PLAN JE OSTVAREN

GOLUŽA 'Dobili smo velikog protivnika' HASANEFENDIĆ 'Alilović je bio prevaga'

'Mogu reći da sam zadovoljan, da nam je trebala ova pobjeda, te da je Tunis bio puno bolji nego protiv Makedonije. Morali su se vaditi na nama, a to nije lak posao'
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 17. siječanj 2015. 21:42

Plan je bio početi sa dvije pobjede protiv jakih protivnika i plan je ostvaren. Bili smo bolji protiv Tunisa nego protiv Austrije, a to je bilo i za očekivati. No, da ćemo se toliko istrošiti, malo se tko nadao. I zato je savršeno da je na redu slobodan dan, pa Iran, da se predahne prije odlučujućih dvoboja za jedinicu. Lomili smo Tunis dugo i na kraju ga slomili boljom koncentracijom tijekom svih 60 minuta. Otelo je to nešto živaca, ali se isplatilo.

- Mogu reći da sam zadovoljan, da nam je trebala ova pobjeda, te da je Tunis bio puno bolji nego protiv Makedonije. Morali su se vaditi na nama, a to nije lak posao. Odlično smo ušli u utakmicu imali kontrolu tijekom svih 60 minuta. Malo su nas usporile tehničke greške u prvom i uzastopna isključenja u drugom poluvremenu, ali sve u svemu dobili smo velikog protivnika i moramo biti zadovoljni – rekao je nakon utakmice izbornik Slavko Goluža.

Da će biti tučnjava u to uopće nismo sumnjali. Da će Tunižani pred domaćim auditorijem raditi ogroman pritisak i to nismo sumnjali. Sve se obistinilo, a Hrvatska je tradicionalno za ovo doba natjecanja djelovala promjenjivo. Na momente sjajno, na momente izgubljeno.

Obrana nam je opet bila veliki problem. Tunis ima sjajne šutere, a naš blok za njih nije bio dovoljan, jer kada dođu na devet metara – ne fulaju. To što je obranio Mirko Alilović je samo plus koji i nije morao, a 13 obrana na kraju zvuči sasvim pristojno.

- Podigli smo agresivnost, i protivnik nas je svojom igrom natjerao na to. No, mislim da smo taktički bili jako dobri i da je to bilo važno da ne izgubimo konce. Držali smo se dogovora na njihovu agresivnu obranu većim dijelom, nekda se malo pogubili, no sve u svemu ispalo je jako dobro i možemo biti zadovoljni.

Pitanje plus bilo je hoće li nam u nastavku SP pomoći svojim golovima i Stepančić i Slišković, a odgovor…

- Prvo moraju se srediti, koncentrirati i držati dogovora. To je osnovna stvar bez koje neće naprijed. Moju podršku imaju, ali na terenu od njih očekujem više – kaže Goluža.

Nije nikoga istaknuo.

- Znate da je to tim, vidjelo se danas.

Ponovo smo krenuli standardno. Gojun je igrao obranu, Bičanić napad. No, ta obrana je ovaj puta najviše pucala na Duvnjaku koji je bio indisponiran na startu utakmice, pa je Bannour radio što je htio. Nije tako lako izdržati utakmicu, makar je u svemu tome bilo silnog truda, kretanja, ali ne znamo baš je li to sve. Ostaje upitnik za ono što slijedi.

Čim mi dođemo do naše polukontre sve to izgleda bolje, a kada je trebalo napasti s pozicija tu su bili problemi. Ovaj puta ponovo je Duvnjak djelovao slabo, ali su na sreću Kopljar i Bičanić, posebno ovaj prvi bili raspoloženi i napadački aktivniji što nam je omogućilo da se utrkujemo s Tunižanima.

Tunis je nametnuo udaranje, no španjolski suci su to pokažnjavali u samom startu striktno poštujući pravila koja vrijede od ovog SP. Tej je već u osmoj minuti imao dva isključenja, pa je Hasanefendić morao puno toga mijenjati i u napadu. Na njegovu sreću vanjski igrači su bili pri šutu počašćeni igrom naše obrane.

Tunis se umorio od pucanja na gol na početku drugog poluvremena, počeli su tražiti rješenja na crti, jer se u igru vratio Tej oko kojeg se osnovni napad Tunižana vrti. A tu je naša gusta obrana pronašla neke lopte za lakše golove i rezultat se popeo na velikih četiri gola razlike. Tu treba reći i da smo podigli agresivnost i da je na terenu bila prva udarna postava i da smo što je najveća vijest postali agresivniji.

Tunis je morao ući u rizik, ali onda umjesto da ostanemo mirni mi si dopuštamo tri isključenja u nizu, što nas dovodi u vrlo neugodnu situaciju, bez ikakvog razloga.

Umjesto da ih slomimo na 22:18, vratili su se na 22:21, ali je Štrlek u tim trenucima bio na pravim mjestima pa smo ponovo poveli 3 razlike. No, ni to nije bilo dosta… Trebalo je izdržati do kraja. I izdržalo se, na sreću.

Sead Hasanefendić, izbornik Tunižana bio je razočaran nakon utakmice:

- Nije nam ždrijeb bio dobar, nakon lošeg starta vaditi se s Hrvatskom je teško. Napravili smo dosta isključenja i tehničkih pogrešaka, rekao bih da smo izgubili na detaljima, na neiskustvu mladih igrača. I ono što je možda i najbitnije, nismo imali podršku vratara kakvu je Hrvatska imala s Mirkom Alilovićem. Ta razlika se vidi i na rezultatu.

Linker
28. rujan 2024 10:17