profesionalni stručni rad trenera, mjerilo za raspoređivanje plana sredstava biti prosječna plaća isplaćena u Gradu Zagrebu za prethodno razdoblje...". Grad Zagreb plaća oko 400 trenera ove godine i za njih je potrebno osigurati oko 8.5 milijuna eura. Cijeli proračun SS Zagreba je 20 milijuna eura. Jednostavno, dostatnog novca za trenera nema! Pa, jel‘ moguće da će biti za glavnu tajnicu?

Pismo Suzane Šop za UO SSGZ s prijedlogom povećanja plaće i obrazloženjem

"Obraćam Vam se sa zahtjevom za povećanje moga koeficijenta u Pravilniku o radu u Stručnoj službi Sportskog saveza Grada Zagreba s dosadašnjeg 7,50 na minimalno 9,00.

Naime, nakon proteka 7 mjeseci svoga mandata ne mogu i neću moći naći osobu koja bi adekvatno upotpunila moje dosadašnje radno mjesto s kojeg sam došla na mjesto glavne tajnice, a to je pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove. Na neki način iduće 4 godine uštedjet ću SSGZ-u znatan trošak neupotpunjavanja tog radnog mjesta uzevši u obzir trošak radnika u cijelosti prema poslodavcu. Sve ovo vrijeme obavljam 4 radna mjesta u potpunosti uz sve ostale jer smo potkapacitirani u odnosu na poslove koji su u tijeku. Dodatni razlog za povećanje koeficijenta jest i taj da je s jučerašnjim datumom razlog za otkaz ugovora o radu podnijela i jedina pravnica koju sam imala u pravnom odjelu, tako da kompletan pravni odjel i sva administracija iz toga odjela, nabava, kadrovi, ugovori trenera, povjerenstva, program javnih potreba, priprema dokumentacije za sva naša tijela upravljanja, svi ugovori, te pravna pomoć za saveze i klubove, pravni dio oko dobivenih projekata, prelazi na mene dok ne zaposlimo osobu koja će se uhodati u taj dio, ali to neće biti ad hoc rješenje jer i meni je trebalo 10 godina rada u Sportskom savezu Grada Zagreba da bih to sve rukovodila na način kako to danas radim. Smatram da postojeći koeficijent ne udovoljava vrednovanju moga rada tim više što je ostao kao naslijeđeno stanje prijašnjih glavnih tajnika koji su imali duplo više radnog staža od mene. Uzevši u obzir sve navedeno, molim Vas da se korigira moj koeficijent, tim više što svoje prekovremene sate rada, zakonski ne mogu prikazati, kao ni neke bonuse kojih Sportski savez Grada Zagreba nema. Nadalje, još nisam ni riješila službeni automobil na koji imam pravo kao svi prethodnici tako da svoj privatni auto koristim u službene svrhe sve ovo vrijeme i imam jednaki status kao svi ostali radnici u sustavu.

Zahvaljujem na razumijevanju.

Srdačno,

Suzana Šop, v.r."

Linker
31. ožujak 2024 09:28