Ronald Gorsic / CROPIX
PREMIJER SPOMENUO 'SLATKU OSVETU'

FOTO: VELIKI TRIJUMF VATRENIH NA DODJELI PRIZNANJA HOO-A Luka Modrić i Sandra Perković proglašeni najboljim sportašima Hrvatske u 2018. godini

Piše: HinaObjavljeno: 19. prosinac 2018. 22:44

Luka Modrić i Sandra Perković najbolji su sportaši Hrvatske, dok je hrvatska nogometna reprezentacija najbolja momčad u tradicionalnom izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) koji je održan u srijedu navečer na Velikom danu hrvatskog sporta u zagrebačkome hotelu Westin.

Kapetan hrvatske reprezentacije Modrić prvi je nogometaš koji je slavio u izboru HOO-a, a Perković je već sedmu godinu zaredom najbolja što nije uspjelo nijednoj hrvatskoj sportašici.

Sandra Perković je ove godine u Berlinu po peti puta obranila naslov europske prvakinje, što je rekord među atletičarkama u svim disicplinama, svih sedam najdužih hitaca sezone u svijetu su njeni, a samo bolest ju je spriječila da ne osvoji i Dijamantnu ligu. Naime, Sandra je uvjerljivo slavila na sva četiri mitinga, no zbog novih pravila nije bila ukupna pobjednica jer je došla bolesna na finale u Bruxellesu i izgubila, a još je bizarniji bio nastup na Kupu kontinenata u Ostravi, gdje je Sandra bacila disk najdalje, a zbog tragikomičnih pravila nije pobijedila. Sandra je pobijedila u izboru ispred streljačice Snježane Pejčić, brončane sa SP-a, te europske prvakinje u taekwondu Kristine Tomić.

"Sedam godina zaredom sam najbolja sportašica, a to nisam mogla ni sanjati. Sljedeća godina je uvertira za 2020. godinu i Olimpijske igre, kada ću napraviti nešto neopisivo", kazala je u svom stilu Sandra.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 11:  Sandra Perkovic of Croatia celebrates after winning Gold in the Women's Discus Throw Final during day five of the 24th European Athletics Championships at Olympiastadion on August 11, 2018 in Berlin, Germany. This event forms part of the first multi-sport European Championships.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

Luka Modrić je imao sezonu iz snova, s Realom je ponovno bio europski prvak, a s reprezentacijom svjetski doprvak. Prvi je nogometaš u povijesti koji je osvojio sva četiri prestižna izbora za najboljega. Modrić je najbolji nogometaš Svjetskog prvenstva u Rusiji, najbolji svjetski nogometaš u izboru FIFA-e, najbolji europski nogometaš u izboru UEFA-e i osvajač Zlatne lopte kao najbolji svjetski nogometaš u izboru magazina France Football. Modrić je izabran u konkurenciji svjetskog prvaka i europskog doprvaka u karateu Ivana Kvesića i dvostrukog svjetskog doprvaka u streljaštvu Petra Gorše. Kako je Modrić s Realom na Svjetskom klupskom prvenstvu u UAE-u, nagradu je u njegovo ime primio njegov otac Stipe.

Privatni album

Hrvatska nogometna reprezentacija proglašena je za momčad godine ispred teniske Davis cup reprezentacije i svjetskih doprvaka rukometaša na pijesku. Nagradu je primio izbornik Zlatko Dalić, koji je proglašen i za najboljega trenera.

"Moji reprezentativci su ipak najzaslužniji za ovu nagradu za najboljega trenera. Velika sinergija nas je dovela do najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa u povijesti, ali nadamo se da toga biti još. Pokazali smo da je sve moguće, i da 'mali mogu biti veliki'. Imamo dobre igrače koji mogu napraviti rezultat, stvorilo se zajedništvo u reprezentaciji i to moramo iskoristiti u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a onda i na samom EURU", kazao je Dalić.

Soccer Football - World Cup - The Croatia team return from the World Cup in Russia - Zagreb, Croatia - July 16, 2018   Croatia coach Zlatko Dalic on stage   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Nogometna reprezentacija dobila je i priznanje za najvećega promicatelja Hrvatske u svijetu, a nagradu je primio predsjednik Hrvatskoga nogometnoga saveza Davor Šuker.

Nagrada za najuspješniji sportski par, štafetu ili posadu pripala je svjetskim i europskim prvacima u dvojcu bez kormilara braći Valentu i Martinu Sinkoviću. Tek nešto više od godinu dana kako su prešli iz dvojca na pariće u dvojac bez, Sinkovići su i u novoj disciplini pokorili svijet. U Glasgowu su prvo uzeli naslov europskog prvaka, a potom u Plovdivu došli i do svjetskog zlata. U ovoj kategoriji drugo mjesto su osvojili još jedna braća - Šime i Mihovil Fantela - koji su, kao i Sinkovići, također promijenili disciplinu (klasu) i u danskom Aarhusu senzacionalno osvojili naslov svjetskih prvaka u klasi 49er.

Najuspješnija ekipa je hrvatska ženska karate reprezentacija u sastavu Ana Marija Bujas Čelan, Ana Lenard, Marina Barac i Alesandra Hassani, koja je na Europskom prvenstvu osvojila broncu u disciplini borbe. Karatistice su slavile ispred samostrel reprezentacije i odbojkaške reprezentacije.

Posebna nagrada HOO-a za promicanje sporta otišla je hrvatskoj muškoj teniskoj reprezentaciji koja je pobjedom nad Francuskom u Lilleu po drugi puta u povijesti osvojila pokal Davis cupa.

Biciklist Marin Ranteš dobitnik je nagrade HOO-a za fair-play, a trofej Međunarodnog olimpijskog odbora "Olimpizam na djelu" u kategoriji ravnopravnosti spolova dobila je Morana Paliković Gruden.

I na kraju, dodijeljene su posebne nagrade HOO-a "Matija Ljubek", a dobitnici su Vjekoslav Šafranić i Branko Omazić iz Zagreba, Šibenčani Danko Jerković i Ante Tanfara te rukometni klub Rudar iz Ruda pokraj Samobora.

Velikom danu hrvatskog sporta nazočio je i premijer Andrej Plenković, koji je čestitao našim sportašima na velikim uspjesima.

"Cijela Hrvatska živi s vašim uspjesima, koji su i uspjesi Hrvatske, a vi dokazujete da smo nacija s pobjedničkim mentalitetom i karakterom. Svi smo pratili Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji i to je bio megadogađaj koji je prelazio okvire sporta, a lijepo je bilo pratiti i naše tenisače, koji su u Lilleu osvojili Davis Cup i napravili 'slatku osvetu' našim francuskim prijateljima. Uloga države i Vlade je da potaknemo hrvatski sport, pa smo povećali proračun Središnjeg državnog ureda za šport s 200 na 300 milijuna kuna, a počeli smo i povlačiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekte u sportu", kazao je premijer Plenković.

Uz njega, proslavi su nazočili i ministar financija Zdravko Marić, posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i bivši izbornik Miroslav Ćiro Blažević, a kao posebni gost japanski veleposlanik u RH Keiji Takeguchi.

Linker
06. svibanj 2024 19:32