Jalen Hurts

 Cal Sport Media/alamy/alamy/profimedia
POBIJEDILI RASIZAM

Govorili su im da zbog boje kože promijene poziciju, ali dvije zvijezde u nedjelju su ispisale povijest

U dvoboju Chiefsa i Eaglesa reflektori su bili usmjereni prema Patricku Mahomesu i Jalenu Hurtsu
Piše: Hrvoje Bulić/Sponzorirani sadržajObjavljeno: 10. veljača 2023. 19:18

Čini se nelogičnim za sport u kojem dvije trećine igračkog korpusa čine Afroamerikanci, ali nedjeljni Super Bowl u Arizoni, u kojem su se za Lombardi trofej borili Kansas City Chiefsi i Philadelphia Eaglesi, ulazi u povijest kao (tek) prvi finalni ogled NFL-a u kojem su oba igrača na najvažnijoj poziciji quarterbacka bili Afroamerikanci. Patricku Mahomesu i njegovim Chiefsima ovo je bio treći nastup u zadnje četiri sezone, dakle može se reći da se udomaćio na velikoj sceni, dok je Jalen Hurts debitirao na velikoj sceni.

- Otkad sam dio ove lige, učio sam o povijesti afroameričkih quarterbackova i igrača koji su postavili temelje za Jalena i mene. Sretan sam da možemo dati vjetar u leđa onima koji dolaze iz nas - izjavio je nedavno Mahomes, svjestan svoje uloge u napretku pozicije koja je povijesno gledano bila rezervirana gotovo isključivo za bijelce.

- Ako nastavimo s dobrim igrama, to će otvoriti vrata novim klincima koji sanjaju postati quarterbackovima.

Oglasio se po tom pitanju i pionir među afroameričkim quarterbackovima, Doug Williams, koji je u siječnju 1988. postao prvi crni igrač na poziciji quarterbacka s nastupom, a zahvaljujući briljantnoj partiji u finalu za svoje Washington Redskinse protiv Denvera, ujedno i prvi afroamerički quarterback s naslovom prvaka i MVP nagradom.

- Presretan sam. Obojica su sjajni tipovi - izjavio je Williams.

- Kad god napraviš neki veliki korak i postigneš nešto novo, uzimajući u obzir sve prepreke s kojima smo se nosili, da, puno nam znači. Bio je to dugačak put.

Ukorijenjeni rasizam

U trideset pet godina od Williamsovog trijumfa, još je šest Afroamerikanaca nastupilo u Super Bowlu. Redom, Steve McNair, Donovan McNabb, Colin Kaepernick, Russell Wilson, Cam Newton i naposljetku Mahomes, s time da su samo Wilson i Mahomes uzeli prsten. Za ligu koja broji više od stoljeća povijesti, puno premalo.

Ne treba bježati od istine, vlasnici NFL klubova kroz povijest nisu bili spremni uopće dati priliku tamnoputim igračima na poziciji quarterbacka jer je vladalo mišljenje da im nedostaje inteligencije, odnosno liderskih karakteristika za tu poziciju. Kasnije su se predrasude zadržale kroz nagovaranje sveučilišnih quarterbackova na promjenu pozicije, kako bi njihov "atleticizam" više došao do izražaja. Ukorijenjeni rasizam.

Prije manje od pet godina to je prošao Lamar Jackson, kojeg su neki stručnjaci starog kova savjetovali da se prebaci na poziciju hvatača. Srećom, nije se obazirao, a već u svojoj drugoj sezoni izabran je za MVP-a regularne sezone. Novinari su čak i Jalena Hurtsa pitali razmišlja li o promjeni pozicije, kad je izlazio na draft u proljeće 2020. godine. Hurts je, kao i Lamar, ono što bi Amerikanci zvali "dvostruka prijetnja" na poziciji quarterbacka. Igrač koji je jednako učinkovit kad trči s loptom, kao i kada ju baca.

image

Patrick Mahomes

CHRISTIAN PETERSEN Getty Images Via Afp

Za razliku od klasičnog arhetipa quarterbacka koji je relativno stacionaran te iz svog "pocketa" upošljava slobodne hvatače, Hurts je jednako sklon sam krenuti u probijanje s loptom i vješto to čini. Dva su u pravilu načina na koja quarterback sam osvaja yarde. Ili je riječ o improvizaciji, pod pritiskom obrane, nakon što nije uspio pronaći loptom slobodnog igrača. Ili pak o dizajniranom probijanju, u kojem suigrači otpočetka blokiraju za quarterbacka ili ovaj čita zadnjeg obrambenog igrača na liniji pa, ako branič grize na uručenu loptu, quarterback ju u zadnji tren povuče k sebi i oko braniča kreće u slobodan prostor.

Izgubljena eksplozivnost

I jedna i druga vrsta probijanja razarajuće djeluju na obranu koja mobilnom quarterbacku mora posvetiti više pažnje u plitkim zonama, što ostavlja puno prostora za dodavanja iza leđa. Na sličan način igra Lamar, na sličan su način svojedobno igrali Kaepernick i Newton. Stil je to koji izaziva dosta kritike zbog izlaganja ozljedama, koje su sastavni dio sporta u kojem kolizija pri punoj brzini uvijek iza ugla. I premda brojke pokazuju da se stacionarni quarterbackovi ne ozljeđuju ništa manje od njihovih kolega avanturista, činjenica je da jednom izgubljena eksplozivnost zbog višestrukih ozljeda donjih ekstremiteta pogubno djeluje na učinkovitost quarterbackova koji se previše oslanjaju na trkački element igre. Iz navedenog razloga je recimo 33-godišnji Newton ove sezone ostao bez kluba.

Srećom po Hurtsa, u tri sezone koliko je u Philadelphiji, otkad su ga izabrali u drugoj rundi drafta, kontinuirano raste njegova preciznost iz pocketa, koja je sad već na zavidnoj razini, a osobito je opasan na dugim loptama za A.J. Browna i DeVontu Smitha. Istovremeno, zadržao je prodornost u igri probijanjem te na taj način postigao 13 touchdowna, najviše među quarterbackovima. Suigrači i treneri puni su hvale za Hurtsa.

- Njegove radne navike su neumorne. Nitko ga neće nadvisiti u tome. Jalen nijedan detalj ne zanemaruje. Tako trenira, tako živi, tako vodi druge ljude oko sebe - izjavio je trener Eaglesa Nick Sirianni.

Ali kad već pričamo o barijerama, ostaje činjenica da nijedan quarterback koji je tu poziciju igrao stilom istinske dvostruke prijetnje, još nije trijumfirao u Super Bowlu, bez obzira na put. Hurts bi bio prvi. Quarterback Philadelphije ima zanimljiv stav oko pitanja dvostruke prijetnje.

- Moraš znati što radiš i razumjeti što vidiš u obrani, to je ona treća, najvažnija prijetnja - kaže Hurts, misleći na igračku inteligenciju, koja je nužna za uspjeh, pored dobre ruke i brzih nogu.

image

Jalen Hurts

ROB CARR Getty Images Via Afp

Mahomes pak nema takvih problema. Njega se promatra izvan prizme dvostrukih prijetnji jer je mobilni improvizator, dakle igrač koji može uteći, ali prvenstveno ostaje ubojica zlatne ruke. Nema tog dodavanja koje nije u stanju izvesti, neuobičajenog kuta iz kojeg ne može pronaći metu. Sasvim je razborito reći da je Mahomes u svojih pet sezona kao starter Chiefsa postao zlatni standard lige na poziciji quarterbacka. Svjestan sam pritom da se Najveći, Tom Brady, tek oprostio, međutim gledati Mahomesa kako igra poziciju quarterbacka je promatrati poeziju u pokretu.

Tek 55. u ligi po primanjima

Nije to samo dojam i lakoća poteza koji oduzimaju dah. Mahomes je jednako učinkovit, koliko i atraktivan, o čemu svjedoči da ni u jednoj od svojih pet sezona s Chiefsima nije zaustavljen prije konferencijskog finala. I dalje je najmlađi igrač koji je uspio povezati naslov prvaka, nagradu za MVP-a regularne sezone i MVP-a Super Bowla. Osim pobjede u Super Bowlu, Mahomes je iskusio i poraz u velikom finalu.

- Pobjeda u finalu jedan je od najboljih trenutaka u životu, ali poraz te boli i motivira godinama. Želim biti siguran da taj osjećaj neću ponovno iskusiti jer ga je teško izbrisati.

Patrick Mahomes


datum rođenja: 07.08.1998.
mjesto rođenja: Tyler, Teksas
visina: 188cm
težina: 102kg
sveucilište: Texas Tech
NFL klubovi: Kansas City (2017-)
touchdown dodavanja: 192
osvojeni yardi dodavanjem: 24.241
touchdown probijanja: 12
osvojeni yardi probijanjem: 1.547
omjer u reg. sezoni: 64-16
klupski naslovi: konferencijski (‘19, ‘20, ‘22), Super Bowl (‘19)
individualne nagrade: MVP regularne sezone (‘18, ‘22), Super Bowl MVP (‘19)

U četvrtak je Mahomes po drugi put izabran za MVP-a regularne sezone, i to u godini kad je ostao bez svog najboljeg hvatača Tyreeka Hilla, kojeg su Chiefsi tradeali u Miami jer je postao preskup. Naime, postoji još jedna bitna razlika između Hurtsa i Mahomesa, a to su primanja. Hurts je još uvijek pod rookie ugovorom, što znači da je za Eaglese prava bagatela. Zaradio je manje od dva milijuna dolara ove sezone, što je omogućilo Eaglesima da se nakrcaju veteranima na nekim drugim pozicijama. Ta Hurts je kvragu tek 55. najbolje plaćeni quarterback lige…

S druge strane, Mahomes košta Chiefse oko 45 milijuna dolara po sezoni, što znači da se moraju odlučiti i na neke nepopularne poteze kako bi ostali ispod salary capa.

- Da bi se zadržao na vrhu u ovoj ligi, moraš evoluirati, moraš se razvijati - izjavio je Mahomes, koji se prilagodio na izostanak Hilla, i dodao:

- Želim biti uspješan ove sezone, ali isto tako, tu sam na duge staze.

image
VALERIE MACON Afp

Nije uopće pretjerano reći da je Mahomes danas bolji igrač, premda baca manje bombi niz teren. Sazrio je i naučio uzeti što mu obrana nudi. A haubica je još uvijek tu kad zatreba. I zato, bez obzira na to što je u nedjeljnom Super Bowlu, koji ste mogli gledati na EON TV-u, Mahomes na suprotnoj strani imao najbolji roster lige okupljen oko Hurtsa, Eaglesi su imali tu nelagodnu spoznaju da im se suprotstavlja najbolji igrač lige.

Gdje gledati Super Bowl?

Kao što smo već spomenuli, ovogodišnji Super Bowl mogli ste pratiti na EON TV-u koji korisnicima nudi više od 210 televizijskih kanala, od kojih je više od 130 u HD-u. Najveće obožavatelje i sportske analitičare, pogotovo u finalu koje je „prštalo“ istaknutim trenucima, sigurno vas je oduševio Sports Mode pomoću kojega ste u stvarnom vremenu mogli dodatno pratiti i provjeravati ljestvice, timske formacije, sastave, statistike i sve druge detalje ovog finalog okršaja.

EON donosi i ekskluzivne sadržaje poput Discovery kanala, kao i 15 Sport Klub kanala od kojih je deset standardnih kanala koji su svi u HD rezoluciji. Tako EON-ovi korisnici imaju ekskluzivan pristup ne samo nogometnim sadržajima, već i cijeloj paleti sportskih sadržaja koje ne mogu pratiti nigdje drugdje: od američkog nogometa u NFL-u, svih velikih GP-ja Formule 1, cijelog niza teniskih turnira, sve do najviših razina natjecanja u atletici unutar Dijamantne lige, hokejaša uz NHL, kriketa i brojne drugih borilačkih sportova. Već spomenuti Sports Mode sportskim sadržajima daje dodatnu dimenziju i pristup najvećim detaljima na jednostavan način, uz jedan pritisak gumba na daljinskom upravljaču.

Jalen Hurts


datum rođenja: 07.08.1998.
mjesto rođenja: Houston, Teksas
visina: 185cm
težina: 101kg
sveucilište: Alabama/Oklahoma
NFL klubovi: Philadelphia (2020-)
touchdown dodavanja: 44
osvojeni yardi dodavanjem: 7.906
touchdown probijanja: 26
osvojeni yardi probijanjem: 1.898
omjer u reg. sezoni: 23-11
klupski naslovi: konferencijski (‘22)
individualne nagrade: -



Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

Linker
27. travanj 2024 19:16